Ibland längtar man tillbaka till 03-04 och ibland är verkligheten hemskare än man trott


Den femte maj 2009
Champions League | Semifinal | Emirates
Arsenal - Manchester United
1 - 3

(Park 8, Ronaldo 11, 61, Van Persie, 75)

Det finns så mycket att skriva om den här matchen och det finns så mycket att ta hänsyn till. Men allt rör sig om det magiska ordet om. Fotboll handlar om så oerhört små marginaler så det inte är sant. Om inte Gibbs hade halkat hade det aldrig blivit 1-0. Om det inte hade blivit 1-0 hade Van Persie aldrig blivit så frustrerad på Ronaldo att han tryckte omkull honom. Om Van Persie aldrig skulle blivit frustrerad skulle den frisparken aldrig funnits till. Om det inte blivit 2-0 hade vi inte grävt ner oss och kontringen som det skulle bli 3-0 på skulle aldrig existerat. Vissa säger att det handlar om tur, andra om skicklighet, den tredje om karma. Verkligheten är den att vi förlorade igår och vi förlorade stort. Vi förlorade inte som Liverpool, med 4-4 och en magisk match. En sådan utgång är naturligtvis hård att ta, men det är mycket bättre att förlora med huvudet högt, än det som hände på Emirates. Emirates kokade, fullständigt kokade. Det här skulle bli våran match och äntligen en triumf. Arsenal började så piggt och Manchester United kunde bara se på hur bra Arsenal passade runt bollen. United var helt tillbakatryckta och de skulle aldrig fått luft om inte Park hade varit så lyckosam och hållt sig där framme. Det skulle kanske blivit Arsenal ändå. Men nu förstördes allt på elva minuter. Horribelt, hemskt, fasansfullt.

Arsene Wenger sade orden som kom ur min mun varenda gång jag tänkte på matchen. Han sade att matchen var över innan den hade börjat och mer rätt än det kan man inte ha. Allt såg så bra ut. All optimism flödade och alla hade hoppet. Men allt förstördes. Jag vill nog inte ens veta vad Wenger sade till sina män i halvtid när de var tvungna att göra fyra mål på fyrtiofem minuter. Wenger sade för övrigt någonting mycket intressant som vi kommer till senare. Jag ska erkänna att jag tittade på hela matchen, ja, jag gjorde det. De flesta skulle nog ha släckt av tv:n (Com Hem gjorde väl redan det för vissa) efter 11 minuter, men jag fortsatte att titta, hoppas på ett mirakel. Men man kunde inte mer säga än att arsenalspelarna var totalt slutkörda i hjärnan efter 11 minuter. De hade mycket spring kvar i benen, men hjärnan var tom. Efter halvtid var det  nästan hjärtkrossande att se hur arsenalspelarna försökte och försökte. Hur de slet och slet. Till och med Adebayor verkade springa mer än vanligt. Men vad försökte de göra? Ett mål? Två mål? De försökte förgäves då ingenting kunde göra fyra hål på United. Det var som en inbiten arsenalsupporter hjärtkrossande och det är en bild jag snart vill glömma.Nej, nej och åter nej.

Titeltorkan har i nästa säsong varat fyra-fem år (senaste titeln var fa-cupen 2005). Vad som har gått fel finns det så många olika förklaringar på så att jag skulle kunna springa fem maraton under tiden som någon förklarar allting för mig. Det kändes som förra året var "året". I jul och efter jul så låg vi på förstaplats i ligan. Vi hade en Adebayor som sprutade in mål, vi hade Eduardo (tills han bröt benet), vi hade Hleb&Flamini och en Fabregas i praktform. Vi var 8 minuter från en semifinalplats i Champions League.  Men det blev inte vårat år ändå. Det här året skulle enligt många bli det året då vi äntligen tog hem en titel. Men det blev inte så. Manchester United krossade våra drömmar. Med lite sarkasm säger jag väl att nästa år är det år då vi äntligen kan utmana med de stora. Vi får komma ihåg att det är så små marginaler. Ni som säger att det behövs fler nya spelare har fel. Om vi bara skulle tagit bort tre snöpliga förluster i ligan (som vi kunde vunnit enkelt) skulle vi fortfarande ligga i den absoluta toppen och utmana om ligatiteln. Om vi bara hade haft en bättre startelva i fa-cupen så skulle vi varit i final. Om Park inte skulle göra 1-0 på Emirates skulle vi med all säkerhet kunnat ha en stor chans att gå vidare. Det var inte långt borta mina vänner. Det var inte det, vad ni än kommer med. Men det krävs en total förvandling, det gör det. Det krävs även en eller två nya spelare, men inte mer än det. Wenger måste inse att han måste förändra allting. Allt från hur vi spelar till hur vi taggar inför matcher. Han måste göra en "Barca" i form av att låta spelarna träna så mycket passningsspel på träningarna så det till slut åker in i generna. Barcelona har lyckats enormt bra och ett så pass passningsskickligt lag som Arsenal trots allt är, så ska det inte mycket till för att vi ska kunna börja passa lika bra som Barcelona. Visst, det låter hur absurt som helst, men det är långt ifrån omöjligt. Wenger måste göra någonting och han förstår det själv. Om nästa år blir ännu en säsong utan titlar så är jag säker på att många kommer kräva hans avgång, men på grund av att han efter nästa säsong bara har ett år kvar på kontraktet så kommer det inte att hända. Vi får inte glömma allting som Wenger gjort för klubben, all själ han har lagt ner och allt arbete han lagt ner. Alla titlar han vunnit och allt han ö.h.t gjort. Det verkar vara som om de flesta glömmer det när dem pratar om att Wenger som tränare.

Mannen jag efter gårdagens match jag tycker mest synd om är som många vet Gibbs. Jag hoppas verkligen, verkligen, verkligen att hans psyke inte knäcks av det här. Han har varit rent ut sagt fenomenal de senaste matcherna och började även som en världsklass-spelare idag. Igår gjorde han ett enda misstag vilket ledde till att han grävde ner sig totalt. I halvtid blev han utbytt mot Eboue och mycket säger mig att han antagligen grät i omklädningsrummet. Åtminstone var han nog oerhört deprimerad. Men lika synd kan man tycka om Fletcher, men det gör jag inte. Domaren tog i med det röda kortet vad andra än säger och jag ska inte sitta här och känna sympati för Fletcher, men det är lätt hänt att utvisningen på Fletcher blir någon slags plåster på såren - det blir det inte. Den vi ska känna sympati för idag är Gibbs och ingen annan. Jag hoppas verkligen att han återhämtar sig och jag hoppas verkligen att vi kan avsluta säsongen starkt och hålla kvar vårat rekord på 21 matcher utan förlust till 24 matcher utan förlust. Mycket talar dock för att vi kommer gräma oss och gå ut mot Chelsea med förlusten kvar i vårat hjärta. Dock kan samma öde drabba Chelsea ikväll och det kan bli så att två lag med krossade hjärtor(stavning?) kliver ut på Emirates på söndag.


Van Persie var efter sitt egna straffmål så frustrerad att han slängde bollen i marken så hårt han kunde.

Vad ska vi göra nu? Vad ska jag som bloggare och inbiten arsenalsupporter se fram emot? Vad händer ö.h.t? Det är frågor jag inte har svar på. Jag kommer fortsätta blogga dagligen och trots att sommaren kommer bli lång kommer jag trots det uppdatera er arsenalsupportrar om allting som händer på och utanför plan. Med amatörmässiga svar kan jag säga att det som händer är att vi ska spela tre matcher till. Två stycken av dem är mot Chelsea och Manchester United. Jag vet inte hur spelarna kommer känna sig när de går ut på Old Trafford och ska möta United, men jag vill ingenting annat än att Wenger ser till att ha personliga samtal och bänka de spelare som fortfarande bär kvar förlusten vid det tillfället. Det är bara tre matcher kvar. Det kunde varit fem. Men vi kommer inte längre än till det kunde. Samtidigt är det acceptabelt att vara deppig idag, men vi måste gå vidare och glömma allt det här hur svårt det än är och morgondagens blogg kommer vara mycket positivare, hur svårt det nu kan komma att bli.

Wenger sade följande på den efterföljande presskonferensen igår:


Om att köpa nya spelare i sommar och om Man U: “It’s a difficult question to answer tonight because I am too disappointed. I need to take some distance with this season. We are on a consistent run of 21 games unbeaten but recently in the games that have mattered, like Chelsea and tonight, we couldn’t win. That of course needs thinking. It’s easy to say that we needa bit of experience but I am convinced that we have the quality and we’ll continue to develop. If you look at the average age of the team it is still very young. To reach that level deserves a lot of credit but tonight we were caught by a team who has the art to kill and take advantage of mistakes. I believe Cristiano Ronaldo today gave us a tough time.”We were caught by a team who has the art to kill. Det där är nog det mest poetiska han sagt på ett långt tag. Samtidigt som det är otroligt fint uttryckt av honom så är det en komplimang. who has the art to kill. Det låter nästan som Shakespeare. Hur som helst så vet även han att det är inte tonvis med nya spelare som vi måste ha in. Han vet att det viktigaste han kan göra för laget är att behålla exakt alla spelare han har just nu och möjligtvis förstärka med en eller två nya spelare. Sedan förstår han även hur små marginaler det handlar om. Wenger är en otroligt klok man och vi ska inte kritisera honom för förlusten, vi ska inte kritisera någon över huvud taget. Matchen var över innan den hade börjat, så enkelt är det.


Fabregas får klara sig ännu en säsong utan en titel. Det är bilder som är tunga att se, men som fortfarande måste bli sedda.

Kommentarer
Postat av: Sull

Hey!Måste bara säga att det är en riktigt bra blogg och du skriver bra! Fortsätt såhär. Riktigt tung förlust men som du säger, vi ska kämpa vidare och hålla "unbeaten"-sträckan levande!

2009-05-06 @ 13:19:30
URL: http://sulloholic.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag kommer inte sluta tacka er alla som kommenterar! Stort tack för att du läser bloggen och för komplimanget, keep reading!

2009-05-06 @ 19:17:59
Postat av: Mikael Jansson

Jag vet inte,så bitter,ledsen,förbannad och besviken som jag var igår var det länge sen jag var...hade byggt upp stora förväntningar hela helgen och måndagen,men så blir det 0-1 i baken efter 8minuter,men kände ändå lite hopp och sen 0-2 då kände jag att det här är över...jag själv hatar United mest av alla idrottslag i hela världen,har alltid varit så och kommer förbli så också...Men jag vet inte vad som går snett hela tiden,visst sjukt mycket otur med skador osv i år och ingen Arshavin i CL som kanske hade gjort skillnad...sen tycker jag våran bänk inte är lika stark som tex Chelsea och Man U...i sommar tycker jag Wenger ska sälja Bendtner och få in nån riktigt bra back och mittfältare som kan underlätta lite för Cesc...Det känns som vi behöver en lite bredare trupp...En kille som var på Emirates igår tillsammans med Beckham var Flamini och jag tänkte såhär,Det är han vi saknat och behöver för Flamini kan göra allt jävla skitjobb som Essien till exempel gör i Chelsea eller vad säger ni???

2009-05-07 @ 00:26:21
Postat av: Sull

Mikael, är det en grovjobbare du tänker på när du nämner någon som är liknande Essien? Om jag förstod dig rätt så tycker jag att du har en poäng. Känns som att vi har en väldigt bra backup till anfallet i Fabregas som kan ge understöd och verkligen ge anfallarna ytor med sin teknik. Men vi saknar en grovjobbare som Essien skulle jag säga med. Och jag håller med om Bendtner, aldrig riktigt fastnat för honom och det finns andra positioner vi behöver förstärka.Måste bara säga att det är sjukt härligt att inte tråkiga Chelsea gick vidare :D

2009-05-07 @ 09:23:58
URL: http://sulloholic.blogspot.com
Postat av: Mikael Jansson

Exakt en riktig Flamini typ som slet som ett djur på mitten för att Fabregas skulle få mer tid att leverera sina passningar...det har saknats i år annars tycker jag Arsenal ska vara uppe och slåss om ligan,CL och FA cupen varenda säsong för kvaliten finns där,så mitt tips till Wenger är att värva en Flamini typ och som sagt en bra mittback så kommer garanterat titlarna nästa säsong...Förstå en fullt frisk elva:Ade,RVP,Walcott,Fabregas,Arshavin,Nasri,Clichy,Gallas,Toure,Sagna och Almunia i mål...om man kan få in nån eller ett par där så ordnar det sig.

2009-05-07 @ 17:45:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0