Fabregas och Diaby i fokus + den ständigt återkommande pessimismen!

Fabregas blir hyllad av alla just nu - även Vermaelen!

God
dag! Ännu en dag på detta år har snart rusat förbi och nu återstår det mindre än två dagar tills vi hoppar in i ett spännande och nytt 2010! Vad 2010 kan föra med sig tar vi någon annan dag, för idag kommer ni få läsa lite om Fabregas, lite om VM, lite om Diaby och lite annat smått & gott!

Vi kan väl direkt börja med att upplysa er alla om att ett återkomstdatum har satts på Fabregas och det är 11 januari som gäller. Han missar med största sannolikhet hemmamatchen mot Everton (9/1), men är med lika stor sannolikhet spelklar tills mötet mot Bolton (17/1). Som de flesta redan läst så verkar Vermaelen inte kunna sluta hylla lagkaptenen och säger bl.a följande om Fabregas:


He is the best midfielder I have played alongside. He's really smart in his game and in training if you play against him he's really difficult to defend against because I think he has eyes in the back of his head. He sees everything. He is a good captain too. He has a lot of qualities in football and I think that’s important for a captain. He talks in the dressing room, not too much but just enough.


Ja, ingen kan ta ifrån honom hans prestation i söndags och Vermaelen är bara en av flera som betonat vilken oerhörd insats han gjorde. En spelare som på onsdag kommer få möta sitt "gamla" lag, eller rättare sagt det lag han var utlånad till förra säsongen är ingen annan än Traoré och han har sagt följande om Portsmouth och Fabregas viktiga roll i laget:


It is going to be a tough task for us [the match against Portsmouth]. And we know that Cesc is so important to us. He's our captain, but he is also more than that because he is our playmaker. But we know now that we have to win all our games if we are to take the title.


Han nämner det inte så konkret som jag hade hoppats på, men han touchar ämnet åtminstone. Det jag pratar om är ett Arsenal utan Fabregas. Fabregas är och kommer förbli vår kapten, vår spelfördelare och vår spelmotor, men vi kan inte ligga och dö ifall Fabregas skulle bli/blir skadad. Nu hade vi tur att det inte var en långtidsskada, men även om det hade varit en sådan så gäller det att inte ge upp. Ett perfekt exempel på det är förra årets säsong då Fabregas blev borta hela tre månader. Jag har nog aldrig upplevt en sådan pessimism bland supportrar tidigare och jag var rädd att även spelarna skulle ta vid av Fabregas skada på ett psykiskt sätt, men istället för att gräma sig över förlusten av lagets viktigaste spelare så visade de hjärta och kämpade minst lika mycket och lika bra som när man hade haft Fabregas på plan. Det slutade med att vi blev oslagbara i hela 23 matcher (tror jag det var!) och det är väldigt många matcher. Trots att mycket var präglat av likaresultat, så förlorade vi inte.

Fabregas skada kunde kostat oss fjärdeplatsen, men vi kom tillbaka starkare än någonsin!

Ett liknande fall där spelarna faktiskt vikit ner sig efter en långtidsskada är 07/08 då Eduardo skadade sig i matchen mot Birmingham. Det finns många - inklusive jag - som anser att det är i den matchen vi förlorade PL-titeln. Poängmässigt förlorade vi två poäng, men det var på det psykiska planet vi förlorade mest. Efter den matchen var spelarna inte sig lika. Nu hade man för visso fått erfara en hemsk skada och sett på hur Eduardos ben rent ut sagt brytits av på mitten, men trots det så skulle man visat upp samma kämpaglöd som laget gjorde ett år senare. Då kunde de gått vägen.

Vi har tidigare fått erfara hur det här unga laget gett upp alldeles för enkelt och mycket har berott på bristande mentalitet i laget. Mycket har berott på att det här laget saknat självförtroende. Därför är det även väldigt viktigt att gång på gång poängtera hur viktig en eventuell titel skulle vara för laget. Så fort det här laget vinner en titel kan jag lova er alla att fler kommer börja ramla in. Det här laget måste få självbekräftelse, de måste få det faktum att de är ett bra lag som kan vinna titlar bekräftat. Ännu så har de inte fått det, men jag hoppas innerligt att det förändras den här säsongen. Till och med en titel som FA-cupen skulle betyda enormt mycket för ett lag som detta. Men ... vi kan bara vänta och se.

Med anknytning till de förra styckena vill jag här hylla en arsenalspelare, nämligen Diaby. Diaby har under 00-talet varit en av de mest kritiserade arsenalspelarna och trots att han gång på gång kämpat mot skador, kritik, petningar och i vissa sällsynta fall burop, så har han kommit tillbaka starkare varenda gång. Diaby har ett psyke som väldigt få andra spelare har, någonting som inte minst bekräftades i somras då han istället för en skön semester på ett soligt ställe hyrde in en personlig tränare och kämpade för att komma tillbaka bättre, kraftigare och snabbare.

Diaby - en spelare som förtjänar ett bättre öde!

Diaby har inte varit den bästa spelaren vi haft och jag erkänner själv att även jag kritiserat honom väldigt hårt och det är så klart helt naturligt att vissa spelare får kritik från supportrar, men i Diabys fall så har kritiken aldrig tagit stopp. Detta samtidigt som han år efter år tampats med återkommande skador. Samtidigt ligger det en sanning i att vi mycket väl kunde försett oss med en bättre spelare om vi sålt Diaby, men Wenger valde att stå vid Diabys sida hela tiden och ge honom chans efter chans. Den här säsongen har vi sett få prov på en helt annan Diaby. Han har fortfarande en lång väg kvar att gå, men trots att han inte fått överdrivet många chanser har han den här säsongen gjort flera insatser som varit riktigt bra och på sistone har han till och med dominerat mittfältet med sitt Vieira-liknande spel. Vi kan inte dra några slutsatser, men gällande Diaby kan vi äntligen vara mer optimistiska än vi någonsin varit. Trots att han fått känna på småskador även i år så verkar det som om Diaby är på en rejäl uppgång. Något som inte minst bekräftas av honom själv:


Since my arrival four years ago I have picked up physical knocks. This season I am playing a lot and I have got enormous confidence in myself. Also the tactical system of the team, 4-3-3, suits me perfectly. I'm developing in this role and I'm blossoming. I'm not surprised (by my success). I knew that it would come when I sorted out all my physical problems. I asked myself questions because they were really hard times to live. I started to have enough of football and getting injured all the time. I wanted to stop, to give everything up. But I hung on. I worked a lot and now I am getting rewarded.


Där har ni ett bevis på vilket otroligt psyke han haft alla dessa år. Det må inte vara världens bästa eller mest häpnadsväckande, men kom inte och säg att Diaby har ett svagt psyke, för då är ni verkligen ute på hal is.

Förutom
att spela så bra som möjligt siktar Diaby på en VM-plats, någonting som även Denilson gör:


It is my dream to play in the World Cup and get the opportunity to play for Brazil. I was speaking about it last week to Brazilian TV and I said to them that all I am doing is working for my team - Arsenal. Arsenal pay me, they respect me, and if I can do well here, and stay in the team, score goals, then I know the opportunity will come with Brazil. I dream to be at the World Cup, but I haven't heard anything at all about it. 

That would be perfect [a final between Brazil and England], because I feel a little bit English now. Since first watching the Arsenal team of Vieira, Bergkamp, Henry and Pires in about 2002 I have wanted to play in England, so I'm very happy to be here and I would like to be here a long time.Jag
skulle klassa både Diabys och Denilsons chanser till en VM-plats som minimala, men långt ifrån omöjliga. Om Diaby spelar lika bra som han gjort de senaste matcherna (vilket ioförsig låter osannolikt) så kan det mycket väl bära av till VM för honom. Denilsons chanser ser jag dock som ännu mindre än Diabys. Han kommer få sin chans i framtiden, det är jag helt säker på, men han kan ännu inte konkurrera med mittfältare som dessa.

Inte nog med att både Laporta och Barcelonas spelare drar i Fabregas så har nu även den kända spanska blaskan Marca gett sig på ett försök att "tyda" om Fabregas kommer lämna Arsenal. Ta och läs den här artikeln/intervjun. Vilket jävla skämt.

Fabregas intygar ännu en gång att han älskar Arsenal!

Så, sist men inte minst tänkte jag ta upp den återkommande pessimismen bland supportrar. Idag läste jag en mycket intressant artikel skriven av en arsenalsupporter som hållt på Arsenal ett bra tag. Jag rekommenderar er alla att läsa följande krönika med titeln Is It Time Arsenal Fans Grew Up? Den behandlar temat supporterkultur och den återkommande pessimismen bland just arsenalsupportrar. Detta med tanke på alla år vi gått titellösa. Han skriver väldigt bra om det rådande läget och trots att jag inte håller med honom till 100 % finns det mycket att ta lärdom av. Bl.a hans tre "gyllene regler", nämligen följande:

  • It is ultimately the manager who will decide what is best for the team, not You.

  • There will be many teams competing for the same trophy, and there are 101 factors that ultimately decide who wins.

  • Come next season, the previous season will be nothing but a statistic.

, vad i hela världen vill jag säga med detta? Jo, även jag vill poängtera den återkommande pessimismen bland oss arsenalsupportrar. Ända sedan jag startade den här bloggen för snart ett år sedan har jag aldrig fått erfara så mycket pessimism bland kommentarerna då vi spelade lika mot Burnley. Det såg till och med bättre ut när vi förlorade mot Manchester United och Manchester City. Samtidigt som man får ta hänsyn till olika faktorer (hur bra laget spelade, vad som hände i matchen m.m) så vill jag komma fram till att kommentarerna efter matchen mot Burnley urartade. Jag tänker inte peka ut någon speciell och jag kan heller inte memorera namn så bra, så det är onödigt på flera vis, men när jag läste kommentarerna den kvällen blev jag ursinnig, vilket även märktes.

Det pratades om att det här laget aldrig kommer att vinna, att vi måste köpa in tusentals spelare, att Wenger ska avgå och mycket mycket mer. Då får vi ända komma ihåg att vi fick med oss en poäng från en svår bortamatch som knappt var vunnen på förhand. Men ända sedan vi gått tittellösa har det här blivit ett allmänt fenomen på olika bloggar, forum och hemsidor. Detta på grund av avsaknaden av titlar.

Samtidigt som jag förstår väldigt många människor som skriver i stundens hetta så kan jag inte låta bli att bli aningen irriterad över den återkommande pessimismen. Arsenal är knappast ett lag som skulle kunna gå igenom en hel liga utan formsvackor och förluster och det är helt enkelt något som vi mer eller mindre måste förvänta oss redan inför en säsong. Dessutom har vi aldrig varit borta från titelstriden den här säsongen. Vissa säger att vi åkte ur titelstriden när Chelsea vann över oss, men det är ju inte sant. Det är bara att se på tabellen idag där vi är en poäng bakom Chelsea vid två vinster från våran sida.

Arsenal har inte vunnit en enda större titel (exkluderar Emirates Cup och liknande) sen FA-cupen 2005 då Vieira avgjorde med en iskall straff. Ända sedan dess har vi säsong efter säsong fått nöja oss med fjärde- och tredjeplatser i ligan och som bäst kvarts- och semifinaler i Champions League. Det ska inte vara acceptabelt för en klubb som Arsenal och det är även därför jag förstår varför så många supportrar väljer att vara pessimister snarare än optimister. Samtidigt får man komma ihåg vilka vitala faktorer som väger in i allt detta. Arsenal har tappat sin ryggrad, har tappat sina bästa spelare och har sedan 2006 fått bygga upp ett helt nytt lag från grunden. Samtidigt har man år efter år fått kämpa sig igenom säsonger med i vissa fall brutalt många spelare på skadelistan och oftast de allra viktigaste pjäserna. Lägg där till att klubben flyttat till en ny arena och ändå lyckats hålla sig kvar i den absoluta toppen år efter år. Det är inte många lag som klarar av det och det är någonting vi borde vara stolta över.

Vår nuvarande lagkapten deppar efter ännu en förlust. Förluster som blivit allt fler och smärtsammare på senare år.

Precis som Wenger sade inför den här säsongen så är det 09/10 och 10/11 som ska bli Arsenals två gyllene säsonger. 09/10 är långt ifrån över än, men redan nu finns det en stor skara supportrar som anser sig vara säkra på att Arsenal missar en titel. Jag tänker inte vara sämre än dem och kan själv erkänna att jag inte trott på Arsenal varenda sekund den här säsongen, men jag har åtminstone alltid hållit mig optimistisk i mitt tänkande, för jag har vetat att det här laget kan komma tillbaka bättre och starkare efter varje motgång de fått erfara.

Jag har lärt mig att jag inte kan kräva att alla supportrar skall vara optimistiska och vara vid fullt medvetande efter dåliga matcher och förluster. Det är snarare rätt att vara arg och ilsken efter dåliga matcher, det visar bara att man har ett stort hjärta för laget och klubben, men det finns alltid en gräns. Det finns alltid en gräns och det är först när man överstiger den gränsen som saker och ting gått för långt. Jag tänker inte kräva att alla läsare skall vara glada och nöjda efter en dålig match, det är både dumt och fel, men jag kan åtminstone hoppas att alla har vettet kvar i skallen att inte döma ut laget på förhand och ge upp.

Det är dags att ställa sig bakom Wenger och laget och visa sin tro och lojalitet. Vi har sett vilken fantastiskt vacker fotboll vi kan spela och vi har visat att vi kan slå alla lag både i Premier League och ute i Europa. Det handlar bara om att hitta den där självsäkerheten i truppen, för så fort laget tror på sig själva så kommer det smitta av sig på supportrarna.

I slutändan är det bara den där förbannade titeln som sätter stopp för det mesta, men precis som jag sagt så kommer titlarna börja ramla in så fort vi införskaffat oss en titel. Så, istället för att förstöra det lagbygge Wenger byggt upp det senaste åren genom flera spelarköp och istället för att kräva Wengers avgång och istället för att kräva en helt förlustfri säsong tycker jag att vi alla kan visa hur mycket vi tror på dagens trupp, oavsett var man bor och oavsett hur, var eller när man följer matcherna. Det här laget är kapabelt till att vinna Premier Leauge, Champions League och/eller FA-cupen, men det sista steget är alltid det svåraste att ta. Vi har varit nära enormt nära många gånger de senaste åren, men aldrig klarat av att ta det sista steget. Jag hoppas innerst inne att det i år kommer att förändras, därför vill jag även här ge alla arsenalsupportrar ett löfte som jag lovar att hålla fast vid. Om Arsenal skulle vinna en titel (Gäller PL, CL och FA) den här säsongen lovar jag att tatuera in en arsenalkanon på ryggen. Så, kom ihåg det under 2010, för det är mitt första nyårslöfte! Tills imorgon får ni ha det så bra, hej!
"He is the best midfielder I have played alongside," said the Belgian.

"He's really smart in his game and in training if you play against him he's really difficult to defend against because I think he has eyes in the back of his head. He sees everything.

"He is a good captain too. He has a lot of qualities in football and I think that’s important for a captain. He talks in the dressing room, not too much but just enough.

Kommentarer
Postat av: Nikas

Bra blogg som vanligt. Faaan va gött att FAB bara är borta typ 2 veckor det e jätte bra!!!!!! GÖTTT

2009-12-29 @ 21:45:45
Postat av: Virre

Du har så rätt och jag håller med dig till 100 %. Många är vi som känner till det som du skrev nu men många är även de antagonister som är alltför ivriga och tålamodslösa och som infekterar vår supporterkultur med helt felaktiga och förhastade uttalanden om att vi är på väg nedåt, vi är på väg uppåt för helsike! Vi har sedan förlusten av Henry (jag väljer att sätta förlusten av honom som slutdatum på vår succéartade era) påbörjat en ny resa och som vi spelar måste ALLA erkänna att vi börjat oerhört bra! Vi är inte långt ifrån att kunna vinna Premier League och det med såpass kort tid på vårat uppbyggande. Jag är oerhört stolt arsenalsupporter.Nu vinner vi mot Pompey och visar att vi klarar oss galant även utan Fabregas!

2009-12-29 @ 21:48:07
Postat av: Mickey

var tatueringen din överraskning eller?:) härligt skrivet som vanligt:D

2009-12-29 @ 22:12:44
Postat av: kicken

@Mickey: Haha nej, jag säger till vad överraskningen är när den väl kommer. Ni borde inte höja upp det alldeles för mycket, är rädd för att ni kan bli besvikna då :(

2009-12-29 @ 22:23:04
Postat av: 

Helt otroligt vilken tur Liverpool har mot Aston villa. Utan Torres skulle Liverpool inte vara ett skit. Även fast jag bara såg andra halvlek så tycker jag att Villa förtjänade en vinst, eller åtminstone ett kryss. Inte så värst många bra målchanser på den tiden jag såg faktiskt.Men, se det från den ljusa sidan: om Arsenal vinner de två matcherna de har i handen ligger vi 11 poäng(!) före Liverpool, och endast en poäng bakom Chelski.Liverpool måste ha den sämsta truppen av de lagen som ligger på övre halvan i tabellen. När de tryckte på för ett ledningsmål så hade det ju suttit fint med lite friska ben. Men eftersom ALLA bra spelare i Liverpool redan var på planen hade de inte särskilt mycket att sätta in. Babel och N'Gog?! Ojojoj...Himla synd om O'Neill och Aston Villa alltså. De förtjänade bättre. Men nu tappade de ju gentemot Arsenal, så det får väl ses som något bra för oss iallafall:)GO GUNNERZ!!!

2009-12-29 @ 22:52:30
Postat av: samuel w

bra blogg som vanligt!!

men vi kom ju 2 i cl 06 och du skrev att efter 05 så har vi bara kvart och semifinaler. ;)

2009-12-29 @ 23:04:01
Postat av: 

Glömde säga att det var ett bra inlägg! Uppskattas väldigt mycket med din blogg:)

2009-12-29 @ 23:15:11
Postat av: Micke

Jag tror faktiskt Denilson kan ta plats hos brassarna i VM, tycker han är minst lika bra som många i truppen. Diaby kan mycket väl komma med i Frankrikes lag. Gött att Fab inte blir borta längre!

2009-12-30 @ 00:28:23
Postat av: Mickey

Diaby borde ju lätt åka med till VM, kanske inte som startman men helt klart som avbytare iallafall.

2009-12-30 @ 00:33:52
Postat av: Song

Har svårt att hålla med om at Lucas skulle vara Denilsons överman. Inte överhuvetaget.

2009-12-30 @ 01:28:27
Postat av: kicken

När jag nu tittar efter kan jag hålla med er läsare. Jag trodde mig se flera som var mycket bättre än Denilson, men jag håller med er. Denilson är minst lika bra om inte bättre än vissa av dem.

2009-12-30 @ 02:51:46
Postat av: padmosOlle

2009-12-30 @ 14:59:52
Postat av: padmosOlle

Jag hittar inte Diego!! Han platsar väl?

2009-12-30 @ 15:01:17
Postat av: kicken

@padmosOlle: Jag tror inte det.

2009-12-30 @ 15:41:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0