Tankar om Sverige + Senderos vill vara lika bra som Vermaelen + Gazidis = ledare

Well, på onsdag kväll kommer Sverige definitivt vara borta från VM och det mesta handlar bara om att fastställa tabellen. Det finns nästan ingen chans i världen att Malta skulle vinna över ett Portugal på hemmaplan och till och med om de skulle spela lika måste Sverige vinna med en hel del mål hemma mot Albanien. Jag vet att det här är en arsenalblogg och jag kommer även ta upp Arsenal, men det känns ändå viktigt att ta upp Sveriges förlust i går. Om ni inte har någonting emot det så tänkte jag kort ta upp varför det för en gångs skull skall bli skönt att slippa ett VM utan Sverige. Det är naturligtvis hur tråkigt som helst att vi inte får vara med i festen, men förr eller senare så skulle vi inte kvalificera oss för VM, det visste vi. Den tiden kom nu, här är anledningarna varför jag tycker att det faktiskt är bra att Sverige inte kvalificerade sig (jag förväntar mig en massa kritik och ni får gärna komma med era egna åsikter):

Tränarsituationen: Här behövs väl ingen närmare förklaring? Lagerbäck har varit med när vi gått till fem raka mästerskap, men det var inte han som ledde laget när vi gick till EM 2000, 2004 och VM 2002, det var Tommy Söderberg. Visst, Lagerbäck fanns med som assisterande, men helt ensam har Lagerbäck endast tagit oss till två raka mästerskap och det har han lyckats med, men han har misslyckats brutalt med den egentliga uppgift han hade - en generationsväxling. Sedan VM 2006 har det även gått allt sämre för landslaget och kulmen nåddes i går. Jag skulle kunna dra ner en wot om alla fel Lagerbäck gjort, men jag tror inte att ni har lust att läsa en sådan. Nu kommer med 99 % stor sannolikhet nytt blod in. En ny tränare som får chansen att lyckas med det Lagerbäck misslyckats med.

Media: Wow, jag vet inte om jag någonsin sett media hypat så mycket inför både VM och EM senast. Det har varit Sverige hit och Sverige dit och ja, det är roligt och intressant till en viss mån, men det har gått över gränsen. Det ska bli så himla skönt att slippa den mediala uppbyggnaden inför ett VM eller EM utan Sverige. Dels för att andra lag alltid hamnat i skuggan och dels för att man överskattat landslaget rejält. Något som vi kommer till nu.

Överskattningen: Sveriges landslag har varit grovt överskattat de senaste åren. Media har fått det att låta som om vi vore ett av världens bästa lag och Lagerbäck har både sagt ett och annat överskattat. Det värsta har skett i media där man i stort sett smutskastat alla andra lag och inför nästan varje kvalmatch har man läst hur Sverige ska krossa det och det gänget, men det har aldrig hänt. Sverige hade 0-0 mot Malta hemma i halvtid. Sverige hade 0-0 fram tills ett självmål när de spelade nere i Malta. Om marginalerna inte skulle varit på Sverige sida genom den här kvalturneringen så skulle vi ha legat fyra just nu och då skämtar jag inte. Det har varit sena mål, det har varit självmål, det har varit uruselt spel och egentlige har vi bara sett två riktigt bra prestationer som lovat mycket mer än vad verkligheten har visat, båda mot Portugal. Sedan är det inte bara journalister som överskattat laget, utan det svenska folket tillhör den skara som gjort så.

Nedvärderandet av andra lag: Visst skall man ha en patriotisk känsla när man ser sitt landslag spela och det ska vara psyksnack hit och dit, men många har fått det att låta som om vi vore självaste Brasilien. Det har handlat om hur dåliga motståndarlagen är, det har handlat om hur lätt den här vinsten kommer komma och det har handlat om gruppavancemang enkelt eller tämligen enkelt när vi väl kommit till slutspel. Men ingenting har varit enkelt. 0-0 mot ett land som Trinidad & Tobago och endast 1-0 mot Paraguay säger det mesta. Svenska landslaget hade sin bästa peak under 00-talet under Söderberg och det var i VM 2002 och EM 2004 som man verkligen var som bäst och det var enormt synd att man inte gick längre. Vi hade kunnat gå till semifinal i VM 2002 om inte Svensson träffat stolpen i åttondelsfinalen och EM 2004 förstördes av ett straffdrama. Det var i dessa turneringar som vi verkligen kunde hålla på och mäkta med hur starkt vårt landslag var. Men ända sedan kvalet till VM 2006 (då Lagerbäck varit ensam man vid rodret) så har det gått spikrakt neråt, nästan.

Danmark var värda gruppsegern: Danmark har gjort allting som Sverige borde ha gjort. Danmark var grovt underskattat inför kvalet och det inte bara i utlandet, utan även hemma i Danmark. Det snackades om den sämsta trupp Danmark haft på årtionden - nu är man med i VM. Danmark har lyckats spela ett moget spel, ett klart och tydligt spel, ett korrekt spel. De har haft lite tur, de har haft lite skicklighet och de har framför allt haft viljan. De var tillbakapressade av Portugal i bägge matcherna de spelade mot dem, ändå lyckades de nästan vinna båda (3-2 och 1-1) och sådant gör man inte av slumpen flera gånger. När man blir tillbakapressat av ett lag enormt mycket, men ändå lyckas komma undan med en vinst (flera gånger) tyder det på skicklighet snarare än tur. Danmarks landslag (däremot media) pratade aldrig upp sig inför möten, visst, det var psykningar då och då men det hålls på en tämligen låg nivå jämfört med svenskarna. I Danmark var man inställd på uppgiften, inte snacket. Det var därför man kom till Råsunda och spelade 1-0 mot Sverige, det var därför man spelade 1-0 mot Sverige ännu en gång. Ja, det har pågåtts psyksnack och skitsnack i media, men om man tittar bakom väggen så såg man ett målmedvetet och seriöst landslag. När Danmark gjorde en dålig prestation men ändå kom undan med det så var man ärliga för journalister, media och danska folket. Man erkände att man hade spelat dåligt, men man angav även vad som skulle förändras. Vad sade Lagerbäck efter en match mot Malta som slutade 1-0 tack vare ett självmål? Jag tror ni vet det vid det här laget.

Så, till Arsenal istället då. Vilka har gjort mål för landslagen? Jo, Senderos nätade två gånger om i en 3-0 vinst över Luxemburg. Senderos och Vermaelen som anfallspar i år? Gallas nätade för Frankrike och Vela och Fabregas nätade för Mexiko respektive Spanien. Fabregas har förresten åkt hem till Barcelona (han har lämnat truppen) pga familjeproblem. Antagligen har någon släkting insjuknat rejält, hoppas dock att det går bra. Spelare som just nu är ute på landslagsuppdrag listas finfint på den officiella hemsidan. Kroenke har förresten en skuld då han fortfarande inte betalat för en del av de de aktier han äger i klubben. Någonting som är orande, men inte farligt. Jag saknar dock Dein en aning. Där hade vi en ärlig man som åtminstone älskade klubben. Den största arsenalnyheten i dag görs av Gazidis som säger följande:


It's absolutely our ambition to win a trophy this year. I couldn't be more clear on that. Second, third or fourth isn't good enough. We want to win something - this season - and we believe we have the squad to do that. We have created and developed a team playing fantastic football. It's wonderful to watch and very exciting at times. We've spoken about the group's potential. Now - and by now I mean this season - it's very important for us to focus strongly on winning something for the fans. They deserve it.Well, Gazidis, Gazidis... Är det någon som hittills helt ärligt är missnöjd med hans tid i klubben? Han är rak, ärlig, tydlig, ambitiös, engagerade och professionell. Han har i alla fall satt ett riktigt intryck på mig. När han säger det han säger så sätter han naturligtvis en viss press på Wenger och laget, men även på sig själv. Även han har ett visst ansvar för att klubben skall prestera både på och utanför plan och det är någonting jag älskar. Gazidis är en man som verkligen tagit tag i klubben och kommit med kreativitet och nytänkande. Arsenal har nästan allt. Vi har spelarna, vi har pengarna, vi har ledarna, vi har stadion, vi har förutsättningarna - det enda och det absolut enda som saknas är titlarna.

Men, jag tänkte göra en ljudblogg i dag, men skippade det. Jag har lite speciella planer inför inläggen nästa vecka och vi får se vad som händer. Hur som helst kommer ljudbloggen i morgon! Jag lovar! Men, nu skall vi ladda om batterierna inför nästa vecka! Tack och hej!

Kommentarer
Postat av: lego

Jag håller med dig till viss del ang landslaget. Jag tycker helt klart det var dax för ett förbundskaptensbyte. Håller helt klar med dig om att Lagerbäck har helt misslyckats med att få in den nya generationen spelare. Dock kändes det jävligt surt igår när det blev avblåst. För jag tycker faktiskt att Sverige ville spela fotboll denna gången och hade ett "bra" offensivt spel.Ska bli gott med lite Arsenal till helgen igen, tycker det kändes tomt denna helgen trotts att det var landslagsspel.

2009-10-11 @ 20:44:54
Postat av: Song

Jag börjar bli mer och mer illamående av Barcelonas fullständigt djuriska och respektlösa jakt på Fabregas. Det går fan inte en vecka utan att nån INNIFRÅN deras jävla svinstia till klubb pratar i media om hur dom kommer köpa Fabregas och hur mycket dom vill ha honom.Asså vad i helvete!? Var han inte tydlig nog mot Blackburn?! Är dom helt jävla efterblivna? Får man bete sig på det här viset? Låt honom vara!Satan va förbannad jag blir! Dom vägrar ju ge sig! Dom ska ju ha precis varenda Arsenalspelare! Listan kan göras lång! Nån måste sätta stoppa fär det här. Dom visar ingen respekt ALLS! Vilka i helvete tror dom att dom är?2009-10-11 @ 22:50:14
Postat av: 

@Song

Ett farmarlag kanske...

2009-10-12 @ 07:03:14
Postat av: Gustavsson

håller med song helt o hållet. så jävla trött på barcelona. låt oss ha vår kapten, hjärta och motor kvar för alltid!

2009-10-12 @ 13:00:13
Postat av: jimmy

song, tyvärr måste vi inse att fabregas kommer lämna för barcelona antingen till sommaren eller året därpå om inte arsenal börjar leverera lite titlar...det kommer vara en sorgens dag likaväl som när henry gick till barcelona...förhoppningsvis kanske ramsey eller fran merida kan ta på sig ett ansvar i mittfältet längre fram, men framförallt saknar vi en rutinerad def mittfältare...

2009-10-12 @ 13:09:18
Postat av: jimmy

apropå landslaget så gör det ont i mitt hjärta att sverige inte spelar VM, men det hela är väl ganska logiskt??? GÖR MAN INGA MÅL GÅR DET INTE OCH VINNA MATCHER?!?!?!?!? tack

2009-10-12 @ 13:13:08
Postat av: Song

Jag vet att han kommer gå. Det betyder däremot inte att Barcelona måste bete sig som dom gör.

2009-10-12 @ 13:58:34
Postat av: Janne

Kalla Arsenal för farmalag igen din lilla horunge!

2009-10-12 @ 22:02:05
Postat av: Hasse

Lite kritik här då: märks att du läser Aftonbladet mycket, för det är där Lagerbäck dissas utan grunder och det är där folk skriver totalt hjärndöda kommentarer. Lagerbäck var dålig på att coacha det gångna kvalet. Ja, det är fakta.

Men har du ens tittat i historiebäckerna? Nämn en förbundskapten som varit bättre. Tommy Svensson har ett VM-brons, och det är grymt. Men han missade EM 96 och VM 98.

Laban Arnesson tog inte Sverige till ett enda mästerskap. Åke Nordin ska vi inte prata om.

Lagerbäck är tråkig, men han är en extrem analytiker, som fått kämpa med ett lag bestående av individualister som inte kan komma överens. Då vinner Sverige aldrig något eftersom kollektivet är deras styrka. Att sedan ge Söderberg hela äran för de ganska fina insatserna 02 och 04 är fel, eftersom Lagerbäck var lika delaktig.

Men ja, nu är det dags för ett tränarbyte, 12 år för mycket. Ska bli spännande att se vem det blir.Kan ni inte sluta tjata om att Fabbe kommer lämna? Ni vet ingenting om hur han tänker. Ja, han älskar Barca, men killen är nog smart att fatta att hans roll i Arsenal alltid kommer att vara större, och att han kommer att sticka om en-två säsonger är långt ifrån skrivet i sten.

2009-10-12 @ 22:07:35
Postat av: Hasse

Ok, förlåt för det med Aftonbladet, det vet jag egentligen inte. Har mest sett ditt namn bland kommentarerna. Sorry.

Tack för en bra blogg, hoppas på seger i helgen.

2009-10-12 @ 22:10:18
Postat av: Anonym

"och endast 1-0 mot Paraguay säger det mesta"

Paraguay är inget dåligt forbollslag, med tanke på att de är rankade 23 av fifa och sverige 41

2009-10-13 @ 10:04:09
Postat av: Anonym

och är det land (i sydamerika) som vunnit flest matcher i kvalet till vm2010

2009-10-13 @ 10:07:55
Postat av: Hasse

Så sant. Fotboll handlar om att göra fler mål än motståndarna. Det förespråkade Lagerbäck, snarare än skönspel. Vill jag se fint lir tittar jag på Arsenal...

2009-10-13 @ 10:46:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0