We love you Arsenal, we do!


Den 31 oktober 2009
Premier League | Emirates Stadium
Arsenal - Tottenham
3 - 0

[Robin Van Persie 43+60, Fabregas 43]

Å
h vilken härlig match! Det var inte en så underhållande fotbollsmatch, men oj vad den där monsterminuten fick supportrar runt om världen att skrika av glädje. Det går i varje fall inte beskriva min glädje när Fabregas gör en löpning över halva plan och lurar två sp*rsspelare för att sedan hålla ifrån två andra och sätta den i nät. Om man bortser från den tid RvP firade sitt mål på så var endast 10-11 sekunder mellan målen och frågan är om det inte är något sorts rekord. Det smått roliga var att man hörde hur kommentatorerna började gå upp i tonläge när de sista repriserna visades. Vi som såg matchen var helt oanande om vad som hände på plan, men så helt plötsligt så switchade de tillbaka till plan och man hann just se Fabregas skott in i mål. Och jag älskade verkligen Fabregas målfirande, jag fick helt ärligt gåshud av att se det. Det går bara att beskriva det med ett ord och det är underbart.

Men 10 (tio och tio..) sekunder innan hade vi trots allt gjort 1-0 och det var ingen mindre än den flygande holländaren - RvP - som höll sina tår framme och gjorde 1-0. Det var inte ett snyggt mål, men oj vad viktigt det var. Sagna som var enormt bra hela matchen såg till att skruva in ett lågt inlägg som letade sig fram till RvPs högra dojja och sedan letade bollen in sig i nätet automatiskt. Som jag sedan beskrev så dog Tottenham helt när Fabregas i stort sett lurade alla elva män som stod på sin egen planhalva.

RvP firar sitt första mål!

Före monsterminuten - som jag gärna vill kalla den - så hade trots allt Tottenham haft ett par fina lägen varav Keane haft de bästa två. Den första bröts av en strålande Song och vid den andra målchansen överglänste bollen Keane själv. En Keane som sagt att de i år är lika bra som Arsenal. En Keane som i dag spelade miserabelt. Frågan är om det ens fanns en bra sp*rsspelare på planen i dag?

En man som gjorde comeback från skada och bänknötande var Almunia och jag tror vi alla kan vara överens om att det är han som borde vara vår förstemålis. Mannone är en stor talang och kan göra sinnessjuka matcher, men Almunia är så mycket mer erfaren och stabil. I slutändan tror jag att det var konkurrens han behövde. Nu fick han det i flera doser och den som säger att Almunia inte var stabil och lugn i dag har knaprat på lite för många piller.

Fabregas vet inte vart han ska ta vägen!

Wenger säger följande efter matchen:


The three points were more important than anything else but I must say it was a game which lacked a little bit of fluency at the start. We took advantage of two chances and scored two goals and from then on it was a case of waiting for the third chance, taking it, and keeping the clean sheet. We did it all very well. We have played quicker and more fluent but we were efficient and that's what you want in the kind of game like that.Han nämner även att Bendtner kan komma att bli borta tre till fyra veckor och ja, vi har redan en hel del spelare på skadelistan och det kommer ta ett bra tag till tills Denilson, Walcott och Bendtner är tillbaka. Det här trodde jag att jag aldrig skulle säga, men jag är oerhört glad över att ett sista landslagsuppehåll kommer nu. Den är två veckor lång och kommer vara en väldigt bra tid för de spelare som skadat sig att rehabilitera sig på. Precis som jag sade så sade Wenger att matchen inte hade det tempo och den snabbhet en match med Arsenal brukar ha, men resultatet är exakt allting som räknas och dessa tre poäng smakade mumma!

Harry Rödknapp säger följande:


Two sloppy goals turned the game upside down. I thought Arsenal were edgy, they were giving the ball away, the crowd was moaning at every mistake and I thought we were going to come in at half-time in great shape. For 42 minutes I didn't see anything that meant I was sitting there thinking 'we're out of our depth here, they are playing wonderful football, ripping us to pieces', I think our goalkeeper had one decent save to make. The second goal was horrendous and it made such a massive difference to the game. If we'd come in even just 1-0 down you'd think it was game on, but 2-0 is very difficult. They walked off at half-time thinking they'd played wonderful football in the first half, the crowd was singing and all of a sudden it was 'what a performance this has been' and at the same time, we walk off with our heads on the floor. Goals always change games and unfortunately for us, it really changed the game on this occasion.Ja Harry, så kan det gå. Hur mycket du än trodde på en sp*rsvinst så vet du innerst inne att ni inte kan vinna över oss på Emirates. I dag var inget undantag. Jag kan absolut förstå den frustration han håller inne och jag skulle varit arg som bara den, men som tur är så gillar jag bara detta. Det finns nästan inget bättre än en vinst mot Tottenham.

Robin Van Persie säger följande:


It was a tight, tough first half hour, but from the moment we scored the first goal they died basically. (It was) his [Fabregas] brilliance. Straight from the kick-off (Wilson) Palacios lost the ball, he went past Palacios and through Ledley King. To do that you need a lot of technique.


Robin Van Persie var lysande i dag och mycket - väldigt mycket - beror på att han nuförtiden tiden är skadefri. Skadorna plågade hans karriär och satte verkligen stopp för den briljans han hade inom sig fram tills förra säsongen. Då exploderade han och ända sedan dess har han hållit sig borta från skador. Ända sedan dess har han även öst in mål. Nu har han gjort fem mål på de senaste fem matcherna i PL och ligger med i skytteligatoppen med sina sju baljor. En frisk RvP kan göra under och det är enormt tråkigt att han inte fick göra sitt första hat-trick
för Arsenal i den här matchen.

"Monsterminuten" (3-0 finns här!)

M
en ja, det var i stort sett allt. Det blev inte så mycket twittrande under matchen, mest på grund av den härliga stämning som rådde inne på O'learys. För er som vill läsa lite extra rekommenderar jag Henry Winters krönika om Fabregas. Den är värd mer än en läsning! Och allra sist - There's only one Arsene Wenger!

On why was he agitated at 3-0 up...
"I was, I was because I could not communicate with my players and I was upset with that because I speak, speak, speak and I already had not a fantastic voice because of my cold. I knew it was important for the future of the team not to concede a goal today and that's why I got upset with myself because I did not manage to communicate with the team."

Inför: Arsenal - Sp*rs


D
å var vi här igen då. Den kanske mest prestigefyllda matchen den här säsongen om vi räknar med bortamötet också. Om det är någonting ingen spelare eller ledare vill göra ö.h.t så är det att förlora mot Sp*rs. Det handlar om så mycket mer än en vinst eller förlust i de här fallen. Det handlar om ära, prestige och ... allt. Vi har inte förlorat mot dem i ligan sen 27 november 1999 - snart tio år sedan - och det är en bra länge sen. De har alltid stått i vår skugga och kommer göra det ett bra till, men en viss 5-1 förlust för lite mer än ett år sedan gjorde hela Arsenal till åtlöje. Det handlade bara om Carling Cup, men oavsett vilken tävling vi möter dem i så är vinst det enda som räknas. Varenda tappad poäng mot Sp*rs är hundra gånger värre än tappade poäng mot andra lag.

För ett år sedan mötte vi dem på Emirates och vi hade en trygg 4-2 vinst när det återstod tre minuter. Tre minuter senare stod det 4-4 och det likaresultatet kan nog ha varit det smärtsammaste likaresultatet jag någonsin tagit. Det var den värsta matchen jag sett under hela förra säsongen. Jag mådde seriöst illa efter den matchen och jag var argare än argast. Samtidigt så kan jag inte säga att jag hatar dem mer än någonting annat, men jag ogillar dem starkt, väldigt starkt. En förlust mot Tottenham är mer än en förlust. Det är grav smärta. Det faktum att vi inte förlorat mot dem sedan 1999 är dock en tryggande faktor, men den där 5-1 förlusten (och 4-4 resultatet) ligger så klart i minnet att man bara vill utrota den.


Det finns inget värre, ingenting värre för Arsenal än att förlora mot Sp*rs. Därför hoppas jag verkligen att alla spelare förstår hur pass viktig den här matchen är. Jag vill inte se ett likaresultat och jag vill verkligen inte förlora. Det enda, det enda, det enda som räknas är en vinst. Allt annat är en förlust. Harry Redknapp som är en av de tränare jag ogillar mest (även pre-Tottenham) säger följande:


It's a much better situation than last season. All things being equal we should have beaten Stoke last week as well, we played well enough but it wasn't to be. It's great to be going there full of confidence. We're playing well and we feel we can give anyone a game, no-one's going to get an easy game with Tottenham, that's for sure. We've got a squad here that's capable of matching anyone.


Samtidigt säger Wenger följande om Redknapp:


He has shown through his experience and his intelligence that he can do it. Stability is an important part of success in football. But it's not easy to manage because no chairman would tell you the opposite. If you look at the Premier League there are not many managers that stay there a long time.


Rödknappen, en skicklig tränare? Jag vet inte om dessa två halvor går ihop, men lyssna inte på mig. Jag ogillar honom starkt, precis som jag sa tidigare i inlägget. Jag ser inte honom som en lyckad tränare, inte på något plan alls. Att han sedan är rent ut sagt köpgalen gör inte saken bättre. Nu har han dock en väldigt bra trupp till sitt befogande - vilket smärtar att säga - och jag är faktiskt rädd för den bredd de har. Vi har en enorm tur att en spelare som Modric inte kan medverka i den här matchen. På sina bästa dagar är han en världsspelare och jag tackar Gud att vi slipper honom. Men oavsett om han varit med eller ej så ska vår trupp vara så pass bra, stor och stark att den kan slå vilket Sp*rs-lag som helst. Vi har flera spelare utav ren världsklass och trots att vi inte är Barcelona, så har vi fler spelare som kan avgöra en match helt på egen hand.

Modric i en närkamp mot Song förra säsongen.

Hur som helst, Wenger gick i dag ut med ett väldigt konstigt uttalande där jag inte håller med honom i någon punkt alls. Det låter inte så konstigt, men oftast brukar jag hålla med honom åtminstone lite, men här håller jag inte med honom alls:


It is not a concern at all. You put three results together which for me had different reasons. Last year in the 4-4 draw [against Spurs] I believe we switched off. I don’t believe at West Ham we switched off at all and I don’t believe at Alkmaar we switched off. In the Champions League, if you look at the results, 50 per cent of the goals are conceded basically in the last five minutes and at West Ham I believe we were really unlucky. We were focused but we were unlucky with the free-kick and we were unlucky with the penalty. I don’t believe either of those was the right decision.


Ehm, jag vet inte riktigt hur jag skall uppfatta det här. Hur som helst så förstår jag inte hur han inte kan tycka att det är ett problem att vi släpper in mål så sent. Att han sedan säger att vi inte slog av tempot och tappade fokus i matcherna mot AZ Alkmaar och West Ham är för mig obegripligt. Vi lät dem in i matchen och om det är något vi tappade mot AZ Alkmaar var det just fokus. Vi hade för visso ingen röd knapp som det stod Switch Off på, men det märktes klart och tydligt att vi trodde att matchen var över när 85 minuter gått. Rent spontant så där så tror jag han endast säger det här för att höja lagets självförtroende. Att de inte skall vara rädda för att en repris på förra årets drama sker igen, för det skulle verkligen vara tragikomiskt.

Ni vet redan att Keane tycker att de har en lika bra trupp som oss. Nu sätter Crouch ribban högt inför lördagen:


It would be fantastic to score in that kind of game, I'll take anything - a hat-trick, a diving header in the last minute to win the game - it is what you dream of. I have got a fair few goals against them. I got a hat-trick when I was at Liverpool in 2007 - left-foot, right-foot and a header so I was pleased with that.Ja du Crouch, tyvärr kommer du gå mållös ifrån matchen, men hej, det är värt ett försök att göra mål på oss. Vi har Verminator och det är allt som räknas. Något som Redknapp inte förnekar:


Vermaelen has done very well. I was recommended him as a left-back but we were strong in that position. People who recommended him didn’t speak of him as a central defender, but he and Gallas look very solid at the back. He’s very strong at left back and in central defence as well.Men, det var det sista för i dag. Det finns naturligtvis massor med uttalanden och nyheter där ute, men som många gånger tidigare är jag tvungen att gallra massa nyheter. Jag försöker ta med det bästa och mest relevanta och ibland lyckas jag och ibland inte. Men det här tänkte jag skulle bli ett inlägg som helt och hållet tar upp morgondagens drabbning (förutom Wengers lilla uttalande om sena mål). Jag kommer tyvärr inte finnas vid datorn vid matchtid i morgon, utan rapport och matchanalys kommer först sent på kvällen. Som jag sade kommer jag även vänta med att publicera intervjuerna då det är perfekt utfyllnad under landslagsuppehållet. Shahriar, du kan dock vänta dig ett mail imorgon! Så, låt oss vinna över Sp*rs nu, låt oss verkligen krossa dem! Come on you reds!

P.S: Jag kommer inte vara vid datorn, men jag kommer finnas på twitter (via sms) hela dagen imorgon!


En mycket fin prestation (2-1 vs. Liverpool) leder oss vidare i Carling Cup!

Den 28 oktober 2009
Emirates Stadium | Carling Cup
Arsenal - Liverpool
2 - 1

[Merida 19, Insua 26, Bendtner 50]

G
od dag på er alla! Ja, var ska man börja? Jag vet inte riktigt vart jag vill eller ska börja. En kväll som gårdagens kväll gör en glad på många plan och med det menar jag att det inte bara är vinsten som gör en glad. Wenger visade en mycket fin fingertoppskänsla med sin startelva och enligt mig så hade vi väldigt mycket ute på plan. Erfarenhet, rutin, klass, ungdom och en vilja att vinna. Att vi sedan äntligen lyckades hålla ledningen tills slutsignalen ljöd var ett annat faktum som gjorde mig glad. Men det som gör mig absolut gladast och som kommer hålla mig glad ett väldigt bra tag är våra ungdomar. Jag försöker verkligen låta objektiv, men det är omöjligt, det är det verkligen. Arsenal FC har en enormt fin (och stor) skara ungdomar som alla har en enormt stor chans att lyckas. Vi pratar om Merida, Ramsey, Gibbs, Coquelin (som tyvärr inte fick mycket speltid), Mannone, Fabianski, Wilshere och många många mer. Jag pratar naturligtvis inte enbart om de spelare som spelade i går. De spelare vi har till vårt befogande har en enormt stor talang och det är jag inte ensam om att tycka.

Visst har det nämnts hur många gånger som helst att vi har enormt unga och talangfulla spelare, men det är inte förrän man ser kontinuiteten i deras spel som man verkligen förstår att det är sant. En spelare som Coquelin som väldigt få lägger märke till gör just nu ett utmärkt jobb i reserverna match in och match ut. En spelare som Merida har minst lika stora chanser som Fabregas hade när han kom till Arsenal. I slutet av förra säsongen visade han att han hade potential med sina inhopp. I början av den här säsongen så har han visat samma sak. Han har dessvärre inte fått så många chanser, men det lilla man ser av honom är för det mesta en njutning för ögat. Att han sedan dominerade för sitt Spanien i U20-VM alldeles nyligen säger det mesta om var vi har honom. Spelare som Gibbs, Ramsey och Bendtner ligger redan långt fram i utvecklingen och utmanar om platser i startelvan. Mannone och Fabianski är två väldigt unga målvakter som bägge är enormt talangfulla. Wilshere behöver jag inte ens nämna. Bottom line - framtiden är ljus, väldigt ljus.


Voronin och Nasri i fokus!

Men, om vi då fokuserar på matchen i går. Det började med ett rätt så högt tempo. Det blev snabbt chanser åt båda håll, men Arsenal var närmast ledning med bl.a skott från Bendtner. Skott som tyvärr gick rakt på målvakten. Sedan kom trots allt ledningsmålet. Ett mål signerat Merida. Efter en minst sagt underlig undanrensning/klack/passning av Voronin (något som påminde mig om Eduardos rensning mot Standard Liege) så fick Merida tag i bollen och drog till med ett skott precis utanför straffområdet. Ett skott som var stenhårt och gick stolpe in i mål! Meridas första mål för Arsenal var ett faktum och liknelserna med Fabregas lär inte ta stopp här. Precis som jag skrev i går så gjorde även Fabregas sitt absolut första mål för Arsenal i Carling Cup.

Spelet gick vidare och det innehöll bortsjabblade passningar av Bendtner, enormt fin bollkontroll av Nasri och stabilt spel från våra mittbackar. En sak som jag märkt i år är att våra kontringar liknar de kontringar vi var världskända för 03/04. Vi pratar om enormt snabba omställningar och en enormt fin bollkontroll när spelarna väl kontrar. De flesta kontringar vi haft ända sedan början av säsongen har varit väldigt farliga och många har även resulterat i mål. Hur som helst så hade vi ett par fina lägen att göra 2-0, men det förstördes av Liverpool då Insua fick till en fantastisk träff på en halvvolley. Bollen smet precis förbi Fabianskis huvud och satt stenhårt i nätmaskorna. 1-1! Men istället för att hänga våra huvuden, så gick vi till attack ganska snart igen och Bendtner hade flera skott på och utanför mål. Men vi gick till halvtidsvila med 1-1. Hittills hade det varit en väldigt underhållande match och andra halvlek skulle bli minst lika underhållande.

Bendtner i närkamp.

I andra halvlek så dröjde det bara fem minuter tills det stod 2-1 till Arsenal. Merida passade fram till Bendtner/Ramsey som båda stod i straffområdet. Det rådde lite oreda om vem som skulle ta tag i bollen, men Bendtner fick till slut kontroll över bollen och på vilket sätt han gjorde målet. Visst är det inte lika snyggt som Meridas eller Insuas, men Bendtner visade upp kontroll, styrka och kyla vid hans 2-1 mål. Att i ett sådant pressat läge få till ett sådant avslut är inte svårt, det är extremt svårt. En Bendtner som annars både hade blandat och gett under matchen. Det syntes tydligt att han ville mycket, men att han inte fick mycket gjort, fram tills målet det vill säga.

Efter det så fick vi se fina individuella prestationer av bl.a Nasri, men framför allt av våra ytterbackar som gjorde ett fantastiskt bra jobb i går. Gilbert spelade som om han spelat i a-laget och Gibbs visade att han minst sagt kan utmana Clichy om en plats i startelvan. En spelar som jag annars glömt nämna är Ramsey. Ramsey spelat väldigt moget i går och trots att jag personligen tycker att han är aningen överskattad så kan jag inte förneka att han stod för en mycket fin insats. Det finns en väldigt stor mognad i hans spel samtidigt som han har ett väldigt fint skott och en förmåga att leverera enkla, fina och bra passningar.


Ramsey var bara en av flera som imponerade!


Wenger säger följande om vinsten:


When you have the right mixture between experience and youth, you can not only play with young players against a team with the quality of Liverpool and overall I am very pleased. I believe overall it was a game of top quality with two teams who really went for it. You had the quality and speed of the passing, sometimes the ball was played through a very short space but at a high pace and overall you can say tonight we gave the people what they paid for and I'm very happy to say that and we had top quality in every position I must say. The experienced players played well, the young players played well. We had Craig Eastmond make his debut tonight in a holding role and everybody did well in every position.Samtidigt finns det mycket att säga om de spelare som spelade i går:


Ramsey: If you consider he is only 18, Ramsey has developed exceptionally well. He has made a big improvement compared to last year, when he still looked a little bit like a youth player, but now he looks like a [first-team] player. The target I set him at the start of the season was to get between 15 and 20 games this year, and I think he will get that.

Gibbs: I think he was very good, both full backs were very good. Kieran Gibbs was very good tonight. He had a game tonight. He will get games. He has played already. Personally, if Fabio Capello asks me my opinion he will get a very positive one.

Merida: He is a quality player and he comes from a very good school [in Spain]. I believe we had some top quality on the pitch in midfield and in that kind of game that is very important. I kept him because I felt he had the quality to break through [to the first team] but when you think that all the players who didn't play tonight plus all the injured players, of course the competition for places is very difficult.mHe came [to Arsenal] at a very young age but our school is on-line with the way he was educated and he shows perfectly the way we want to play football.

Nasri: He has been out for a long time. He has not played a game [this season] and he managed 90 minutes tonight. How he will respond to that tomorrow and Friday I don't know but at least he managed to have a full game.


Precis som ni märker finns det väldigt mycket att säga om gårdagens vinst. Jag tänker inte göra det här inlägget längre än vad det redan är, utan jag låter er säga vad ni tycker i kommentarspåret. Nu har ni för visso redan hunnit säga i stort sett allt i gårdagens kommentarer, men jag kan ställa en väldigt enkel fråga till er alla. Vilka tre spelare överraskade mest i går?

Målen (streamade), dålig kvalitet:
Fran Meridas 1-0
Insuas 1-1
Bendtners 2-1

Målen (möjlighet att ladda ner), bra kvalitet:

Merida 1-0
Insua 1-1
Bendtner 2-1

(Jag kommer spara intervjun/intervjuer tills landslagsuppehållet om cirka en vecka)


Clichy, Fabregas och Arshavin firar Bendtners mål!

Nu laddar vi inför match!


Emirates Stadium - i dag klockan 20:45 (svensk tid)!

G
od dag! I dag ser vi fram emot en riktigt tung match - Arsenal vs. Liverpool. En match som har bringat fram flera klassiker (den allra senaste bara ett halvår sedan!). Så, vad ska vi förvänta oss i dag? Ännu en klassiker, en målfattig match eller ingenting? Jag låter inte förväntningarna stiga över huvudet, men det här är trots allt bara Carling Cup och ja, hur mycket jag än skulle gilla Carling Cup blir det aldrig likadant som en klassiker i Premier League, FA-cupen eller Champions League. Däremot hoppas jag att vi får en målrik och rolig match som naturligtvis resulterar i en arsenalvinst.

Som ni märkt är jag väldigt aktiv på min twitter. Bloggen kommer absolut förbli svensk, men för att få ett lite mer internationellt stuk på det hela samt få mer kontakter så tänker jag blanda engelska och svenska på twittern. Vi har ju trots allt lite få nyheter som är värda att ta upp i dag.

Följande trupp är ska bekämpa Liverpool och det finns inga större överraskningar. Wilshere och Traore har tyvärr skadat sig och är inte tillgängliga och det är även anledningen varför de inte är med. Däremot är erfarna spelare så som Silvestre, Senderos, Bendtner och Eduardo med och jag ser framför mig att alla de kommer att starta. Redan nu har vi en väldans mer erfaren trupp än förra året och det kanske krävs för att slå ett lag som Liverpool. Det kommer hur som helst bli väldigt intressant att se hur Liverpool väljert att ställa upp.


Eboué till vänster och Diaby till höger fick svara på lite frågor!

Genom den officiella hemsidan får vi i dag bl.a veta att det här kommer bli Wengers 750e match vid rodret. Emmanuel Eboué och Abou Diaby fick chansen att svara på fans frågor och de själva tyckte att det var rätt kul. Wenger kommenterar svininfluensan och berättar lite om Fran Merida. Fransmannen vid rodret säger även följande om Aquilani och Nasri:


Aquilani: Yes I know him well. He played against us in the Champions League last year and came off the bench in Rome. He is a talented player but has been troubled a lot by injuries. We followed him for one or two years but he did not play a lot last year so he got a little bit out of sight for us and we lost our interest in him.


Nasri: At the time of his injury I thought that's a very bad start. For the next two or three days you're always on edge and a little bit scared that anybody else gets injured. You know if you go into a season with three or four players injured you have very little chance to have an important part to play in it.  But certainly Samir had a great first season and we have great expectations for him this time. Unfortunately he got injured in the first day of the training camp, we haven't seen him since and now we are at the end of October. However what is good for him is he is fresh, he has prepared well and he can be an important asset in the coming weeks.Wenger har alltid någonting att säga om alla, så även Aquilani. Angående Nasri så är det underbart att ha honom tillbaka. Han breddar inte bara ut truppen, utan det vi får tillbaka är en ytterst teknisk spelare som kan spela på väldigt många positioner. När väl Nasri blir fullt frisk och kan spela vecka in och vecka ut kan han bli en enorm tillgång och jag tror det här lika gärna kunde varit hans säsong om det inte varit för skadan, men han har fortfarande mer än en halv säsong kvar att bevisa att jag har fel.

Wenger har inte bara pratat om Auilani och Nasri, utan även om Watt:

 


I like Sanchez Watt because he is a little bit of a street player. He makes fantastic runs, he is an aggressive striker or maybe the word is a committed striker - and he always finds resources to be dangerous and he works hard for the team. That's why I always include him with the group. He's very close to the first team and I believe he will really be a threat for the strikers.Watt, Watt, Watt - var har vi honom egentligen? Är han verkligen så nära a-laget som Wenger säger eller är han fortfarande en spelare som ses ha stor talang, men inte riktigt når ändra fram? Är han en spelare som kommer spela vidare med reserverna eller lånas ut eller kommer han utgöra ett aktivt hot mot de andra anfallare vi har i a-laget? Enligt min mening så är han fortfarande lite omogen i sitt spel och inte "där". Jag har sett honom spela ett antal gånger och kan säga att han har talang, men det är någonting som jag saknar i hans spel som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Hur som helst så hoppas jag det bästa för alla arsenalspelare, således även Watt. Kan tillägga att Fabregas säger följande om Watt.

 

Kan han måla i kväll må tro?

 

Well, det var allt för i dag. Nu jäklar laddar vi inför matchen! Oavsett hur ni gör det så hoppas jag ni får en trevlig onsdagkväll! Dessutom hoppas jag att Arsenal gör den lite bättre än vad den annars skulle varit. Jag kommer finnas på twitter hela dagen, så följ mig gärna där! Kan bara smått påpeka att Sp*rs tror sig vara lika bra som Arsenal i år. Läs bara vad Keane säger. Haha, skrattretande! Nu tar vi Liverpool! Come on you reds!

Inför: Arsenal - Liverpool + Carling Cup i allmänhet!

Förra gången vi mötte Liverpool i Carling Cup vann vi med 6-3 efter hela fyra mål av Baptista. Vem kliver fram istället för Baptista i morgon?

God dag! Det blev inte alltför många tips i gårdagens inlägg och det tolkar jag mest som att det inte  finns något som måste förändras drastiskt. Däremot är jag tacksam över de få som kom med sina synpunkter. Som ni säkert märker har reklampositioneringen ändrat på sig. Jag har tagit bort de stora flashreklamerna och ersatt dem med lite mindre reklamer. Jag hoppas det inte ska bli för störande, men enligt mitt tycke så är förändringen inte alltför stor. Om ni har invändningar, så kom gärna med era åsikter! Men, dags att sluta snacka om bloggen och istället fokusera sig på mötet mot Liverpool i morgon!

 

Det absolut sista jag tänker ha med från matchen mot West Ham är följande uttalande av Arshavin:Not only me, all the team are unhappy about it. We got what we deserved with our performance. We are very upset indeed. Such results do not add positive emotions to the players, the manager or our fans. The West Ham game turned out to be almost a copy of what happened against Alkmaar. Initially we easily got an advantage - this time we were 2-0 up and then we allowed West Ham to equalise from set-pieces. If we had won on Sunday, we would now be very close to Chelsea in the table.

Ett rätt intressant uttalande där vi får en insikt i hur laget och speciellt Arshavin kände sig efter 2-2 mot West Ham. Efter två poängtapp som haft samma utgång kan vi väl vara säkra på(?) att det här inte sker igen. Ioförsig var vi säkra på att det inte skulle hända efter matchen mot AZ Alkmaar, men ja, jag hoppas att de nu verkligen förstår att de inte har råd med att göra om det misstaget en tredje gång i rad. Speciellt inte i de två matcher som väntar nu. Vi ska ju trots allt möta Tottenham ganska snart och Arshavin säger följande om derbyt:

For us this is the most important derby and we know it. I found out about the importance of these matches almost immediately after I signed for Arsenal. People who work for the club told me about it and about the most memorable clashes with Spurs. They told me that after some defeats they couldn't even speak to each other for a long time.


Arshavin har haft mycket att tycka till om på sistone!

Åh, vad jag längtar! Men nu är det inte matchen mot Tottenham vi ska snacka om, utan det är trots allt Liverpool vi ska möta i Carling Cup. Jag har tidigare nuddat ämnet Carling Cup, men aldrig riktigt sagt vad jag tyckt. Personligen så tycker jag att det är en riktigt bra turnering för våra ungdomar och det har det varit ett bra tag nu. Som ni alla minns så har flera av de spelare som tagit steget upp till a-laget först introducerats i Carling Cup och oftast även gjort mål, bl.a Cesc Fabregas som gjorde sitt första mål för Arsenal i CC. Men, tar vi denna tävling tillräckligt seriöst?

 

Många håller med om att det är riktigt bra att se hur många ungdomar Arsenal släpper fram i de här matcherna, men förr eller senare brukar det kosta sig. Samtidigt gör de andra topplagen i Premier League samma sak i att de släpper fram många unga och reserver, men de ser väldigt ofta till att krydda laget med några enstaka a-lagsspelare. På så sätt får de in lite erfarenhet och tyngd, samtidigt som de behåller en relativt oerfaren startelva. Det här brukar även visa sig vara lyckosamt, men de allra flesta lyckas ändå aldrig komma ända till final.

 

I årets upplaga av Carling Cup har vi redan märkt av att Wenger tar den här cupen seriösare än han gjorde förra året. Han har satt in mer erfarenhet än tidigare i truppen och detta såg vi inte minst genom att Wenger skapade ett mittbackspar av Silvestre och Senderos. Så, frågan är om Wenger tänker satsa på ett mer seniorbetonat lag mot Liverpool? Mitt svar är ja. Vi vet redan nu att Nasri kommer att spela och antagligen kommer vi få se samma mittbackar och även unga spelare som fått lite kött på benen (t.ex Gibbs). Därför har vi enligt min mening större chanser att vinna Carling Cup i år än tidigare år. Om vi når ända fram och vinner kan det visa sig bli den katalysator som Arsenal behövt sedan länge och frågan är om vi inte kan hoppas på en liknande utveckling som Manchester United fick efter att de vunnit Carling Cup för några år sedan. Mer om det pratar jag dock om i gårdagens ljudblogg! Så, vad säger spelarna inför drabbningen? Jo, följande:Coquelin: I'm really excited, I'm waiting for it. We've got a chance. It's one game, anything can happen.I felt a little bit nervous but I really enjoyed the [West Brom] game and I hope to play against Liverpool. I think everyone will give 100 per cent in training and after that it's the choice of the manager. I think Wenger will keep the young team; I hope so. But I think it's better if we go with a bit more experience in the team as well.

Traore: We went to Anfield a few years ago and won 6-3. We had quite a young team except for Julio Baptista. Everything is possible in football, and this time we will be at home as well. Last time I was injured for two weeks [before the match]. I only had the session before the game and I was a bit tired and couldn't really show what I can do. I've stayed injury-free since that game and I feel really good in training, in the gym, and on the pitch.


Coquelin är en av många som fått massvis med beröm för sina insatser i reservlaget. Kan han visa upp sin briljans mot ett taggat Liverpool också?

Intressanta uttalanden! En spelare som kommer få mycket uppmärksamhet om han startar är Alberto Aquilani. Han kan nämligen stå redo och göra sin debut i a-laget. Han har ända sedan övergången från Roma varit skadad, men kan alltså nu hamna i startelvan. Aquilani är en enormt begåvad spelare, men hans skadehistorik har i stort sett satt stopp för hans utvecklande. Så, vi måste se upp för honom om han kommer finnas på plan, för han kan ge vårt unga lag väldigt många problem om han väl får chansen. Det som talar emot honom är att han inte är fysiskt redo, då han saknar ett antal matcher i benen för att vara 100 %. Men han måste fortfarande ses som ett hot!

Asch, nu blev det ett rätt så långt inlägg igen, men jag hoppas att det är intressant läsning för er. Hur som helst, dags att tagga inför matchen i morgon nu! Ett till inlägg kan tillkomma före match, men endast kanske. Annars kommer jag att finns på twitter hela tiden – även under match. Se till att checka in den om ni fortfarande inte gjort det! Come on you reds!

P.S: Tottenham är på väg (har redan börjat?) att börja byggandet på sina nya arena. Enligt skissen de lagt ut kommer den se ut så här. Jämför detta med skissen på Emirates. Well, jag tänker bara fråga er vad ni tycker då det är väldigt många som anser att de kopierat Emirates i grunden. Så, vad tycker ni?

Optimismen behövs, så varför inte avsluta med ett underbart foto som har temat glädje.


Framtidstankar om bloggen + ljudblogg + ny twitter!

God dag! Så, istället för att gräma oss för poängförlusten i går så tänkte jag prata lite framtid med er. Det är inte så att jag tänkt lägga ner bloggen för er som undrar, utan snarare tvärtom - jag tänker "bredda" ut den. Jag har många intressanta idér och tankar kring hur jag skall göra, men jag förväntar mig många kommentarer till detta inlägg. Jag vill ha era åsikter och tankar kring hur jag skall göra bloggen ännu större än vad den redan är. Jag är inte besatt av att få så många läsare som möjligt, utan jag har mer tänkt att bloggen skall nå ut till ännu fler än vad den gör i dag. Jag vill ha många tips och idéer hur jag skall förbättra bloggen och vad som skall läggas till/tas bort. Oavsett hur vågade, stora eller enkla idéer ni har kring detta så vill jag höra dem! Var verkligen inte rädd för att kommentera!

Personligen så vet jag ännu inte hur mycket som går att göra med självaste sidan pga att det just är en blogg och ingen hemsida. Längre fram (nästa år) har jag planer på att göra det här till en hemsida/community med nyheter, forum, bloggar och skribenter. Men det kommer först ske 2010 och ett bra tag in i 2010. Och detta kommer endast ske om det tycks som en bra idé av er läsare. Men om vi först och främst tänker kortsiktigt så har jag planer på att få till någon sorts skriklåda (vet dock inte om det är möjligt), annars så har jag planer på en IRC-kanal. Vidare så tänkte jag se till att fixa reklambanners, signaturer och avatarer som man kan använda på forum eller var som helst på internet. Jag har andra tankar också, men de håller jag än så länge för mig själv. Jag hoppas ni kommer med en hel del bra tips!

Något som är nytt redan nu är att jag nu tänker annonsera min nya twitter som nästan enbart har fokus på Arsenal! För er som följer arseblog eller gunnerblog så känner ni säkert till att de har varsin twitter. Jag tänkte haka på den trenden och ni som vill följa arsenalblogg.se:s twitter kan klicka in er här! Jag hoppas att många kommer att följa den! Om ni har en egen twitter så kan ni gärna komma med frågor eller tankar under, före eller efter match också! Jag kommer naturligtvis inte enbart twittra då, utan där kan saker dyka upp 24/7! Men se till att lägga in den i bokmärken och följa den lika frenetiskt som ni följer den här bloggen ;)

Sist tänkte jag bara höra med er om ni vet en bra sida där man kan ladda upp sina ljudklipp på á la Soundcloud. Jag vet inte vad problemet är med soundcloud, men jag kan längre inte ladda upp mina ljudfiler där. Så om någon kär läsare vet en annan liknande sida (ladda upp ljudklipp -> lägga upp på hemsida/blogg -> andra kan lyssna) så kommer jag bli mycket glad! Tack!

Så, ni kommer ännu en gång få ladda ner ljudbloggen om ni vill höra mina åsikter, tankar och funderingar! Inom en väldigt snar framtid kommer jag även göra ljudbloggen mycket intressantare. Intro, bakgrundsmusik, outro och gäster kommer komma! Ni får bara se till att ha tålamod och vänta någon vecka till! (Jag försökte undvika "skall" i dag !Nke, det gick så där....)

Saker som tas upp i dagens ljudblogg:


West Ham - Arsenal
 • Väldigt kort reflektion av gårdagens match
 • Vad Wenger sade..

Carling Cup
 • Hur ställer vi upp? Hur ställer Liverpool upp?
 • Hur kommer matchbilden se ut?
 • Vad innebär en vinst samt en förlust?

De tre kommande matcherna + landslagsuppehållet
 • Vinner vi/Förlorar vi?
 • Vad skall vi förvänta oss?
 • Hur påverkar landslagsuppehållet oss?

Premier League
 • Kort om rivalerna och hur det ser ut i tabellenFilen är 12 mb stor och runt 14 minuter lång!

http://rapidshare.com/files/298281932/arsenalz.mp3.html
http://rapidshare.com/files/298281932/arsenalz.mp3.html
**
http://www.zshare.net/audio/675281606579f33a/
http://www.zshare.net/audio/675281606579f33a/
**
http://www.mediafire.com/?0n1krzzmwzm
http://www.mediafire.com/?0n1krzzmwzm


Sloppy sloppy Arsenal...


Den 25e oktober 2009
Premier League | Upton Park
West Ham - Arsenal
2 - 2

[RvP 16, Gallas 37, Cole 74, Diamanti 80]

D
et fanns en tid då vi kallades Boring Boring Arsenal, men hur tråkigt vi än spelade så höll vi alltid undan en ledning. Det fanns en tid då vi sjöng Boring Boring Arsenal väldigt ironiskt, och hur vackert vi än spelade så såg vi alltid till att hålla undan en ledning. Ett poäng skulle egentligen varit tre ännu en gång och de återstående två poängen slank ner i diket, ännu en gång. Jag trodde spelarna hade lärt sig av misstaget man gjorde mot AZ Alkmaar. Istället så ligger Diaby - en annars rätt så bra spelande Diaby - bakom resultatet. Det var han som för andra gången under matchen gav bort en farlig frispark. En frispark som Mannone lyckas rädda, men en retur som faller rakt in i motståndargapet.

Matchen börjades piggt av Arsenal och 1-0 var ett faktum rätt så snart efter ett fint inlägg av Sagna. Green i West Hams mål lyckades inte boxa undan den helt och hållet, utan RvP kunde enkelt skjuta in den i tomt mål. Vidare så tryckte vi på ytterligare, men inget som var ack så farligt. Men det skulle inte dröja mer än 21 (mer och mer...) minuter tills RvP kunde assistera Gallas nick som ledde till 2-0. Målet kom naturligtvis på en hörna. Gallas for iväg och firade, helt oanande hur matchen skulle sluta. Halvtiden var ett faktum och det fanns inget som helst ljus i slutet av tunneln för West Ham.

Gallas firar 2-0!

När väl halvtidsvilan var slut så återstod fyrtiofem minuter. Fyrtiofem minuter som skulle bekänneteckna Arsenals förmåga att inte döda matcher. En vilt språngande Arshavin hade en väldigt dålig match och allt som han försökte göra resulterade i ingenting. Däremot satt man här hemma som en bock och hoppades att Arshavin skulle lyckas trycka in trean. Saken vid ställningen 2-0 är att bestämma sig vad laget ska göra. Om man vill få in ett mål till så satsar man även helhjärtat på det. Om man vill spela på resultatet, så hårdsatsar man på det. Arsenal har på senare haft beslutsångest, då man verkligen inte kunnat bestämma sig vad man ska göra. Istället för att ha klart fokus och ett klart mål så lyckas man på något sätt sjabbla bort bollen vilket ofta resulterar i farliga kontringar och anfall. Så länge det står 2-0 och man möter ett West Ham helt utan självförtroende så skall man bara kunna hålla undan. För så länge det inte finns ett litet ljus tänt i slutet av tunneln så kommer man aldrig heller få det där riktigt stora hoppet. Men så fort ljuset tänts, så blixtrar vem som helst till liv och ett stort hopp tänts. Det var exakt det som skedde i dag och senaste omgången.

När Taylor reducerade till 2-1 förra veckan så fick ett väldigt dött Birmingham hopp och det där hoppet var enormt nära att resultera i 2-2. Som tur var så kunde Arshavin döda matchen nästan helt på egen hand. När West Ham reducerade till 2-1 i dag fick de ett stor hopp och ljuset i slutet av tunneln lyste starkare än det gjort under hela matchen. Mannen som tände ljuset hette Diaby. Jag vill absolut inte rikta någon slags kritik mot Diabys spel i dag, då han spelade väldigt bra och kontrollerat, men att ge bort en sådan löjlig frispark i ett så farligt område när det står 2-0 får man inte göra - oavsett om man spelar i korpen eller Premier League. Frisparken resulterade som ni säkert vet i mål och ja, mål blev det. West Ham fick en enorm glöd och bara någon minut senare så var det en straffsituation som blossade upp, men domaren valde att inte blåsa. Istället fick de en ny straff då domaren längre inte kunde palla trycket.

Vermaelen är en tuffing där bak, men det hjälpte inte idag.
Jag brukar inte klaga på domaren och jag tänker inte klaga vårt resultat på domaren, men jag måste ha rätt att rikta skarp kritik mot honom. I sjuttio minuter höll han korten i sina fickor, trots att flera situationer var värda gula kort, åt båda håll. Han försökte vara snål med korten, men efter sjuttio minuters spel så satte hans nerver stopp för det och gula och röda kort flög både hit och dit. Nu var det inte en orge i kort, men den annars så kortsnåle domaren blev helt plötsligt tvungen att dra upp kort hela tiden. Det andra gula kortet som resulterade i ett rött kort för en spelare i West Ham var verkligen billigt för Arsenals del. Men samtidigt var straffen enormt billig. Song som spelat briljant hela säsongen får olyckan att bli en liten syndabock. En Song som knappt nuddade spelaren framför honom. Fråga inte mig hur i helsike det där blev straff. Enligt min mening blev trycket för stort på domaren och han kunde inte låta två straffsituationer gå förbi omärksammat. Frågan är om vi också skall börja falla lättare i straffområdet när vi ligger under med ett mål? Men, det händer hela tiden och det hände i dag igen. Det finns ingenting man kan säga emot det egentligen. 2-1 skulle bli 2-2, trots att Mannone var extremt nära att rädda straffen och bli hjälte.

2-2 kunde ha blivit både 3-2 och 2-3 och frågan är vem som var närmast. Svaret är ganska uppenbart för er som såg matchen. Ett fint inlägg av Sagna(?) nickades mot mål av RvP, men Green lyckas få den på vänsterbenet och räddar vad som annars skulle varit ett matchvinnande mål. Någon minut senare går visselpipan och jag ställer mig frågan: Varför kan vi inte göra samma sak som Chelsea gjorde mot både Hull och .... Stoke? Lyckas döda en match under stopptid flera gånger om? Svaret är enkelt: Vi har ingen vinnarmentalitet.

På grund av brist på titlar, på grund av brist på erfarenhet och på grund av brist på vinnarskallar i truppen så har vi heller inte samma tur som Chelsea har. I slutändan har de bästa lagen turen på sin sida enbart på grund av att truppens skicklighet utmynnas i tur. Det här är även varför en titel skulle göra underverk med en trupp som Arsenals. Trots att det här är ett likaresultat - och ingen förlust - och ett helt acceptabelt resultat egentligen, så är det tungt att ta på grund av den enkla anledningen att man hade matchen i tändsticksasken. Man hade den, men man tappad den, precis som man gjorde mot Manchester United, precis som man gjorde mot AZ Alkmaar och precis som man gjorde i dag.

Men, det finns ingen tid till att deppa, Chelsea leder Premier League och om alla spelat lika många matcher var så hade vi legat på en andraplats. En andraplats är bra, tro mig, det är det. Men jag hoppas att vi slipper se liknande scenarion i framtiden. Det behövs inte, det behövs verkligen inte.


Zola hade mycket att tänka på innan matchen, Wenger har mycket att tänka på efter matchen.

Inför: West Ham - Arsenal + smått & gott som vanligt!

Upton Park, 25/10-09, 17:15! Då smäller det!

G
od kväll på er. Äntligen dags för match och nu står "The Hammers" för motståndet. Drabbningen kommer ske på Upton Park i östra London och Arsenal får resa i sydostlig riktning för att nå fram till arenan. Förra året så slutade det 2-0 till Arsenal efter två mål (well, ett självmål från Adebayors skott) av en inhoppande Adebayor. Segern satt dock långt inne då första målet inte kom förrän 74e minuten. Vi får hoppas att det inte går så långt i år.

Jag vet att många av er här har hört talas om vad Arshavin sagt på sistone. Bl.a skall han ha sagt att han hellre spelar för Barcelona och att han gärna skulle spelat för Tottenham med mer. Jag har medvetet inte tagit med det tidigare med tanke på att det var Daily Mail som första engelskspråkiga media publicerade artikeln först, och Daily Mail har en viss tendens att förvränga artiklar. Jag tycker användaren russkiegooner förklarat det på bästa möjliga sätt på Arsenal Mania. Han säger följande:


I don't understand many comments about this interview. Well, it's Daily Mail and we all know that. Completely misleading shocker headlines, having nothing to do with the real content of Arshavin's words.

1) First of all, regarding Barca, he didn't say Arsenal were 'second best', but simply pointed out that he considered Barca played - objectively - the best football in the world today, with Arsenal coming straight after in terms of quality. This is, according to him, because Arsenal were weaker than Barca in a couple of positions. Honestly, what level-headed football fan would argue the contrary?

2) He didn't say either that he'd have preferred moving to Tottenham, something the headline appears to suggest. He just said that he was very disappointed that the Barca deal hadn't worked because he'd been their fan since his early childhood. Who didn't know that? At that time, Spuds started talking to Zenit about buying Arshavin who he didn't mind moving there. Why would he mind it if he wanted to play in a stronger league and that was an opportunity? Just because we all hate Spuds on this board? So, what's the scoop in there again?

When Arsenal came in with a decent bid, he preferred Arsenal. Normal, we play a much better football and have ten times more chances to win something big as compared to Spuds. What, you would have preferred him telling obvious lies? Telling the reporters that Barca are s**t and he'd never really fancied them? That Tottenham talks and even the transfer price announced were just mere rumours with no foundation? And that he'd always dreamt of playing Arsenal and would stay there for life?Aningen långt, men allt han säger är så sant som det är sagt. Vi skall inte vara rädda för att Arshavin lämnar oss, eller att han inte gillar att spela för Arsenal etc. Arshavin är och har alltid varit en aningen mer egoistisk spelare än en lagspelare och det är någonting vi får leva med. Sedan är han långt ifrån en så pass egoistisk spelare som exempelvis .... väljer helst att inte nämna namn, men jag tror ni alla vet vilka spelare som har störst egon i Europa.

Arshavin i blåsväder pga sina uttalanden igen?

Arshavin pratar ju inte bara om Barcelona trots allt. Han nämner ofta hur mycket han vill vinna något med Arsenal och nu är han i farten igen med Wenger i fokus:


Arsene is extremely revered at the club and deservedly so. After all, with Arsenal he has won everything in recent history. There was a time when they were always winning. Maybe this time will come again. Suddenly this season, something could change. I hope this season will be better, but it has just begun. There is no order (from the board) telling us what they expect from us. We all understand well that the task we always face is to win.Let's gå vidare! En sverige- och arsenalbekanting är naturligtvis Fredrik Ljungberg och det har ryktats om att han är på väg tillbaka in i Arsenal och han har ju trots allt haft ett möte med Wenger, så vem vet? Nu bekräftar han smått (bekräftar och bekräftar, men allt tyder på det) att han kommer lämna Seattle Sounders efter säsongen:


After the play-off here, I will sit down with my agent and discuss how I shall continue.


När det här ryktet var i farten för någon månad sedan så var jag väldigt positiv inför ett lån av Ljungberg. Däremot är jag osäker på om ett köp är det bästa alternativet. Frågan är även var Ljungberg skulle spelas i ett Arsenal med 4-3-3 uppställning? Jag antar att den mest naturliga positionen för honom är där Diaby/Denilson spelar just nu, alltså bredvid Song till vänster. Saken är att det inte finns någon chans ö.h.t att alla spelare kommer hålla sig friska när vinterschemat drar igång med två matcher exakt varje vecka. Att rotera truppen så bra och smart som möjligt kommer vara nyckeln till framgång i år.

Kan Ljungberg vara ett alternativ i vinter?

Om Wenger kan visa sin fingertoppskänsla när rotationen väl börjar komma igång, så kan vi mycket väl se framför oss en ljus vår. Att då ha en kille som Ljungberg på bänken kan vara helt avgörande. Att ha en Ljungberg som kommer in i sjuttionde minuten kan vara skillnaden mellan seger och förlust. Han kan bidra med erfarenhet, rutin, smarthet och löpvilja. Att spela smart den sista halvtimman under en match är oerhört viktigt och det finns en mängd matcher där vi skulle kunna ha vunnit (hållt kvar en ledning) om vi bara spelat lite smartare. Då kan en spelare som Ljungberg bli guld värd. Jag är enormt positiv till att ta tillbaka Ljungberg, men mycket talar även emot detta. Dels för att vi snarare behöver en defensiv mittfältare för att ersätta Song och dels för att Wenger aldrig gillat idén att ta tillbaka gamla arsenalspelare. En annan spelare som ofta nämns i det här sammanhanget är Vieira och jag är lika positiv inför ett sådant låneförslag. Så länge de inte blir startspelare (för startspelare är de inte i Arsenal) så är det helt okej. Men att köpa dessa spelare, njaaa. I så fall skall de ha ett likadant kontrakt som Bergkamp hade de sista åren här. Ett ett-årskontrakt med en klausul som säger att kontraktet kan förlängas om spelaren gör bra ifrån sig.

En spelare som ofta kopplas till just Vieira är ju Diaby och själv säger Diaby följande om sin idol:


Om Vieira: He (Vieira) is a big idol for me and I learned a lot from watching him.

Om Arsenal: We always try to be stronger and concede less goals - but we score plenty too and people should not forget that.


Well, well. Diaby kan sammanfattas så här enkelt: En spelare som har en väldigt hög högstanivå, men en väldigt låg lägstanivå och ingenting där emellan.

Arsenals ordförande Peter Hill-Wood har inte berörts av det faktum att Stan Kroenke köper allt mer aktier inom klubben och säger följande om bl.a detta:


I don't think we are looking for a change in custodian. I think you will find the club is in pretty good hands. I believe he [Stan] is happy to be a long-term shareholder in our club. Really it's not for me to say what his intentions are. It is not something I can discuss publicly or even privately. We have a takeover panel breathing down our necks and I have to be very careful with what I say.


Den såpan kommer vi följa vidare ett tag till. Den stora frågan återstår dock: Kommer Kroenke göra ett övertagsförsök inom en snar framtid?

Den lurvige amerikanen!

Wenger har ett och annat att säga:


There is nothing to celebrate. We have to prepare for the West Ham game, and after we go to the next game. It is as simple as that.

I believe that I helped to develop the club and give some great moments of happiness to people who love football and to our fans as well. I respected my duties of this club. I had a positive influence on the career of the players, individually as well. I would say the biggest lesson I have learned in life is rigour. Discipline, discipline and discipline again. I have learnt that no one has enough ability to live off it alone. It does not go far and a life without work goes nowhere. I have also learnt humility. Sometimes you think at 40 you know it all but I have found out everyone can be right in football. Someone not in the job can say something completely stupid and they can be right.Är det bara för mig som det börjar kännas att jag nästan sagt allt som går att säga om varenda spelare och ledare inom klubben? Det känns som jag inte har så mycket kvar att säga längre. Wenger är Wenger och ja, vad skall man säga? Jag låter hans ord göra jobbet åt mig.

Självklart skall jag ge lite egna reaktioner och synpunkter inför morgondagens (dagens för er som läser det här på söndag) drabbning. Det här är en match som vi bara skall vinna. Vi har redan två förluster och trots att de flesta andra också har det, så har vi verkligen inte råd att förlora ännu mer. Om vi bara fortsätter att vinna så kommer vi snart gå om Manchester United och gå upp i ledning. Rent teoretiskt sätt ligger vi tvåa efter United om vi lyckas vinna över West Ham i morgon, men med en match mindre spelad så ser tabellen lite tweakad ut.

Tabellen just nu! (19:10, 24/10-09)

Att kunna vinna svåra bortamöten är en annan nyckelfaktor till att få en lyckosam säsong och att vinna mot West Ham på Upton Park är inte lätt, oavsett hur långt ner West Ham ligger i tabellen. Som de flesta vet så ligger de näst sist och vi har helt ärligt en liten fördel att möta dem på bortaplan först, med tanke på den usla säsongsinledning de haft. Men att underskatta dem kan lika gärna bli vår död. Men som tur är så har nästan varje spelare poängterat hur de lärt sig av förra årets misstag. Sagna är senaste spelaren som sagt att alla spelare har bytt inställning. Förra året trodde de att de skulle vinna mot de sämre lagen enkelt och de gick endast in med rätt inställning i matcherna mot de större lagen. I år är det annorlunda och Sagna är bara en av många spelare som understrykit detta. Därför är jag inte det minsta orolig för att våra spelare inte kommer gå in med rätt inställning.

Vad jag däremot är rädd för är en skräll av West Ham. Ett West Ham som ofta gillar att spela mot de lite bättre lagen och de har visat tidigare att de kan skrälla på Upton Park. Men med den trupp vi kommer ha spelfärdig till söndagen så skall vi ta West Ham av bara farten, men jag förväntar mig inte att det skall bli enkelt. Däremot blir jag gärna överraskad á la Everton - Arsenal (i augusti). Det största problemet jag ser framför mig är att ta sig förbi deras försvar som är rätt samspelat och organiserat. Men de har trots allt förlorat en hel del spelare sedan förra säsongen och sett till säsongsinledningen så ser jag ingenting annat än en seger framför ögonen på mig. Mitt tips blir en repris på förra årets match och 2-0 till Arsenal. Vad tror ni?

Ja ni, det var allt för i dag. Ännu en gång ett stort tack för att ni följer bloggen. Tyvärr så har jag aldrig ägt ett Nintendo Hasse och vet således inte vem Waluigi är. Men däremot får du själv gärna ta upp det djupare i kommentatorspåret ;) Tack och hej!

Friday night is back!

Introbild!

G
od kväll alla läsare. I går bad jag alla er som ville bli intervjuade att kommentera inlägget och det blev trots allt en del. Jag har helt fair play-enligt lottat vilka tre som kommer bli intervjuade (alla blir inte det på en och samma gång naturligtvis) och de tre som kommer bli intervjuade är Anton, Micke (vars mailadress börjar på mikep) och Shahriar (du måste ange din e-mail adress snarast möjligt, eller så mailar du mig på kickeeen@hotmail.com). Anton är först ut och du kan förvänta dig ett mail i helg! Alla ni andra som vill bli intervjuade har jag i baktanken och det kommer komma fler chanser för er! Men, nu till Arsenal!

I dag har jag mötts av en typisk mellandag. Eftersom att matchen spelas först på söndag så finns det inte alltför mycket att rapportera om och jag kan heller inte påbörja på ett nytt inför-inlägg. Men, jag tar naturligtvis upp det som skall tas upp, as usual! Wenger har ju hållt presskonferens och där har det kommit fram att Eduardo är 100 %, medan Rosicky missar matchen och Bendtner är fortfarande 50/50.


Before training we thought Rosicky would be 50:50. But he will not be available for Sunday now. Bendtner was OK today and will have another session tomorrow. Eduardo will definitely be back. From Tuesday night, we did not lose anybody and we could have Senderos available again.


Att Rosicky uteblir är inte hela världen för oss, då vårt lag som vi antagligen behåller intakt sedan matchen mot AZ Alkmaar skall kunna skapa tillräckligt med problem mot West Ham. Däremot är det bra att både ha Eduardo (och antagligen Bendtner) tillbaka. Två spelare som kan komma in och skapa ytterligare problem för en trött backlinje. Dessutom är Bendtner alltid ett hot på hörnor. Det är dock ett under att ingen från vår mest riskabla lagdel skadat sig över en längre tid. Jag syftar då naturligtvis på försvaret och speciellt mittbackarna. Som jag sagt flera gånger tidigare gillar jag Senderos och tycker att han borde få spela mer, men vi har haft ren tur när det kommer till skador på mittbackarna. Hittills har de kunnat bilda ihop ett riktigt samarbete och mycket beror på att de bägge - Gallas och Vermaelen - är två olika spelartyper. Detta ger dem friheten att skapa ett mer dynamiskt och ett svårare mittförsvar att knäcka. Men en skada kan ändra allting och då kan vi komma att se Silvestre eller Senderos på plan. Silvestre är alltid riskabel att spela och Senderos är helt okej, men han behöver en hel del matcher nu när han varit borta från spel vecka in och vecka ut ett så bra tag. Så, jag kan ingenting annat hoppas än att både Vermaelen och Gallas håller sig friska ett bra tag till.

Gallas + Vermaelen = Success!

Om vi fortsätter lite på det temat, så har vår forne skyttekung Ian Wright sagt ett och annat om just Vermaelen:


Thomas has been an unbelievable signing. He scores goals, he's comfortable and is a great defender in respect that he's robust, quick and has a great left foot. I saw his debut up at Everton and he was fantastic. That's exactly what I want for Arsenal — signings like him who can come in and fit in immediately. He looks like an Arsenal player. A couple more like him and Arsenal could be right amongst it.

Kolo Toure hadn't been playing as well as he had done and Vermaelen has been a major success since coming in. Toure's started pretty well at Manchester City but is getting a couple of little niggles here and there. Arsene Wenger's got a knack of knowing when to get rid of certain players and it was unbelievable business bearing in mind what he bought him for and what he sold him for. But there's no comparison between him and Vermaelen — I'd taken Vermaelen every time — especially with the money we got for Kolo. It's a no brainer — an absolute no brainer.What can you really say about that? Där bröt jag väl mitt löfte med en helsvensk blogg, nej, men självklart är det roligt att läsa hur olika spelare, ledare och journalister hyllar honom gång på gång på gång. Jag har och kommer nog aldrig att ifrågasätta Wengers fingertoppskänsla. Det är ett under hur han lyckas köpa de mest perfekta spelarna, det är det verkligen. Och två av våra spelare hamnar i stort sett i varenda top3-lista över 2009 års bästa värvningar. Det säger det mesta. Jag är bara glad över att ha både Arshavin och Vermaelen i Arsenal.

En spelare som en del kan känna igen när vi möter West Ham är Matthew Upson som spelat för Arsenal en längre tid i sina yngre da'r. På presskonferensen inför matchen mot West Ham sade Wenger följande om Upson:I knew when he left that he will make a big career. But at that moment when Matthew was here, he was impatient. That I could understand as well because I bought him at Luton and after a few years he didn’t play here. I didn’t stop him [going] because I knew he had qualities to play in the Premier League but he had players in front of him that stopped him.


Wenger har aldrig gillat otåliga spelare och han har nästan alltid sett till att otåliga och för pretentiösa spelare fått sot för sina gärningar på ett eller annat sätt. Ferguson är en annan typ av tränare, en tränare som kan handskas med sådana spelare och helt ändra karaktär på dem. Alla tränare har sina olika egenskaper och det är en av Fergusons bättre egenskaper. Wenger har dock alltid varit lite naiv i sitt tänkande när det gäller spelare som t.ex Upson, men däremot förstår jag hans tankesätt och varför han gjorde sig av med Upson, men jag kan varken säga att det var eller är rätt eller fel.

Almunia tillbaka mellan stolparna på söndag?


I wouldn't say Manuel is no longer our automatic first choice,” he said. “But Vito has come in and done well. It is always difficult with these kinds of decisions. You could say our job is to be unfair sometimes to players. You don't want to be but some time you have to, no matter what decisions you make sometimes you are unfair to one or two players.D
et sista jag tänkte ta upp idag är målvakterna och citatet ovanför detta stycke sades av Wenger under presskonferensen. Wenger har inte gett en enda föraning vem han kommer ställa i mål i övermorgon, men min magkänsla och instinkt säger att det kommer att bli Almunia och jag är beredd att satsa mycket pengar på det. Om vi bortser från den tröga start Almunia haft så är han trots allt en trygg och stor målvakt. En målvakt med mycket rutin och erfarenhet i bagaget och en målvakt i sina bästa år. Han brukar lysa av självförtroende och alltid ha den där jävlar-anamma instinkten som krävs. Något som han inte minst bevisade förra året. Jag vet att du - Fredrik - vill ha en ny målvakt i klubben och att du inte ser Almunia som en top-class keeper, men jag har tagit upp det här enormt många gånger tidigare och jag kan gärna göra det igen, men inte just nu. För vet ni vad som sänds just nu? Just det, Friday Night ATVO! Se till att tuna in så fort som möjligt! Tack för i dag, hej!

Vill ni bli intervjuade av arsenalblogg.se och hamna på bloggen? Anmäl er nu!

Well, precis som rubriken lyder är det dags att börja intervjua folk här och där. Om ni känner att ni är villiga att svara på runt tio-femton frågor om Arsenal så är det bara att kommentera och uttrycka ert intresse. Ni behöver absolut inte vara trogna läsare, utan ni kan lika gärna ha besökt den här bloggen för första gången, bara ni är intresserade. Jag hoppas att flera av er är intresserade och jag vet även att några av er redan blivit intervjuerade. Om det är flera (som det antagligen är, det hoppas jag iaf!) så lottas det vem som blir intervjuad. Intervjun läggs sedan upp på bloggen och en hel del läsare kan få läsa vad just du tycker. Så, anmäl ert intresse nu!

Men, det är trots allt Wenger födelsedag i dag och trots att jag firade lite i förväg så är det i dag mannen som lett Arsenal i tretton år ska ha ett grattis! Han har åstadkommit saker som andra arsenaltränare aldrig varit i närheten av och han kommer bli respekterad för evigt bland arsenalsupportrar. Det finns egentligen inte så mycket mer jag vill tillägga, då jag i stort sett skrivit allt som går att skriva om honom (se länk i förra inlägget). I slutet av dagens inlägg kommer ni få kika på lite bilder från en ung fotbollspelande Arsene Wenger. Det är minst sagt väldigt intressanta bilder!

I dag har det varit möte med alla aktieägare där även Wenger närvarade. Han sade bl.a följande på mötet:


I know that we haven't won a trophy for four years, but we have been very close and I believe that this year the team will do it. When I say that, it is not to please you, it is because I am really convinced of it. This season we are ready to go for it in the Premier League, the Champions League and of course both the cups as well.Är det vår tur i år? Är det verkligen det? Vad tror ni? Vidare så har han sagt följande:


I believe that by the end of this season we will have conceded less goals [than last season] but somewhere as well we encourage the team to go for an offensive game and sometimes we pay the price for that a little bit.


Well, i stort sett alla mål vi släppt in hittills har berott på individuella misstag och det har kostat oss rejält i vissa matcher där jag främst tänker på matchen mot Manchester City. Jag skulle gärna vilja se några matcher i rad utan några som helst individuella misstag och det är först då man skulle få se hur pass organiserat vårt försvar trots allt är. För just nu har det enbart byggt på missar från försvararna. Sedan har man släppt in något turmål här och där också, men framför allt har det handlat om individuella misstag och det är det som spelarna själva måste se till att inte upprepa. Så snart Sagna/Eboué, Gallas, Vermaelen och Clichy börjar spela lite mer felfritt så kommer nog även nollan hållas lite oftare. Men det är svårt, det är extra svårt med tanke på den offensiva fotboll vi spelare. Något självaste Wenger också betonat. Vi får betala för den offensiva fotboll vi spelar, men man skall ända kunna kräva mindre missar av försvaret.

"Sebbe" kommenterade gårdagens artikel där jag bett någon kär läsare kort skriva hur det gick för både Nasri och Fabianski i matchen med reservlaget. Sebbe sammanfattade det bra nog:


Såg nyss highlights från matchen på ATVO. Nasri fick man inte se mycket, förutom en oerhört läcker passning fram till Sunu som satte 1-0. Fabianski kunde inte ha gjort något på målen, det ena var en nick från nära håll från en frispark och det andra ett distansskott där han var rätt chanslös.Nu hoppas vi på att Nasri inte gör en Walcott och drar på sig en skada precis efter att ha kommit tillbaka. Nasri har vi pratat mycket om här på bloggen på senare tid och mycket har handlat om vilken roll han kommer få när han väl är tillbaka och hundra procent redo. De flesta menar att han skall få starta före Diaby och forma ett mittfält bestående av Fabregas, Song och Nasri. I mina öron låter det bra, väldigt bra.

Wenger pratar lite om målvaktspositionen på den officiella hemsidan. Bl.a så nämner han den negativa press målvakter lider av och jag kan som målvakt själv bara hålla med honom. Däremot finns det även positiv press när det gäller målvakter också och det fick vi inte minst erfara när Mannone gjorde en sjuk insats mot Fulham här om dagen. En Mannone som sakta men säkert börjar bli allt sämre sett till alla matcher han spelat sedan den mot Fulham. Han har i vissa matcher inte haft så mycket att göra, men i matchen mot AZ Alkmaar syntes det ganska tydligt vid flera tillfällen att han var väldigt oerfaren. Något som jag tror gör att Wenger snart väljer att ställa Almunia mellan stolparna. Om Mannone skall behålla den plats han erhåller just nu måste han se till att lysa med ännu mer självsäkerhet vid ingripanden av olika slag. Det självförtroendet han hade mot Fulham har gått bort bit för bit i match efter match. Jag hoppas dock han kan visa oss vilken fighter han är och göra en insats á la Fulham igen så snart som möjligt. Däremot håller jag absolut inte med er alla som säger att vi behöver köpa en målvakt. Det behöver vi inte, det behöver vi verkligen inte. Inte just nu i alla fall.

Så, det är ju trots allt mach mot West Ham på söndag och många undrar hur det ser ut med skador och dylikt. Kort men gott kan jag helt enkelt posta en bild(lista) av våra skador:

Bendtner och Rosicky (som inte är med) är 50/50 tills på söndag! Eduardo är dock tillbaka!

Men men, det var allt för mig i dag! Se till att anmäla ert intresse för att bli intervjuade! Här följer fina bilder från Wengers karriär som fotbollspelare! (Visst liknar han Ramsey på bild nummer 2?)


Dags för en massa uttalanden + dags att börja firandet av Wengers 60-års jubileum!

Det är dags att hitta glädjen igen!

S
å, god kväll! Det är ganska sjukt hur mycket jag har att göra för tillfället. Att jag har problem med sömnen är väl bara ett av flera bevis på det. Stress, stress och stress. Men men, det är livet och mina mål är höga och för att förverkliga dem måste jag jobba hårt. Men Arsenal klarar jag mig ändå inte undan någon dag. Vare sig det har varit världens jobbigaste eller världens skönaste dag så måste jag alltid ha min dagliga dos av Arsenal och det finns inget bättre sätt att sköta det än genom att skriva en blogg. Därför bör ni inte vara oroliga över att det kommer ta slut eller på något sätt avbrytas. Däremot har inläggen börjat komma allt senare och det är den enda förändringen för tillfället. Men bloggen står sig lik. Hur som helst, det är dags att ni får er dagliga dos av Arsenal, så vi kör rakt in i arsenalvärlden.

I morgon fyller Arsène Wenger 60 år (min mor fyller själv 60 i dag - vilket sammanträffande, nästan!) och födelsedagen kommer ju inte så långt efter att han slagit rekordet som den tränare som lett Arsenal i nöd och lust allra längst - i tretton år. Jag har redan skrivit ett specialinlägg om Wenger, således behövs inte ett till. Ni som ännu inte läst det kan hitta inlägget här. Rätt så intressant läsning om jag själv får uttrycka min åsikt i det hela. Men, bossen fyller 60 år och han kommer antagligen tas emot på ett speciellt sätt av både spelarna och tränarstaben. Vad han kan få för överraskning har jag dock ingen aning om. Däremot kommer Wenger bli prisad och få utmärkelsen freedom of London vilket gör att han kan åka gratis buss, tunnelbana, båt och andra transportmedel i hela London. Dessutom kommer han få åka gratis med buss i hela England. Well, Wenger är ju miljonär och jag tror inte pengar är något problem för honom. Det är snarare utmärkelsen som är prestigefylld och det är väl därför han väljer att acceptera den (han måste acceptera utmärkelsen om han vill ha den).

Men än så länge är Wenger 59 år och uttalanden kring hans födelsedag kommer antagligen komma i morgon. Men tills dess är det samma gamla vanliga arsenalsnack. Nu har han prisat sitt unga lag och säga att de kan gå hur som helst:


I believe this team has a big future… It’s not the first time I say that but we know. It’s all in front of us and that’s what we want to show this season.


Födelsedagsbarnet i fokus!

När vi ändå är inne på dessa tankebanor, låt oss leka med tanken lite grand. Kan vi inte låtsas som om ingen spelare lämnar det lag som vi har just nu kommande två säsonger samt att vi får in lite erfarenhet (förstärkning) i något transferfönster. Tror ni inte helt ärligt att det lag som vi har just nu kan bli skrämmande bra? Jag menar, Liverpool har failat något enormt i inledningen av den här säsongen och för att de ska behöva gå igenom en generationsväxling så krävs det en hel del arbete och slit. Manchester United är just nu inne i en sorts generationsväxling, men det handlar om en kortsiktig generationsväxling. Chelsea kommer förbli starkt oavsett vad som händer, men precis som alla andra lag så kommer de ha motgångar. Men Arsenal har byggt långsiktigt och om vi bara behåller den trupp vi har just nu i något/några år till utan att förändra den mycket så kommer spelarna bara vara runt 24-25 om några år. Några år senare är de flesta runt 27-28 (alltså inne i sina bästa år) och ja, det är ju minst sagt en ganska skrämmande tanke. Samtidigt kan RvP - och andra spelare som just nu befinner sig i samma ålder som RvP - vara kvar som en sorts Raul eller Giggs för vår del. Men allt beror helt och hållet på om det här laget hålls intakt. Om det håller sig intakt så kan en ny storhetstid vänta framför dörren, det kan det verkligen.

I
går hade vi faktiskt två spelare tillbaka från långtidsskador - Fabianski och Nasri. Båda medverkade i reservmatchen mot Wolves. Nasri spelade 58 minuter medan Fabianski fick stå hela 90. Slutresultatet blev 2-2. Jag har tyvärr inte sett matchen, men någon annan här har kanske sett den och kan ge oss lite respons på hur bra de skötte sig. Hur som helst är det enormt kul att ha en spelare som Nasri tillbaka. Jag behöver knappast förklara varför, eller? Vi får hoppas att han spelas in á la Rosicky, fast lite snabbare. Nu var Rosicky borta arton månader, medan Nasri enbart varit borta två och en halv, så allt för lång inspelning skall inte behövas. Jag hoppas att han får nittio minuter mot Liverpool i Carling Cup. Det borde han fixa! Själv säger Nasri detta om sin comeback från skada:


I feel good. I was a little bit tired at the end of the first half but I am so happy to be back on the pitch. It has been three months I was injured so I am really glad to be back. It has been difficult but I was always looking forward for a speedy recovery. I knew it would be hard but everyone was behind me and helping me so I am OK. I don’t know if I am ready yet for the first team. I need to play because nothing can replace the games. So I work well with [fitness coach] Tony Colbert and now after one or two games I will be ready to come back to the first team.

It was the first serious injury I have had. Two years ago in Marseilles I twisted my ankle but it was not bad like this one. I was sick also, I had meningitis, so that was bad, but this is the first time I have broken a bone in my body. But I am really happy, I had a quick recovery and everything is fine now.Tillbaka från sidlinjerna!

Let's move on! Lite matchreaktioner från i går av våra ytterbackar i Sagna och Clichy:


Sagna: Yes it does [feel like a defeat] but we have to stay focused until the end of the game and we have to learn. Tonight we switched off because we thought maybe that the game was over and they scored a nice goal. With injury time, we have to concentrate 95 minutes these days. Tonight we only concentrated for maybe 90 minutes so we just have to learn from it and take all the positives we can.

Clichy: It is a big disappointment to lose two points in the last seconds. But maybe before the game, people would have said 1-1 could have been a good result. There are a lot of positives from the game and we have to look [at those] for the next game. I thought defensively, as a unit, we played well. We are still first [in Group H] and need one more win. At the end of the day when you look back, 1-1 is not a bad result.


Well, det känns som jag redan sagt det mesta om gårdagens likaresultat. De flesta verkar ha tagit den som en förlust, men vi måste komma ihåg att det trots allt inte är dåligt att spela 1-1 mot ett annat CL-lag som spelar på sin hemmaplan. Dessutom fick vi ju med oss tre poäng mot Standard Liege borta. Alltså har vi bara en bortamatch kvar och det är den mot Olympiakos. Det finns ingen anledning att deppa, verkligen inte.

Transferryktena florerar ju (precis som jag nämnt tidigare) trots att det är långt kvar tills transferfönstret öppnar. Men förutom Anderlecths yngling Lukaku ryktas det om att Silvestre är på väg att signa för Newcastle. Det ryktas även om att Wenger vill köpa Cana efter att ha sett vilken succé albanen har gjort i Sunderland. Vi får väl se.....

Så, det var allt för i dag gott folk. Jag väljer att avsluta med ett enkelt hejdå! Hejdå!

Zzzzzzzz.......

Det var ett dåligt Arsenal vi såg i dag, men motståndet i AZ Alkmaar var ännu sämre och det krävdes verkligen inga duracellkaniner för att dominera denna match. Totalt hade vi runt tre-fyra skott på mål, av dessa gick ett in. Det kändes som att ha en laptop med alternativet "energisparing". Matchen i sig var oerhört händelserik, det hände jäkligt mycket. Bl.a så sprang Fabregas över mittlinjen ett antal gånger. Robin van Persie sprang lite på topp och Song var lite här och där. Nej, för att vara seriös så var det ingenting annat än ett sömnpiller till match. Van Persie skulle ha gjort mål på det första läget han fick, men sköt i stort sett rakt på målvakten. Samtidigt var AZ Alkmaar enormt bleka framåt. Visst var Olympiakos värre, men istället för att kunna ta vara på att Arsenal endast spelade på en 60%-ig nivå så gjorde man ingenting.

Istället kunde Fabregas rulla in bollen i öppet mål efter en väldigt osjälvisk handling av RvP. RvP hade från sin favoritposition all anledningen att skjuta, men valde det säkra före det osäkra och passade Fabregas rakt över straffområdet till 1-0 i den 36e minuten. Men, det brukar alltid straffa sig om man spelar som Arsenal gjorde idag - på halvfart - och det kom att straffa sig ännu en gång. Andra halvlek var inte så mycket bättre och frågan var snarare hur i helsike AZ Alkmaar skulle få in en boll. Well, svaret fick vi i 92a minuten då en till synes okänd AZ-spelare snyggt skickade in bollen i nättaket på volley. Mannone var chanslös i mål och spelarna fick lära sig att man inte får släppa in ett mål i sista minuten ännu en gång. Det har hänt flera gånger tidigare i år och det kommer hända ännu fler gånger om det fortsätter så här.

Vinsten var ju säkrad, men så kan det gå. Om man endast spelar ut 50-60 % av sitt register så brukar det också straffa sig, precis som det gjorde nu. Våra spelare höll fokus i 91 minuter, den sista minuten glömde man bort att göra det och vips så hade man 1-1. Samtidigt tycker man att man borde dödat matchen tidigare, men låt Alkmaar få sin glädje över ett likaresultat. När de kommer till Emirates har jag inget emot att satsa på ett odds som säger att det blir ett resultat på 5, 6 eller 7-0. AZ Alkmaar spelade på hemmaplan och de spelade uselt och när man spelar uslare än ett väldigt blekt bortalag så är det illa ute om man ska resa. Vi kommer ha flera spelare tillbaka, vi kommer ha hemmaplan och det kommer inte kunna sluta på något annat sätt än att slutresultat blir en överraskning.

Som ni märker är jag inte så frustrerad över likaresultatet. Vanligtvis brukar jag vara det, men samtidigt är det bra att få spelarna ner på jorden. Det misstag de gjorde i dag måste poängteras noggrant av ledarstaben. Om vi fortsätter att släppa in mål i de döende sekunderna så kommer vi inte vinna någon cup. Då kommer vi stå där med byxorna neddragna någon semifinal för att vi "råkat" släppa in ett mål i sista minuten. Hur som helst, jag var inför matchen nöjd med en poäng och jag är fortfarande nöjd, men jag är besviken. Besviken på att vi släpper en match som vi dominerat från matchminut 1-91. Wenger kommer nog också vara besviken på sina mannar, men det är bättre att det händer mot AZ Alkmaar än mot Chelsea, Manchester United eller Barcelona. Visst är det ett vanligt argument när man tappar sådana här matcher, men om spelarna skall lära sig av sina misstag så är det bättre att de lär sig dem innan det är för sent.

Nu åker fokus över till Premier League och vi har trots allt ett Londonderby att tagga för. Resultat, ära och form står på spel. Det är dags att bita tag i vinterkylan och se till att få med sig resultatet nu. De måste lära sig att döda matchen. Låt oss hoppas att de visar hur man gör det på lördag. Hej!

Skadehelvetet är här igen + inför-snack inför morgondagens drabbning!

Lite här och var i inlägget kommer lite träningsbilder från idag! :)

J
ag har pratat om det här hundratusen gånger förut och jag tänker inte sluta. Vi har nog alla förstått att skadeproblemen är något som ligger över vårt lag som någon sorts förbannelse. Precis när det börjar ljusna till och se bra ut så skadas en mängd spelare. Vi snackar inte om en, två eller ens tre spelare. Vi snackar om ett halvt lag som är borta just nu. Djourou, Eduardo, Bendtner, Clichy, Rosicky, Walcott, Denilson och Fabianski. Är det normalt? Det är frågan som kräver ett svar.

Clichy och Fabianski tränade för visso idag och det skall inte vara några större problem för dem, men bara det faktum att de åkt på skada efter skada visar att en hel del är skadebenägna i vår trupp. Djourou och Fabianski är dock inte a-lagsspelare, men välbehövda på bänken Eduardo och Bendtner brukar normalt få starta mather eller åtminstone få hoppa in i väldigt många matcher. Om hela truppen skulle vara frisk skulle de båda infinna sig på bänken, men säg det datum när vårt lag senast var helt friskt? Visst, jag skall inte försöka få det att låta som gnäll eller kontinuerligt klagande, men de här problemen börjar gå mig på nerverna och jag är långt ifrån den enda som tycker på det viset.

Jag har många gånger förut betonat hur pass viktigt det är att hålla vår trupp frisk och jag tänker inte sluta med det. Om hela eller nästan hela truppen är frisk så har vi en skapligt bred trupp och det är väldigt många som underskattar den bredd vi skulle kunna ha. Men som många gånger tidigare så har vi inte haft en sådan trupp till vårt befogande på ett bra tag. Saker började just att ljusna upp och man kunde se ett ljus i slutet av tunneln, men så händer det som alltid måste hända. Spelare skadar sig, om och om igen. De flesta skador kan inte vi göra någonting åt , men det är fortfarande oroande att vi skall behöva drabbas så mycket och så ofta.


Denilson är fortfarande en månad från spel och detsamma gäller Walcott vars skada var värre än befarat. Det är två spelare som vi har enormt mycket användning för och tacka Gud att vi inte har svåra matcher (t.ex matcher mot andra lag ur top 4/5/6 eller formstarka lag som Sunderland) de närmsta veckorna , för då hade vi varit illa ute. Som tur är så är skadorna på Eduardo (sträckning), Bendtner (ljumsksträckning), Clichy (fotproblem), Rosicky (?) och Fabianski (?) inte så illa och nästan alla ur den skaran skall kunna spela inom en veckas tid. Ett osäkert kort är dock Eduardo som inte har blivit tilldelad en s.k return date.

Men, låt oss hoppas att det klarnar sig. Vi har trots allt en del spelare tillbaka tills Londonderbyt! Men, i morgon väntar AZ Alkmaar i Holland och Champions League står framför dörren ännu en gång! Jag kommer för första gången på länge inte lägga vikten på resultatet, utan på spelet. Jag vill se hur pass bra Wenger kan handskas med skador och hur han ställer upp. De skador vi fått skall inte behöva ändra alltför mycket på den startelva vi startade med senast, men jag kan tro att en del spelare behöver vila. Det blir väldigt intressant att se vilka spelare Wenger väljer att matcha och hur han gör det. Jag tror mittfältet blir intakt med Fabregas, Song och Diaby. Backlinjen blir nog den starkaste backlinje vi kan ställa upp med (dvs. Sagna-Gallas-Vermaelen-Clichy) och den enda delen jag är osäker på är anfallsdelen. Samtidigt tror jag att Wenger mer än gärna skulle vilja vila någon spelare ur dessa sju som jag redan listat. Vi får helt enkelt vänta och se. Så länge kan ni mer än gärna posta/kommentera hur ni tror att Wenger kommer att ställa upp.

Ronald Koeman (om ni mot all förmodan inte känner igen namnet bör ni snarast googla det!) säger det här inför drabbningen:


We know Arsenal are very good and we know what we have to do. It starts with self-belief. We must be at our best and for them to have an off-day. I saw their game against Blackburn and they could have scored 15 times! On the other hand, Blackburn had four excellent chances and scored twice. Arsenal, therefore, have defects. We must take the initiative, dominate possession and take the chances that come our way. Everything is still possible in our section. I am feeling optimistic. We didn't feel we were the weaker side in the two previous games and we need to prove that in the remaining fixtures. In terms of points it is still completely open. You have to give it 100% and see where it takes you. You always have to go into a game with a positive attitude.


Well, han har pekat ut exakt rätt sätt att slå Arsenal på. Genom att göra mål de chanser de kommer få. Om Arsenal väljer att spela offensivt så kommer det att skapa hål i försvaret och det är dessa hål de flesta lag gjort mål på. För AZ Alkmaar gäller exakt samma sak. Om de lyckas ta vara på de försvarsmissar som lätt uppstått på senare tid så kan de mycket väl bara spela på resultat förr eller senare. Något som vårt lag och vår tränare hatar. Men det är trots allt fotboll och för vår del gäller det att hålla igång vår formstarka svit och fortsätta vinna - oavsett vilka spelare vi har på plan och oavsett hur bra vi spelar.


Wenger har även gått ut med anledningen varför han nobbad Real Madrid - som bekant var ute efter honom i våras:


Real is the club of my childhood. When I was a kid, watching those guys in white, winning everything, then of course I am attracted by that club, but I have a pact with the young players of my team, and I want to succeed with that bet. I identified what was important in my job - freedom. Here, I have it. I could have earned bigger wages at Real, but I earn a good living in London. At my age, money can't play a key role. If I left for Real, I would have tried to filter through my philosophy, re-organise everything. I could have given foundations to the club's structure. But that team is only built on bought players. They have to do what has been achieved at Barcelona through young players - creating a culture.För mig fanns det aldrig någon tvekan. Visst kan Wenger lockas av en ny utmaning och leda sin barndoms favoritklubb, men precis som han säger så har han en sorts pakt med de yngre spelarna i laget. Det är ändå Wenger som skapat det nya, det vackra och det unga Arsenal. Om det inte vore för honom så skulle en hel del saker vara annorlunda idag. Jag är och tänker aldrig vara orolig för att han bryter sitt nuvarande kontrakt och sticker till någon annan klubb. Dels skulle han såra klubben och spelarna enormt mycket och hans status i klubben skulle bli ifrågasatt. Det är genom Arsenal han gjort sitt namn och Arsenal skall han förbli, åtminstone så länge han har kontrakt med oss.

Wenger har även gjort oss påmind om varför han aldrig valde att signa varken Barry eller Alonso. Två spelare som han kunde ha signat om han bara ville ha dem:


I have been criticised for not hiring Xabi Alonso or Gareth Barry. But if I signed them, I would have killed Song, Diaby and Denilson. I told the shareholders we have to trust this team. Everything is based on my own conviction. If in two years I don't have any success, it will be my fault. It is a bet I made.


Han har lite mindre än två år på sig nu. Om ingen titel faller in så har hans projekt gått i grunden. Visst är det hårt att uttrycka sig så, men det är sanningen.

Jag vet att Birminghams fans sjöng There's only one Martin Taylor (självsägande), men jag tänker inte ta upp det på grund av att det är patetiskt, idiotisk, skamligt och allt som finns däremellan. Sist men inte minst så fortsätter transferrykten att florera kring unga spelare som förknippas med Arsenal. Den senaste i högen är Anderlechts Romelu Lukaku. En enkel googling kan ge mer information än ni anar. Men, tills imorgon får ni ha det så bra! Det finns en liten risk att det inte kommer ett inlägg imorgon, men jag ska försöka få iväg ett direkt efter matchen. Se till att kika in då! Tack och hej!Dags för ännu en ljudblogg!

God kväll och välkomna in i dagens inlägg! Det finns inte så mycket att ta upp, utan det mesta kommer handla om lite analyser och personliga åsikter och reaktioner på matcher, spelare och annat! Ännu en gång skall alla ni ha ett tack som läser bloggen och det är riktigt riktigt roligt att se att alla inlägg börjar få allt fler kommentarer, fortsätt med det! Ni får inte era åsikter och funderingar lästa av enbart mig, utan av alla som läser bloggen och det är en hel del. Men, till ljudbloggen, tack och hej! Enjoy!

Saker som tas upp ikväll:

Korta matchreaktioner
 • En dålig, men ändå okej insats.
 • Jämförelse med förra årets start.

Skadeproblemen fortsätter
 • Kort om skadorna vi har.
 • Hur det kommer gå om fler skadar sig.
 • Vem saknar vi mest?

Matcherna nästa vecka
 • AZ Alkmaar och West Ham!
 • Hur viktigt det är att hålla ett bra hemmafacit!

Premier League i allmänhet
 • Topplagen förlorar!
 • Vi avancerar och imponerar (till viss del)!

**

Soundcloud krånglar idag, så jag har valt att ladda upp ljudfilen på diverse uppladdningssajter. Nerladdningslänkar postas istället. Filen är 75 mb stor (15 minuter lång).

Kopiera och klistra in i webbläsaren:
http://rapidshare.com/files/294773272/Arseeenal.wav.html
http://rapidshare.com/files/294773272/Arseeenal.wav.html

http://www.mediafire.com/?slfiy1dmwhf
http://www.mediafire.com/?slfiy1dmwhf

http://www.zshare.net/audio/6716204190aee9b6/
http://www.zshare.net/audio/6716204190aee9b6/

Ljudet kan även streamas via zshare! Behövs således ingen nerladdning.
Listan så som jag och en anonym vän tror att den kommer se ut:

1. Messi
2. Xavi
3. Gerrard
4. Iniesta
5. Ronaldo
6. Ibrahimovic
7. Torres
8. Cesar
9. Rooney
10. Ribery

11. Villa
12. Arshavin
13. Gourcuff
14. Eto'o
15. Forlan
16. Dzeko
17. Kaka
18. Vidic
19. Lampard
20. Casillas

21. Touré
22. Henry
23. Fabregas
24. Maicon
25. Benzema
26. Terry
27. Drogba
28. Giggs
29. Fabiano
30. Diego

Man vet aldrig var man har Diaby....


Den 17 oktober 2009
Premier League | Emirates Stadium
Arsenal - Birmingham
3 - 1

[RvP '16, Diaby '18, Bowyer '38, Arshavin '85]


J
a, en trevlig lördag vah? Både Chelsea och Liverpool förlorar medan Arsenal tar en runda i parken och kammar hem tre poäng. Okej, det var verkligen inte en promenadseger, men tre poäng är tre poäng. Tre poäng smakar verkligen fågel när två andra titelutmanare går och förlorar. Jag öppnade min lördag med att titta på Aston Villa - Chelsea. Det var ingen höjdare till en match och jag blev minst sagt förbannad på Chelsea när Drogba satte 1-0. Som tur var så lyckades Villa vända och med nöd och näppe ta tre poäng. Nu har alla i toppen förlorat minst två matcher förutom United och City som har en förlust och ett likaresultat var. Om vi rent teoretiskt sett låtsas att alla spelat lika många matcher var så ligger vi endast en poäng efter United och City. Ett United som lyckades vinna över Bolton idag.

Men låt oss fokusera på Arsenals match då. Efter åtta matcher i Premier League har vi gjort 27 mål. Det är långt ifrån dåligt och kommentatorn betonade det faktum att Arsenal är det lag som gjort flest mål någonsin efter endast sju (nu åtta) spelade matcher. Det var ett självsäkert och rätt så starkt Arsenal som klev in på Emirates idag. Stärkta av att ha vunnit en hel del matcher på sistone kunde vi kicka igång matchen och vi ägde varenda lilla millimeter av planen. Det tog bara 16 minuter för RvP att sätta 1-0 och det var inte vilket mål som helst. Många tänker väl att det är såg enkelt ut, men titta nog hur RvP tar emot bollen. Den studsar och far, men han lyckas få kontroll på bollen och avsluta kliniskt. Det målet var världsklass, trots att det inte var så vidare elegant. Cirka en minut och fyrtio sekunder senare så sköt Rosicky in bollen i straffområdet och den rullade hela vägen till Diaby som smackade in bollen i nättaket. 2-0 efter endast 18 minuter! Arsenal flög iväg med resultatet!

Bägge målskyttarna i fokus!

Arsenalspelarna flög och så gjorde även resultatet. Många förväntade sig att målen skulle börja rulla in och att en ny överklassning var på gång, men så blev det icke. Vi dominerade som sagt varenda liten yta över hela planen, men ändå lyckades vi inte få in en tredje boll, men skapligt nära var vi enormt många gånger. Istället kunde Lee Bowyer trycka in 2-1 efter en minst sagt ifrågasatt insats av Mannone. Mannone valde att försöka greppa bollen, men blev enligt honom tryckt på bakifrån så att han tappade den mitt framför näsan på Bowyer som endast behövde skjuta in den i nätet. Snacka om tändvätska Birmingham fick av det där lilla målet! Men Mannone skulle i stort sett rädda oss senare i matchen, men det kommer vi till lite senare.

Kort efter att det målet gjorts så var det plötsligt Birmingham som började våga sig framåt i banan och trycka på. Men de fick inte trycka på länge alls med tanke på att halvtidsvilan var ett faktum. Det kändes som ett väldigt långt uppehåll, men snart var spelarna tillbaka ute på planen. Jag hade en orolig magkänsla inför andra halvlek och vanligtvis brukar den vara befogad. Jag kände på mig att det här inte skulle gå som planerat. Det skulle inte bli 5-1 eller 4-0, istället skulle det bli en nervkittlande andra halvlek.

Arsenal dominerade fortfarande bollinnehavet, men Birmingham tog för sig allt mer och mer och snart var Birmingham laget som kom med chans efter chans. De fick inte så många skott på mål (de hade ett skott utanför, ett skott på mål och ett mål på hela matchen), men de lyckades skapa lägen där det endast krävts centimeter för att bollen skulle nå en fot och skjutas in i mål. Istället fick Arsenal chansen att gå till en 3-1 ledning genom en frispark i Birminghams straffområdet. Enligt domaren hade Sebastian Larsson passat bollen till Hart i mål som tagit upp den med händerna. RvP:s frispark resulterade i att man fick höra ribban klinga högt. Det är ett bra tag sedan RvP gjorde ett mål på frispark (senast det hände var andra halvan av säsongen 07/08 om jag inte minns fel). Hur som helst så har vi ingen känsligare vänsterfot (förutom Vermaelens), så RvP kommer få sina chanser att göra mål via frispark.

Arshavin tystade motståndarna, precis som vanligt!

Birmingham kunde återta kontrollen och pushade upp allt mer folk, detta gjorde dem sårbara bakåt och det kunde vi äntligen ta fördel av när Arshavin, Fabregas och RvP störtade mot mål mot tre försvarare. De hade enorma ytor, men vår lille tsar väljer att avsluta själv och gör det elegant i Harts vänstra hörn. 3-1 to the Arsenal! Sedan var det bara att vänta ut tiden och vi kunde kamma hem ännu en trepoängare. Nu har vi lyckats vinna 12 matcher och förlora endast två på hela säsongen (alla tävlingar inräknade). Det är ett facit som är bättre än förväntat och det tråkiga är ju att bägge förlusterna kommit i Premier League. Däremot har de kommit mot bra lag, jämfört med de andra topplagen som alla förlorat mot lag som t.ex Burnley och Sunderland.

Vad ska vi då ta med oss från den här matchen? Personligen tycker jag att den andra halvleken var en av de sämsta halvlekarna vi spelat den här säsongen. Ingenting stämde riktigt och om det inte vore för Mannones val att rusa ut några meter för att rädda bollen från att nå två rusande birminghamspelare så kunde det lika gärna stått 2-2. På bänken satt en viss Manuel Almunia som såg väldigt sur ut matchen igenom. Mannone har inte tagit över förstaposten, men han har ännu inte gjort ett riktigt misstag som fått Wenger att vilja byta ut honom mot Almunia. Därför kommer Mannone stå i mål ända tills han gör en riktigt dålig insats och det kan ta sin tid.

En annan spelare som utmärkte sig var Diaby. Rubriken säger det mesta i det här fallet. Diaby blandar och ger hela - jävla - tiden. Ena matchen är han urusel, andra matchen är han medioker och tredje matchen är han superb. Han var en av de bästa spelarna på plan i dag och han var verkligen värd sitt mål. Det kunde lika gärna varit två för Diaby om det inte skulle varit för en magnifik räddning av Hart. Saken med Diaby är att han ger startelvan någonting som vi annars inte skulle få. Han ger höjd, han ger långa äckliga ben, han ger fysiskt motstånd, han ger oss en viss stabilitet bakåt och han ger oss även mål då och då. Nu skulle jag sätta Denilson på Diabys plats varenda dag i veckan, men Denilson är som sagt skadad och lär vara borta en månad till. Detta ger ju Diaby en klar chans att visa vad han går för, men han har ännu inte riktigt tagit den, just på grund av den mixer han är. Det är även därför man aldrig vet vad man får av Diaby förrän man sett hela första halvlek. Om han är dålig i första halvlek så kommer han inte bli så mycket bättre i andra. Om han är bra i första halvlek är han med stor sannolikhet bra eller möjligtvis ännu bättre i andra halvlek. Idag var Diaby riktigt bra och han krönte det med ett tidigt mål och bra mittfältsspel. Kan vi äntligen hoppas på att han behåller den formen flera matcher i rad? Vad tror ni?

Någonting (snarare någon) jag helt och hållet glömt är Walcott. I första halvlek så kom han in lite för sent i en 50/50-duell och såg ut att vilja skrika av smärta. Lite rehabilitering senare så var han tillbaka på plan och skapade en målchans direkt. Tyvärr så haltade han lite för mycket för att kunna spela vidare och togs även av plan en liten kort stund senare. In kom Arshavin och kommentatorns oneliner var klockren: I'm just wondering if this is good or bad news for Birmingham?

Walcott utgick skadad senare i matchen. Det såg dock ut att inte vara alltför allvarligt.

Vi får se vad som händer med Walcott. Det skulle vara miserabelt om han åkte på ännu en långtidsskada med tanke på att han just kommit tillbaka från en. Jag hoppas verkligen allt är okej med honom och att han endast togs av plan på grund av säkerhetsskäl. Hur som helst så var de tre poängen det viktigaste och det enda som var av betydelse i den här matchen. Nu gäller det att ladda om batterierna och vila ut tills tisdagen då vi möter AZ Alkmaar på bortaplan! Det kan minst sagt bli en underhållande match. Om vi har tur får vi även se Pontus Wernbloom på plan. Vi kommer även få lite rapporter om hur allvarliga de "nya skadorna" är och hur lång tid Bendtner, Clichy, Eduardo, Walcott m.fl blir borta. I morgon blir det en ack så intressant ljudblogg, se till att inte missa den! Tack och hej!

Inför: Arsenal - Birmingham + smått&gott!

God kväll på er. Jag hoppas ni njutit av er dag, det har i varje fall jag och om det är något som gör mig extra glad så är det att klubbfotbollen äntligen är tillbaks! Från och med nu kommer vi få se två matcher i veckan fram tills den sjunde november då det är dags för ännu ett förjävligt landslagsuppehåll (play-off väl?). Hur som helst, tills dess så får vi njuta av lite Premier League blandat med både Champions League och Carling Cup. I går pratade jag lite om lyxproblemen som uppstår när Nasri är tillbaka och det enda jag kan säga är att det är alldeles för länge sedan vi hade lyxproblem. Men, som sagt, vi får se var Nasri får spela, men det är intressanta synpunkter ni har kring detta.

Mycket har handlat om Fabregas de senaste dagarna/veckorna och ja, det händer hela tiden saker kring honom. Nu har han berättat hur gärna han vill vinna Premier League:


I've realised with every year how big the Premier League is. Growing up it's about Champions League and World Cups. But, once you come to play here, you realise how the fans live for the Premier League. The league is really competitive and I like it a lot. I think in England the Premier League is the biggest thing. All the top teams in Europe want to win their own league but the English is the hardest to win. I want to win it even more now than when I first arrived.Jag har hört hans önskan om att vinna Premier League tidigare och just nu klassar han det högre än både Champions League och andra cuper. Vad vore då bättre än att faktiskt vinna den förbannade titeln? Inte bara för Fabregas skull, utan för lagets, för supportrarnas och för Wengers skull. Jag tänkte här om dagen hur jag skulle reagera om vi vann titeln och ja, ni vill inte veta hur glad jag skulle bli. Det skulle nog involvera både glädjetårar och hoppande fram och tillbaka och mycket mycket mer. Jag vill inte ens tänka på hur glad jag skulle bli, men det gäller att inte ta ut någonting i förskott och jag vill inte tänka på en titel förrän det närmar sig slutet. Hittills så får vi leva med att vi har två förluster och ett aningen instabilt spel. Alla lag är inte felfria, men det ligger höga förhoppningar i luften sett till vår fina säsongsstart. Hur som helst, låt oss hoppas!

Dags att vinna Premier League?

Wenger ja, han har ju sagt ett och annat:


Of course, the pressure is very big. It has always been there and we are happy with that. We do not play for tablets of chocolate. We play for trophies and that's what we want to win. Its a positive sign for our team and I believe its important for the confidence to know that when we are 1-0 down we can score goals. Its good for morale.Visst är det bra för självförtroendet att hämta upp underlägen, men det är inte bra för självförtroendet att ligga under match efter match. Som tur är så har det inte hänt allt för många gånger än, men självförtroendet för försvararna tar en liten tur med hunden när de släppt in ett mål som de vet att de egentligen inte skulle släppt in. Att sedan komma tillbaka är naturligtvis starkt, men en klubb som Arsenal skall sträva efter att alltid se till att hålla rent där bak, men Wengers filosofi har ju gjort att vi blivit mer sårbara där bak. Istället fokuserar man på att göra ett till mål när man släppt in ett och det har varit så ett längre tag nu. Jag tycker fortfarande om tanken att t.ex hyra in Keown för att coach enbart försvaret heltid. Det fungerade 05/06 (CL-final) med en backlinje som minst sagt var bland de sämsta (namnmässigt) bland slutspelslagen, så varför kan det inte fungera igen? Men men, offensiven ligger i fokus just nu, så vi får hoppas på den nya klyschan offensiv är den bästa defensiven.

Sol Campbell tränar för närvarande med Arsenals a-lag, men ett kontrakt kommer inte komma på fråga enligt Wenger. Personligen så tycker jag det skulle fungera galant. Campbell har fortfarande något år kvar och han håller fortfarande hög klass där bak. Dessutom skulle han vara enormt nödvändig med tanke på den försvarskris som står och väntar utanför dörren.

Det blir inget kontrakt hos Arsenal, bara träning!

Det har varit mycket prat kring Fergusons domarattack och angående just detta tema säger Wenger följande:


I have no relationship with the referee. I never speak to any referee. I believe that the referees have to keep their distance with the players as well. Personally I respect the referees and I think the referees have to keep their distances from the managers and the players.Den där "domarattacken" har enligt min mening blivit så pass upphausad så det inte är sant. Visst var det en liten förolämpning, men att det skall gå så långt att det snackas om att ta det till domstol är bara löjligt. Fotboll handlar om känslor, kärlek, hat och så mycket mer. Det är så klart att känslorna tar över när ens lag förlorat och du får hela skulden. Jag förstår Ferguson, men samtidigt så tänker jag hålla mig borta från ämnet. Dels för att jag skulle kunna skriva en wot (wall of text) om bara det här och dels för att det inte är så pass relevant.

Så, det är dags att möta Birmingham imorgon och jag är laddad som tusan! Frågan är vad vi skall förvänta oss? Spelet lär vara lite trögt i början med tanke på landslagsuppehållet, men det skall komma igång ganska snart. Skall vi förvänta oss ett defensivt Birmingham? Skall vi förvänta oss ännu en chocköppning? Skall vi förvänta oss ännu ett mål av Vermaelen? Ja, många frågor som kräver svar. Det ser dock ljust ut och vi kommer kunna ställa upp med ett väldigt starkt lag. De flesta spelarna är friska och Birmingham är bara ett lag vi skall kunna slå hemma. Det kommer naturligtvis bli svårt om de spelar bättre än anat (á la Sunderland @ Old Trafford), men jag förmodar att spelarna är så pass professionella att de tar hem det förr eller senare. 5-1, 2-0 eller 3-0 låter väl som troliga resultat? Personligen tror jag nästan att det blir ännu en utklassning och jag tror att vi kommer få se många mål. Om det inte blir så, så hoppas jag åtminstone att vi går hem med tre poäng i bagaget och det skall vi vara kapabla till.

Den f.d arsenalspelaren och den nuvarande landslagsmannen och Eskilstunasonen Sebastian Larsson kommer med stor sannolikhet få speltid imorgon. Det gäller att akta sig för frisparkar nära straffområdet, där kan han vara dödlig.

Birmingham har börjat säsongen lite sådär. Det har varit någon imponerande vinst här och där, något likaresultat och några förluster. En ganska okej säsongsöppning för Birminghams del. Frågan är hur de tänker spela imorgon. De har använt sig av både ett 4-5-1 och ett lite mer offensivt 4-2-3-1. Sett till vilka spelare de har tillgängliga så lutar det åt ett 4-5-1 där de kommer satsa på kontringar. Blackburn spelade lite likadant och de ledde två gånger, men de var ändå enormt långt borta ifrån en vinst. Birmingham är ett lag vi skall ta och jag hoppas verkligen inte det blir en plattmatch för våran del. Det är det sista vi vill ha just nu, men som sagt, tre poäng skall skopas in!

Tyvärr så ökar skadelistan med tanke på att Bendtner, Clichy, Vela samt Eduardo inte kommer vara tillgängliga. Gibbs kommer få göra sin PL-debut den här säsongen och Rosicky fortsätter väl spela där Bendtner spelat förut. Vela skulle nog ändå inte varit aktuell för spel och Eduardo skulle med stor sannolikhet hoppat in i andra. Det gör ju som sagt att vi inte kommer ha allt för många anfallare på bänken (läs: endast Walcott). Men det skall ju gå bra ändå. Vi får hoppas att det rör sig om inte så allvarliga skador på de spelare som inte är tillgängliga.

Sist men inte minst vill jag påpeka att 32 arsenallegendarer kommer få sig avbildade runt om på Emirates. Vi har redan sett en stor affisch med bl.a namn som Henry och Brady. Nu är flera affischer på väg upp och nu handlar det om namn som Bergkamp och Seaman. Det ser riktigt bra ut om ni frågar mig! Men, nu taggar vi alla gooners! Matchen kan ni se via myp2p (bra), Canal+ (bättre) eller C Sports (bäst). Come on you Arsenal!Vilken roll får Nasri? + Kroenke allt närmare 30%-gränsen....


G
od kväll! Idag är jag lycklig som bara den. Jag har införskaffat en ny notebook och den är helt underbar! Förhoppningsvis så inspirerar den mig att skriva allt fler inlägg. Så, äntligen är landslagsuppehållen över (JAAAAAAAAAAAAAAAA!!) och vi kan åter fokusera oss på Arsenal FC - klubben i vårt hjärta. Okej, nu finns det en del andra supportrar som följer den här bloggen och för er hoppas jag att det skall bli ett minst lika intressant inlägg som annars. Så, let's jump to the start!

Skadeläget just nu? Wenger berättar för oss:


It is a difficult question to answer at the moment because we don’t have everybody back and we don’t have news from [Nicklas] Bendtner and [Andrey] Arshavin. But Clichy got a little knock on his ankle and Diaby was kept out of the French squad last night because of an ankle problem as well. But we believe the problem to Diaby should be very minor. Eduardo is not available, he is too far away. Almunia could be available for the game. It is 50:50. Fabianski is available and will be in the squad for the weekend. As for [Samir] Nasri (broken leg), I believe he could be back in the group for the Liverpool game. If all goes well he could be in the team.Så, om vi summerar det så ser det ut på det här viset:

Abou Diaby - Osäkert kort, men skall vara matchklar på lördag.
Gael Clichy - Ingenting seriöst, men kan ställas undan för Gibbs fördel på lördag.
Eduardo - Skadad och ej tillgänglig - frågan är hur allvarlig hans skada är?
Manuel Almunia - 50/50. Mannone lär fortsätta i buren.
Samir Nasri - Återgår till full träning och lär vara tillbaka i mötet mot Liverpool i Carling Cup.

Sedan så finns inga rapporter tillgängliga angående Bendtner och Arshavin, men jag förmodar att ingen av de är skadade. Så, let's go vidare.Stan Kroenke är en man som de flesta känner igen här. Han är den man som äger flest aktier i klubben och han har nu ökat sina andel från 28.7 % till 28.9 %. Han har nu skrapat ihop 17,597 totalt och kommer allt närmare gränsen på 29,9 % där han måste göra ett så kallat övertagningsförsök och göra ett anbud på alla aktier. Kroenke har själv sagt att han inte tänker gå så långt, men frågan är då varför han köper aktier så grovt? Hur som helst så är Kroenke bättre än Usmanov i 99 fall av 100, så om det skulle gå så långt att han gör ett övertagningsförsök så får vi helt enkelt se vad som händer. Men, vi får se....

För er som är intresserad av vad Ramsey har att säga efter sin sejour i Wales så finns det lite intressant att läsa här. Vad alla spelare gjort och vad som hänt under uppehållen finns som vanligt att läsa här. Ramsey och Arshavin fick bägge sätta en balja och det är hur roligt som helst att det går så bra för Ramsey i både Wales U21 samt Wales a-lag. Han kan komma att bli en riktigt stor spelare.

Så, inte helt oväntat blev Thomas Vermaelen player of the month och det var mer än välförtjänt. Det är ingen som sparat med superlativen när man skall beskriva den f.d Ajax-kaptenen. Fabregas är bara en i raden som förklarat hur nöjd han är med Vermaelens insatser:


I’m a big fan of him. He’s been doing so well. It’s difficult in this position, especially from centre back because you will always be compared to some other players, or if you know that your defence is one of your weaknesses then you have to do even better to be loved by the people, and I think the fans clicked straight away with him since his first game. He scored a goal [in his first game at Everton], played amazing, his confidence is high at the moment. And with the ball he’s really good. He’s like one more midfielder. These days, to have a centre back that can play, you know, these balls on the ground, between the lines, and past players, for players like me in midfield it’s really good because it gives you so much time and so much space on the ball. It’s really good. The way he is playing I don't think he needs any advice [from me]. I am sure he is a very strong guy with a strong mentality. You can see he has been a captain before because he is strong and he knows how to lead a team.


Mer än bara mål....

Vermaelen har inte bara överraskat oss alla, utan rent ut sagt chockat oss alla. Det finns ingen mänsklig själ där ute som skulle kunna anat att Vermaelen skulle bli en sådan hit. Inte bara har han gjort fem mål, han har bidragit med sina defensiva kvalitéer och spelat på toppen av sin nivå varenda match. Hans ledaregenskaper kan heller inte ifrågasättas då han rent ut sagt överglänst självaste Gallas i ledarskapet. Han har lyft hela backlinjen och sett till matcherna har han i stort sett kontrollerat backlinjen gång efter gång. Hans samarbete med Gallas har varit utomordenligt bra och trots att de bägge har begått enkla missar då och då, så lovar det väldigt gott inför framtiden.

Samir Nasri är ju tillbaka i träning och om allt går bra så skall han vara tillgänglig till mötet mot Liverpool i Carling Cup den 28 oktober. Frågan är bara vad Wenger tänkt att göra med honom. Det finns flera alternativ för Nasri enligt min mening. Han kan spelas in på en defensivt lagd mittfältsposition eller så kan han spelas in i "Diaby-rollen" som en mer fysiskt utmanande mittfältare. Eller så kan han rent ut sagt användas till vänster i anfallet. Det finns flera positioner där han skulle kunna göra ett utmärkt arbete, men frågan är om inte Wenger tänker spinna vidare på förra säsongens avslutningsskede där Nasri mer och mer börjades användas i defensivare roller. För att vara ärlig har jag ingen aning om vad som skulle passa bäst eller vad Wenger tänker göra. Det vi vet är att Nasri är en ytterst kreativ spelare som kan leverera passningar i Fabregas-klass (t.ex passningen till RvP:s 1-0 mot Liverpool för ett år sedan). Om Fabregas nu skadar sig så tror jag att Nasri är den som får det tuffa jobbet att ersätta honom, men tills dess så tror jag att han mycket väl kan spelas in bredvid Song på mittfältet.

Men frågan är då vad som väger tyngst, hans offensiva kvalitéer eller hans defensiva? Det här är ganska solklart då Nasri alltid varit en offensiv spelare och en drivkraft framåt, men just med tanke på hans mer defensiva roll i slutet av förra säsongen så tror jag inte att det är omöjligt att han kan komma att ta mer defensivt ansvar än tidigare i sin karriär. Han intervjuades även angående den här saken på ATVO förra säsongen och då var han öppen för en ny roll i laget och jag minns väldigt tydligt att han haft ett samtal med Wenger där de just diskuterat hans roll i laget. Så, frågan är nu på vilken position han kommer spelas in på? Vad tror ni kära läsare?

Vad kommer hittas på med den unge fransosen?

Så, det var allt för i dag. Jag hoppas ni haft en bra torsdag och jag hoppas ni får en trevlig fredag. Så, tills imorgon, hej svejs!

Vad passar bättre än en liten videokväll med Arsenal som tema?

Det känns som vi behöver lätta upp stämningen lite och vad passar då bättre än lite underbara arsenalvideos från YouTube. Jag tänkte dra till med tio mycket sevärda videos som säkert kommer att underhålla er den närmsta halvtimman! Man har ju spenderat ganska mycket tid på youtube genom åren, men det är inte förrän på sistone som man verkligen blivit lockat av allt material som trots allt finns där ute. Så, helt utan rangordning så får ni er tio guldkorn som ni bara måste ta en titt på!

 • William Gallas kom ju till Arsenal genom en köp- och bytesdeal och många höjde nog på ögonbrynen när han efter endast ett år blev kapten för sitt nya lag. Många ifrågasatte om det verkligen var ett rätt val, men det är få som kan säga emot hans kämpaglöd som kommer fram så pass bra i den här underbara videon. Ta er en titt!
 • Samir Nasri har av många kallats "den nye Zidane". Att bara nämnas i sådana sammanhang är nog ytterst ärofullt och att den unge fransmannen har talang vet inte minst vi arsenalsupportrar om. Det finns många bra kompilationer ute på youtube, men det är verkligen få som når upp till den klass som den här fyra minuter långa kompilationen når upp till. Se den!
 • Om det någonsin skulle göras en lista över de mest horribla skador på en fotbollsplan någonsin så kommer Eduardo hamna högt upp på den listan. Direkt efter skadan valde tv att inte visa bilderna från tacklingen av Taylor då de bara var ... hemska. Men Eduardo kämpade sig igenom en oerhört svår period i hans liv och kom tillbaka med två mål i hans comeback. Videon saknar väl en hel del från att vara en lika bra kompilation som den i stycket över, men den emotionella biten talar för sig självt - klick!
 • När Fabregas skulle lansera sin nya tv-serie (serie och serie...) så funderade man väl ganska mycket på hur man skulle se till att göra reklam för den på bästa sätt. Den här reklamen säger det mesta.
 • Min favoritkompilation of all time hittar ni nog i följande video. Jag vet inte hur många gånger jag sett den, men jag tröttnar aldrig. Det är få arsenalkompilationer som är lika bra som denna. Nio minuter bara Arsenal!
 • När Fabregas väl fick chansen i arsenaltröjan så tog han den direkt och fick så småningom se sig själv få spela med spelare som Henry och Bergkamp, någonting han knappast kunde drömma om sjutton år gammal. När då Fabregas skulle intervjuas tillsammans med Henry så valde Henry att hjälpa Fabregas på vägen - nämligen så här.
 • Kanu är en spelare som både fått många tummar upp och många tummar ner, men när han kom in runt sjuttionde minuten den 23 oktober 1999 så var det ingen som trodde att han skulle sänka Chelsea helt och hållet. Läget såg ut att vara omöjligt. Arsenal låg under med 2-0 på Stamford Bridge och det var ett Chelsea som spelade ytterst bra, speciellt defensivt. Men Kanu ville annat och genom att måla i 75e, 83e och 90e minuten så såg han till att kamma hem tre poäng åt sitt Arsenal. Det sista målet är det enda som finns på youtube, men bara det är värt en titt. Kommentatorns vrål vid 3-2 målet är omöjligt att inte le åt - KAN-U-BELIEVE-IT?
 • Så, lite Kanu igen då. Det finns otroligt många mål som man skulle kunna lista i en sådan här lista, men det är få mål som gjorts med den självsäkerhet som denna. Det är en personlig favorit och det är inte bara jag som gillar tillvägagångssättet - Kanu once again!
 • Henry var en levande legend när han spelade i Arsenal. När han då skulle ta farväl var det oerhört emotionellt, både för fans och för honom själv. När han då skall säga hur mycket han uppskattat sin tid i Arsenal i ATVO så var det nära att brista för honom och det är nästan svårt att själv hålla tillbaka tårarna till detta klipp.
 • Bonus: Sista titeln Arsenal vann var FA-cupen 2005 och den vann man efter en dramatisk straffläggning. Den kommer inte gå till historien, men frågan är om vi någonsin kommer se en lika bra straffläggning någonsin av Arsenal? Alla straffar var antingen enormt duktigt placerade eller enormt iskalla. Sedan är man ju på väg att få gåshud av kramkalaset efter. Oh, I miss the good 'ol days.
Det finns naturligtvis minst ett dussin videos som jag skulle vilja lägga till här, men det här får räcka och det duger sannerligen. På dagen som Sverige definitivt är borta ur VM-spel så kan man äntligen se fram emot att se Arsenal spela i helg och det skall sannerligen bli roligt. Jag hoppas vi krossar Birmingham på lördag, verkligen! Tack och hej!

Ja....

Ännu en sen kväll och ännu ett sent inlägg. Ja, vad skall man säga? Det finns knappt någonting man kan ta upp och det känns verkligen som jag tagit upp allt som man kan ta upp. Tyvärr har tiden varit knapp den här veckan och det kommer den fortsätta att vara, tyvärr. Men, jag kommer med det lilla som finns och det kommer jag fortsätta att göra, även i tider då det inte kryllar av nyheter! :)

Transferrykten brukar ju florera som mest när väl transferfönstret är öppet, men det stoppar inte rykten från att spridas även när det är stängt. Vi ha både blivit förknippade med den ena och den andra spelare på sistone och senast i raden är Bayer Leverkusens Stefan Kiessling:


Stefan is becoming a big player and things are working for him at the moment. He is a very similar player to Rudi Voller with a bit of Oliver Bierhoff. Big clubs have kept looking at him since his days at Nuremburg. Six or seven big clubs have been in contact including England and Spain's top clubs, plus Bayern Munich. For four years Arsenal tried to loan Kiessling from Nuremburg, but it wasn't possible. Now, and in the future it might be possible. I think it is likely he will spend another year in Germany, but he wants to move to a big club, and after that I don't know.Jag har verkligen ingen större koll på Kiessling och med närmare eftertanke tror jag att jag inte ens hört hans namn. Är det någon av våra kära läsare som kan något mer än en googling på hans namn? Dela gärna med er i så fall. Samtidigt som vi blivit förknippad med Kiessling blir vi allt mer intresserade av Stevan Jovetic som av många kallas "nye Messi". Jag förstår dock inte hur man kan kalla en 23-åring den nye Messi när inte ens Messi själv nått den åldern. Men men, Jovetic har jag både hört och sett tidigare, men jag har aldrig riktigt lagt märke till honom. Dock har storlag som Manchester United och Real Madrid varit intresserade av honom tidigare och det säger det mesta, det gör det verkligen.

Fabregas är hemma från Spanien och väljer att lämna spanska landslagstruppen helt och hållet. Det gör inte så mycket med tanke på att de redan är klara för VM. Hur som helst har han nyligen sagt hur roligt det är att ha Rosicky tillbaka på planen och deras vänskap verkar vara mycket starkare än jag trott.


Tomas Rosicky is probably one of the best friends I have, and he’s been injured for nearly two years. It's great to have him back and I'm really happy for him. I have learned a lot from him as well - to be strong and keep believing. He believed in himself, that he could play football and it is great to see him play. I was with him every day, I went to his house - it’s like that. And I think team-mates, we have to be like that as well. It was nice when they were coming to me [when I was injured]; it’s nice now that I go to them.

The important thing is you don’t do it because you have to; you do it because you really want to do it. And I think that [at] Arsenal, there’s this feeling with everyone. It’s really good. I think he has done very well and he gives you so many options. You can see straight away the vision he has, the touch, the class that he plays with. It's great to have him in the team; he's like a new signing.Rosicky har överraskat mig stort. Visst, formen är inte riktigt där än, men att han skulle kunna återhämta sig så snabbt från den långtidsskada han haft är för mig förvånansvärt. Han var borta från fotbollen i arton månader och har endast haft en eller två småskador sedan han frisknat till. Visst sade han själv att han redan var frisk i slutet av säsongen förra säsongen, men då ville inte Wenger riskera att sätta in Rosicky på plan då man inte hade någonting kvar att spela för. En hel försäsong i benen har verkligen gjort honom gott. Sen mitten av september har han hållt sig helt frisk och är inte det minsta rädd att gå in i 50/50-duller. Mot Polen senast så var han lika rapp och pigg som han brukade vara före skadan. Här finns en bra sammanfattning av hans match.

Arsenals U18-lag vann med 3-2 över Ipswich och våra reserver lyckades vinna med 1-0 över Crystal Palace. Det är inte bara a-laget som bara vinner... Hur som helst så kommer det bli tufft för våra ungdomar att upprepa förra årets bedrift då man både vann ligan och tog hem FA Youth Cup. Men, det är absolut värt ett försök. Wenger har ju sagt att han inte tänker nämna vem som kommer bli hans efterträdare och det förstår man. Just nu ser jag verkligen inga andra alternativ som tränare än Adams, Bergkamp och Henry - i den ordningen. Adams har trots allt lite erfarenhet från tränaryrket och har själv sagt hur mycket han vill träna Arsenal en dag. Bergkamp tränar Ajax ungdomar och han är en liten outsider. Han älskar England och även han skulle älska att träna Arsenal, det råder det ingen tvekan om. Henry är väl en större outsider och han kommer nog inte ha slutat med fotbollen vid 2011 (om Wenger väljer att gå som tränare), men han finns med i leken. Personligen ser jag helst Bergkamp, jag tror att han skulle passa perfekt. Däremot säger jag inte nej till Adams. Henry är fortfarande för ung för ett ev. tränarjobb och han är dessutom aktiv som fotbollspelare, så det kommer inte gå, men någon gång i framtiden. Jag tror Wenger redan nu vet vem han vill ha som sin efterträdare, men samtidigt tror jag inte att han lämnar tränaryrket om två år. Han kommer nog köra sina sista två-tre år och lägga av någonstans kring 2013-2015, men det är bara en ren gissning. Mycket, ja, väldigt mycket beror även på hur det går den här och nästa säsong. Det kan ändra en hel del minsann.

Wenger har förresten sagt följande:


I am convinced it is important for the players to go to the World Cup, but as well I know that those who have a good World Cup are those who win with their clubs during the season. We have seen that before here [with France], and so the most important thing is that they do well with the club and it puts you in a strong position confidence-wise for what follows.


Själv så nickar jag instämmande. Det var i stort sett allt för i dag. Tråkigt, jag vet. Jag skulle gjort ett bättre inlägg om det inte skulle vara pga tidsbrist, men I'm working on it, jag lovar! Det är rätt stressigt i mitt liv just nu, men jag gör så gott jag kan! Som en liten bonus kan ni få lite skön arsenalsång:


Sen ljudblogg!

God kväll! Dagens blogginlägg blir lite för sent och det är någonting som kommer bli allt vanligare på grund av kämpigt med tid. Men inläggen kommer fortfarande komma och se den här bloggen som en sorts kvällsblogg där ni kan surfa in varje kväll och få ett nytt inlägg eller vakna på morgonen dagen efter och läsa ett nytt intressant inlägg. Nej men gör som ni vill, så länge ni uppskattar bloggen och läser den är det helt upp till er hur ofta och hur mycket ni läser. Men, idag skall ni inte läsa utan lyssna. Det är dags för ljudblogg nummer sju i ordningen och denna gången tas följande upp:

Landslagsuppehållet:
 • Vad har hänt med diverse arsenalspelare?
 • Mittbackarna levererar även i landslaget, varför?
 • Vilka kan komma tillbaka med brustna hjärtan om en VM-dröm?

De kommande sju matcherna innan nästa uppehåll:

 • Vilka vinner vi och vilka blir viktigast?
 • Vilken match blir höjdpunkten?
 • Hur ser tabelläget ut om några veckor?

Allmänt om en del arsenalspelare:
 • Fabregas
 • Nasri
 • Almunia/Fabianski/Mannone
 • Diaby
 • Robin Van Persie

Hej!

**

Uppehåll by kicken
**

Tankar om Sverige + Senderos vill vara lika bra som Vermaelen + Gazidis = ledare

Well, på onsdag kväll kommer Sverige definitivt vara borta från VM och det mesta handlar bara om att fastställa tabellen. Det finns nästan ingen chans i världen att Malta skulle vinna över ett Portugal på hemmaplan och till och med om de skulle spela lika måste Sverige vinna med en hel del mål hemma mot Albanien. Jag vet att det här är en arsenalblogg och jag kommer även ta upp Arsenal, men det känns ändå viktigt att ta upp Sveriges förlust i går. Om ni inte har någonting emot det så tänkte jag kort ta upp varför det för en gångs skull skall bli skönt att slippa ett VM utan Sverige. Det är naturligtvis hur tråkigt som helst att vi inte får vara med i festen, men förr eller senare så skulle vi inte kvalificera oss för VM, det visste vi. Den tiden kom nu, här är anledningarna varför jag tycker att det faktiskt är bra att Sverige inte kvalificerade sig (jag förväntar mig en massa kritik och ni får gärna komma med era egna åsikter):

Tränarsituationen: Här behövs väl ingen närmare förklaring? Lagerbäck har varit med när vi gått till fem raka mästerskap, men det var inte han som ledde laget när vi gick till EM 2000, 2004 och VM 2002, det var Tommy Söderberg. Visst, Lagerbäck fanns med som assisterande, men helt ensam har Lagerbäck endast tagit oss till två raka mästerskap och det har han lyckats med, men han har misslyckats brutalt med den egentliga uppgift han hade - en generationsväxling. Sedan VM 2006 har det även gått allt sämre för landslaget och kulmen nåddes i går. Jag skulle kunna dra ner en wot om alla fel Lagerbäck gjort, men jag tror inte att ni har lust att läsa en sådan. Nu kommer med 99 % stor sannolikhet nytt blod in. En ny tränare som får chansen att lyckas med det Lagerbäck misslyckats med.

Media: Wow, jag vet inte om jag någonsin sett media hypat så mycket inför både VM och EM senast. Det har varit Sverige hit och Sverige dit och ja, det är roligt och intressant till en viss mån, men det har gått över gränsen. Det ska bli så himla skönt att slippa den mediala uppbyggnaden inför ett VM eller EM utan Sverige. Dels för att andra lag alltid hamnat i skuggan och dels för att man överskattat landslaget rejält. Något som vi kommer till nu.

Överskattningen: Sveriges landslag har varit grovt överskattat de senaste åren. Media har fått det att låta som om vi vore ett av världens bästa lag och Lagerbäck har både sagt ett och annat överskattat. Det värsta har skett i media där man i stort sett smutskastat alla andra lag och inför nästan varje kvalmatch har man läst hur Sverige ska krossa det och det gänget, men det har aldrig hänt. Sverige hade 0-0 mot Malta hemma i halvtid. Sverige hade 0-0 fram tills ett självmål när de spelade nere i Malta. Om marginalerna inte skulle varit på Sverige sida genom den här kvalturneringen så skulle vi ha legat fyra just nu och då skämtar jag inte. Det har varit sena mål, det har varit självmål, det har varit uruselt spel och egentlige har vi bara sett två riktigt bra prestationer som lovat mycket mer än vad verkligheten har visat, båda mot Portugal. Sedan är det inte bara journalister som överskattat laget, utan det svenska folket tillhör den skara som gjort så.

Nedvärderandet av andra lag: Visst skall man ha en patriotisk känsla när man ser sitt landslag spela och det ska vara psyksnack hit och dit, men många har fått det att låta som om vi vore självaste Brasilien. Det har handlat om hur dåliga motståndarlagen är, det har handlat om hur lätt den här vinsten kommer komma och det har handlat om gruppavancemang enkelt eller tämligen enkelt när vi väl kommit till slutspel. Men ingenting har varit enkelt. 0-0 mot ett land som Trinidad & Tobago och endast 1-0 mot Paraguay säger det mesta. Svenska landslaget hade sin bästa peak under 00-talet under Söderberg och det var i VM 2002 och EM 2004 som man verkligen var som bäst och det var enormt synd att man inte gick längre. Vi hade kunnat gå till semifinal i VM 2002 om inte Svensson träffat stolpen i åttondelsfinalen och EM 2004 förstördes av ett straffdrama. Det var i dessa turneringar som vi verkligen kunde hålla på och mäkta med hur starkt vårt landslag var. Men ända sedan kvalet till VM 2006 (då Lagerbäck varit ensam man vid rodret) så har det gått spikrakt neråt, nästan.

Danmark var värda gruppsegern: Danmark har gjort allting som Sverige borde ha gjort. Danmark var grovt underskattat inför kvalet och det inte bara i utlandet, utan även hemma i Danmark. Det snackades om den sämsta trupp Danmark haft på årtionden - nu är man med i VM. Danmark har lyckats spela ett moget spel, ett klart och tydligt spel, ett korrekt spel. De har haft lite tur, de har haft lite skicklighet och de har framför allt haft viljan. De var tillbakapressade av Portugal i bägge matcherna de spelade mot dem, ändå lyckades de nästan vinna båda (3-2 och 1-1) och sådant gör man inte av slumpen flera gånger. När man blir tillbakapressat av ett lag enormt mycket, men ändå lyckas komma undan med en vinst (flera gånger) tyder det på skicklighet snarare än tur. Danmarks landslag (däremot media) pratade aldrig upp sig inför möten, visst, det var psykningar då och då men det hålls på en tämligen låg nivå jämfört med svenskarna. I Danmark var man inställd på uppgiften, inte snacket. Det var därför man kom till Råsunda och spelade 1-0 mot Sverige, det var därför man spelade 1-0 mot Sverige ännu en gång. Ja, det har pågåtts psyksnack och skitsnack i media, men om man tittar bakom väggen så såg man ett målmedvetet och seriöst landslag. När Danmark gjorde en dålig prestation men ändå kom undan med det så var man ärliga för journalister, media och danska folket. Man erkände att man hade spelat dåligt, men man angav även vad som skulle förändras. Vad sade Lagerbäck efter en match mot Malta som slutade 1-0 tack vare ett självmål? Jag tror ni vet det vid det här laget.

Så, till Arsenal istället då. Vilka har gjort mål för landslagen? Jo, Senderos nätade två gånger om i en 3-0 vinst över Luxemburg. Senderos och Vermaelen som anfallspar i år? Gallas nätade för Frankrike och Vela och Fabregas nätade för Mexiko respektive Spanien. Fabregas har förresten åkt hem till Barcelona (han har lämnat truppen) pga familjeproblem. Antagligen har någon släkting insjuknat rejält, hoppas dock att det går bra. Spelare som just nu är ute på landslagsuppdrag listas finfint på den officiella hemsidan. Kroenke har förresten en skuld då han fortfarande inte betalat för en del av de de aktier han äger i klubben. Någonting som är orande, men inte farligt. Jag saknar dock Dein en aning. Där hade vi en ärlig man som åtminstone älskade klubben. Den största arsenalnyheten i dag görs av Gazidis som säger följande:


It's absolutely our ambition to win a trophy this year. I couldn't be more clear on that. Second, third or fourth isn't good enough. We want to win something - this season - and we believe we have the squad to do that. We have created and developed a team playing fantastic football. It's wonderful to watch and very exciting at times. We've spoken about the group's potential. Now - and by now I mean this season - it's very important for us to focus strongly on winning something for the fans. They deserve it.Well, Gazidis, Gazidis... Är det någon som hittills helt ärligt är missnöjd med hans tid i klubben? Han är rak, ärlig, tydlig, ambitiös, engagerade och professionell. Han har i alla fall satt ett riktigt intryck på mig. När han säger det han säger så sätter han naturligtvis en viss press på Wenger och laget, men även på sig själv. Även han har ett visst ansvar för att klubben skall prestera både på och utanför plan och det är någonting jag älskar. Gazidis är en man som verkligen tagit tag i klubben och kommit med kreativitet och nytänkande. Arsenal har nästan allt. Vi har spelarna, vi har pengarna, vi har ledarna, vi har stadion, vi har förutsättningarna - det enda och det absolut enda som saknas är titlarna.

Men, jag tänkte göra en ljudblogg i dag, men skippade det. Jag har lite speciella planer inför inläggen nästa vecka och vi får se vad som händer. Hur som helst kommer ljudbloggen i morgon! Jag lovar! Men, nu skall vi ladda om batterierna inför nästa vecka! Tack och hej!

En vecka kvar tills vi får se Arsenal spela igen - hur skall vi klara av det?

Blä, på senare dagar har jag märkt hur jag blir när jag inte får se Arsenal spela på en längre tid. Jag kan sitta i flera timmar och slösurfa på arsenalrelaterade videos på youtube eller läsa gamla artiklar och visserligen så ökar det min kunskap om laget, men det är ett helvete att inte kunna sätta sig ner en lördag eller söndag och njuta av en riktigt bra arsenalmatch. Men å andra sidan så överlever man, men det är svårt. Jag har nog tittat på höjdpunkterna från både matchen mot Olympiakos och Blackburn över femtio gånger nu och om det finns en gräns så går den någonstans där. Ni kan kalla mig vad ni vill, men om det är någonting jag ogillar skarpt så är det uppehåll. Sommaruppehållet är åtminstone helt okej, man får ta en paus från fotbollen ett tag och ladda om batterierna, men uppehåll mitt i en säsong är något jag aldrig gillat. Hur som helst, i kväll väntar trots allt en viktig match - i alla fall för svenska folket!

Men, det är ju ingenting jag ska eller vill fördjupa mig i. Det enda jag har att säga om den matchen är att den kommer bli jämn och om matchen börjar bra så kan det bli ett krig där ute där varje millimeter är viktig. Jag tror minsann att det kommer bli en riktigt bra match så se till att njuta i kväll! Så, vad händer i arsenalvärlden då? Finns det någonting spännande att bita i? Svaret? Nej, det finns det inte. Jag önskade att jag kunde skriva någonting idag, men det finns verkligen inte ett smack att skriva om.

Okej, det finns väl lite att ta upp, men det är ingenting jag kan fördjupa mig i precis. Jag kan dock rapportera att Walcott spelade 45 minuter för Englands U21 i går. En annan som spelade den matchen var vår lovande vänsterback Gibbs som satte ett i sitt eget mål och ett i motståndarnas mål. Rykten går att Real Madrid är villiga att köpa Fabregas för hela 675 miljoner kronor nästa sommar. 675 är förjävligt mycket pengar, men det skulle aldrig någonsin hända, inte till Real Madrid. Om Fabregas lämnar Arsenal (vilket vi alla vet att han göra en dag - detta är förresten otroligt jobbigt att nämna varenda gång det här kommer på tal) så kommer det vara Barcelona. Han kommer bara spela för två lag under sin karriär och det är Arsenal och Barcelona, allting annat skulle vara en enormt stor överraskning. Nya rykten placerar Inler i Arsenal i vinter och han-den-där-Hazard från Lille verkar fortfarande stå långt upp på önskelistan för Wenger. Chamakh? Nja, inte så mycket nytt än att han är glad över att stanna i Bordeaux, yeah right?

Så, det där lilla var nästan allt man kunde skriva om i dag. Inte så roligt, jag vet, men jag försökte åtminstone. Imorgon kommer det dock komma en ljudblogg (en kort sådan!) om framtidstankar m.m. Så, istället för att ni fick ett ordentligt blogginlägg av mig så vill jag att ni alla läser denna superba artikel/krönika om Fabregas. Den är riktigt bra!

9 oktober 2009!

Goddagens! Uppehållet fortsätter och nästan allt fokus ligger på de kvalmatcher som skall spelas alldeles snart. Det händer inte mycket, varken arsenalmässigt eller bloggmässigt. Det är svårt att göra inlägg om ingenting, så jag och ni kommer få stå ut med detta uppehåll en längre tid. Jag kan dock ta upp det lilla som finns! Vi kan börja direkt med vad Wenger sagt nyligen:


Patrick was an amazing, fantastic player. But I believe we were very close to winning [silverware] since [he left]. But of course, if you don't win people will say 'you did not win'. But people forget that in 2006 we played a Champions League Final with 10 men and nearly won it. He [Vieira] is perfect for every [style of] football. But he will not play forever and I believe we have created a young team and to win with a young team is very difficult.  We are at a stage where people want us to win trophies, and we know that.


Jag tror inte en enda sekund på att Vieira skulle vara anledningen till varför vi inte vunnit. Visst, vi saknar en riktig ledare - någonting som Vieira verkligen var - men avsaknaden blev inte så pass stor så det skulle satt stopp för lagets utvecklingskurva och chans att vinna titlar. Att vi inte vunnit titlar beror på helt andra saker än Vieiras dåvarande flytt till Juventus. Men självklart så hittar folk alltid fel och nu vill vissa klaga på något så udda som Vieiras flytt, men ja, det finns egentligen inte så mycket att säga om saken. Vieira var en bra spelare, men han är inte anledningen varför vi inte vunnit på senare år.

Vi är många som undrar vad som kommer hända med Mannone när alla målvakter väl frisknat till. Almunia är nu tillbaka och även Fabianski lär även han återvända till spel efter landslagsuppehållen. Mannone säger följande om läget:


I am really happy with my five games. It was difficult at the beginning, but I have shown I can play. I have learned a huge amount. I can feel it inside myself how much I have learned and hope people can see I have improved too.Oavsett vad som händer med honom så har han fått lära sig en hel del, någonting som verkar glädja honom enormt mycket. Det är bara roligt att han fått så bra kritik efter sina insatser och det finns egentligen inget mål han släppt in som verkligen kan skyllas på enbar honom. Men frågan är naturligtvis vad som händer och det är en fråga som kommer ta tid att besvaras. Just nu ser jag bara två alternativ Wenger kan göra. Antingen så väljer han att fortsätta Mannone spela i mål tills han tabbar sig eller helt enkelt spelar på en låg nivå. Sedan skulle han i sådana fall ge chansen till Almunia som skulle vara tvungen att visa vad han går för, då han vet att både Mannone och Fabianski lurar precis bakom honom. Det andra alternativet är att han sätter in Almunia direkt och låter honom få några matcher att bevisa att han är en bättre målvakt än Mannone. Om han lyckas bevisa Wenger vad han är kapabel till får han fortsätta stå, om han misslyckas kommer antingen Mannone få chansen igen eller så åker Fabianski in i buren. Det kommer bli intressant att följa vad som händer, verkligen!

Wenger har sagt ett och annat om läget just nu:


The timing of this international break is bad but hopefully our players will come back without injuries. I hope as well that we can get some players back [from injury] like Samir Nasri, like Manuel Almunia, like Lukasz Fabianski, during this break. Looking back at the season so far, what has impressed me most is the quality of the attitude and the spirit, the quality of our team play and the fact that even when we had disappointing results, like at Manchester United and Manchester City, the quality was still there. The resolve in the games afterwards was even stronger. So at the moment it looks good and we are very hopeful for the future.


Kan ingenting annat än att hålla med honom. Att ha tillbaka Nasri kommer vara otroligt skönt och kommer breda truppen ännu mer! Om man kollar på våran bänk med förutsättningen att alla är friska så är det faktiskt lite skrämmande. Vi kan ha spelare som Bendtner, Eduardo, Denilson/Nasri/Diaby och Gibbs på bänken och det är inte dåliga spelare det. Att få tillbaka Nasri kommer som sagt vara bra, inte bara för bredden i truppen utan för det han kan ge laget. Om han är helt frisk (och Denilson är skadad/borta) så känns det som om han kommer få en klar position bredvid Song och Fabregas på mittfältet.

Jag har mer och mer börjat tro på det alternativet att Nasri kommer ta över efter Song när han väl drar till de afrikanska mästerskapen. Både Wenger och Nasri pratade om en mer defensiv roll åt honom i slutet av förra säsongen och just nu kan han få ta tag i den roll Denilson annars axlar så bra, nämligen en balansspelare. Han har det kreativa framåt och han har spelsinnet bakåt, det såg vi i slutet av förra säsongen. Så frågan är om Wenger tänker ge honom samma lite mer defensiva roll eller om han låter honom ta över den roll Denilson haft eller om han låter honom få en fri roll eller den offensiva roll han hade i början av förra säsongen. Det är svårt att veta, men Nasri kan användas på många ställen och allt kommer handla om vad Wenger tycker är bäst för honom. Personligen tror jag på ett mittfält bestående av Fabregas, Song och Nasri och en anfallstrea bestående av Arshavin, RvP och Rosicky. Låter det rimligt? Det känns så i alla fall med tanke på att Rosicky spelat på den positionen några matcher nu. Om Fabregas skulle vilas eller bli skadad får nog Rosicky flyttas upp och ta Fabregas plats medan Bendtner kliver in på den positionen. Visst känns det så? Jag tror i alla fall på en sådan uppställning!

Hur som helst, det är segt med nyheter och den största nyheten är väl att Gavin Hoyte lånas ut till Brighton i en månad. Det har ju gått rätt bra för Jay Simpson i QPR, så vi får väl hoppas detsamma för Hoyte. Hoyte har fått i sig lite a-lagsfotboll i Arsenal, men han saknar helt och hållet kvaliten och talangen för att börja utmana om platser i a-laget, tyvärr. För honom kommer det nog sluta i ett klubbyte, men vem vet, det har skett konstiga saker förr. Simpson har dock potential och kan komma att bli något om ett par år, men det är någonting vi kollar på först senare. Nu handlar det om a-laget och dess situation dock.

Meeeen, som sagt så finns det inte så mycket att rapportera om och mina egna tankar och funderingar om nästa vecka får ni främst på söndag. Men nu skall jag ta och laga mig något gott, ha det så bra!

Väntan......

God kväll. Dagens inlägg är tyvärr försenat, men problem i privatlivet är lite viktigare än blogginläggen just nu. Hur som helst så finns det inte så mycket att rapportera om ändå, endast på grund av landslagsuppehållet. Jag kan inte sluta bli förvånad över hur mycket skitsnack som talas av en så stor skara spelare inför mötet mot Danmark. Det mesta är förstås psykningar, men bara den abnormda mängd psykningar som har levererats både fram och tillbaka är sanslös. Det var verkligen länge sedan både Sverige och Danmark spelade en så pass viktig match mot varandra, så visst kan jag förstå en hel del av det, men snart har det gått över gränsen både en och två gånger. Hur som helst är jag inte här för att skriva om Sverige-Danmark, utan laget i vårt hjärta - Arsenal.

Jag är ganska besviken över vilken tidpunkt detta uppehåll kom vid. Vi har/hade haft ett momentum med flera riktigt fina vinster i rad och det skulle säkerligen bara fortsätta och öka självförtroendet hos spelarna ännu mer, men nu reser de iväg och kan komma tillbaka med minskat självförtroende som bara den. Just på grund av att det handlar om avgörande kvalmatcher, då vissa VM-drömmar kan gå i kras. VM är fortfarande enormt stort och varenda spelare där ute vill vara med om det och att missa det på målsnöret kan vara tyngre än ni anar. Men, det kommer även komma playoff-matcher och jag har en känsla av att många av våra spelare kommer vara inblandade i sådana och då är det verkligen på liv eller död. Men vi vanliga supportrar kan inte göra så mycket åt det, vi får helt enkelt hoppas att laget behåller det momentum man hade innan uppehållet och i slutändan så skall de ändå kunna vara så pass professionella så de kan göra just det.

Arsenals kapten Cesc Fabregas har uttalat sig om sin nya position:


It is difficult to say which position I prefer but probably the one I'm playing now is where I feel most comfortable. I'm still getting there, you know, to be at my best in that position. Because I think it's different. When I started at Arsenal we were playing 4-4-2, I was one of those two in the middle so I could come very deep to get the ball and when I was young it was really good for me because I had more time from deep positions to link with other players, to move forward from deep. Now my position is higher up on the pitch, sometimes I don't touch the ball as often as I used to, so I have to be patient. But I know I'm in this part of the pitch where I can do dangerous things in terms of giving the final ball, and I have more time to go to dangerous positions to score a goal as well. I feel more freedom in that position.


Är det någonting vi lärt oss av vårt nya 4-3-3 är det att det fungerar alldeles utmärkt. Förutom de två snöpliga förlusterna så har vi flugit iväg och gjort flest mål av alla i ligan hittills. Tremannamittfältet (kan väl knappast vara ett ord?) har heller inte blivit den flopp som vissa trodde att den skulle bli. Dock saknar vi Denilson en hel del. Oavsett hur dålig ni tror att han är så ger han oss någonting som vi saknar väldigt mycket just nu - balans. Visst, vi har Song och vi har en mer offensiv Fabregas, men Denilson är den bästa balansspelaren i truppen och det är just därför han är underskattad. Jag kan personligen erkänna att jag aldrig varit ett större fan av Denilson, men på senare dagar har jag förstått hur stor betydelse han kan ha i en match. Han ger oss en större balans i laget och på så sätt brukar vi även slippa onödiga baklängesmål. Samtidigt har Fabregas roll blivit mycket farligare för motståndarlaget, precis som han själv nämner.

Ja, 4-3-3 har ju verkligen fungerat perfekt och jag tror det är 4-3-3 som är det spelsystem som fungerar bäst med den trupp vi har tillgänglig. Vårt 4-4-2 blev väldigt ofta stillastående och Fabregas roll gjorde att han inte kunde följa med ända längst upp i anfallen lika ofta som han gör nu. Nu kan Fabregas vara inne i straffområdet om han så vill, för han vet att han har två spelare som täcker hans position där bak. Det gör att han kan vara ännu farligare än vanligt och det påminner mycket om 07/08. Visst, han hade en annan roll i laget, men då hade vi också spelare som Flamini i truppen som kunde ge samma stöd åt honom som det här spelsystemet ger till honom per automatik. Lyckat säger jag!

Clichy har sedan länge tampats om vänsterbacksplatsen i franska landslaget och Evra har stått i vägen för honom ett längre tag. Han säger följande om läget:


It was difficult at the start because there was first (Eric) Abidal and then Evra. The coach is asking me to push Evra to make him play better and that is what I am doing - but to be honest with you I want his position.


Evra, Evra, Evra.....

Jag tror de flesta som läser det här gärna vill bjudas på ett skratt och jag kan utlova er skratt om ni läser det här. Jag smålog och skrattade till som bara den när jag läste det. Åh, Bendtner är allt rolig! 99 skulle dock varit ett grymt nummer, synd bara att han inte fick ha det! Men, jag tänker inte göra detta inlägg för långt, så jag stannar av här. Jag hoppas ni får en bra morgondag, tack och hej!

Bendtner kritiserad av nästan alla + dags för avgörande VM-kvalmatcher!

Hej! Ännu en gång skall ni ha ett tack för frågestunden igår! Det kommer komma liknande utfrågningar, så ni behöver inte vara oroliga för att det här var en engångsföreteelse. Hur som helst, vi kommer gå in i helgen med vetskapen om att vi inte kommer se Arsenal förräns om en och en halv vecka och för mig är det smärtsamt. Jag har aldrig gillat landslagsuppehållen och jag gör det fortfarande inte. Det bästa med det här uppehållet är dock att det handlar om direkt avgörande matcher och dessa kan trots allt bli väldigt spännande då exakt allting står på spel. Lite dragplåster är det ändå. Men någonting har fått mig att få enormt frustrerad och det är svenskar som underskattar Bendtner. Låt oss gå in på det lite närmare!

Det snackas om "stjärnduellen" mellan Zlatan och Bendtner, men saken är att det inte finns en stjärnduell. Zlatan är en superstjärna, Nicklas är inte det, inte än i alla fall. Alla löjliga jämförelser är bara idiotiska och leder ingenstans. Zlatan ÄR en bättre fotbollspelare än Bendtner och ÄR nästan bättre än Bendtner på allting (förutom huvudspel, den här bilden får tala för sig självt). Men faktum är det att Bendtner är 21 år och Zlatan är 28 år. Zlatan har haft sina formsvackor och formtoppar och är en fruktansvärt bra fotbollspelare. Ge Bendtner sju år till och jag kan lova er att Bendtner kan komma i närheten av Zlatan (om han fortsätter utvecklas lika bra som han utvecklats hittills). Personligen tycker jag att man aldrig kan säga att den där spelaren inte kan bli så pass bra som den där och den där spelaren. Det vet vi inte, eller hur? Vem vet vad som hänt med Bendtner under dessa sju år? Vem vet vad som kan hända och inte hända? Det är lönlöst att börja prata om hur pass bra han kan bli, men faktum är fortfarande det att Bendtner är 21 år och spelar för Arsenal FC. När Zlatan var 21 spelade han för Ajax. Det finns en viss skillnad i det. Visst, Zlatan hade lett Ajax till serieseger och vunnit den holländska ligan medan Bendtner inte vunnit något än med Arsenal.

Okej, det är okej att jämföra lagets två anfallare och truppernas bäste spelare, men få det inte att låta som om Bendtner skulle vara katastrofal, för det är han inte. Ja, Z är bättre och det vet vi utan att ni journalister behöver poängtera det hundra gånger om. Men Zlatan har aldrig varit lika tongivande i landslaget som han varit i sitt klubblag och det är ren och skär fakta jag bygger det på. Detta medan Bendtner trots allt sett till att producera med jämna mellanrum även i landslaget. Därför tycker jag att en hel del journalister och svenskar underskattar Bendtners förmåga riktigt mycket. Mot Portugal fixade han ett drömmål för Danmark som höll på att leda till VM. Mot Blackburn senast så satte han dit en riktig balja. Och när Bendtner inte producerar mål så står han fortfarande för grovjobb, någonting han inte gjorde förra året. Innerst inne hoppas jag verkligen att Bendtner nätar mot Sverige och det fint. Men jag vill fortfarande att Sverige skall vinna, men jag hoppas Bendtner håller på att ställa till det, så att han kan visa alla kritiker där ute vad han går för, för snart har det gått över gränsen, på riktigt.

Jag tänker straxt släppa ämnet, men Bendtner har t.o.m blivit sågad av sin egna lagkamrat. Nu handlar det dock om hans personlighet. Sedan vill jag ge er ett typexempel på underskattning, det är Expressens egna Mattias Ek som bl.a drar ett av världshistoriens sämsta skämt i denna artikel.

Så, vi har en hel del spelare som skall spela för landslaget i helg och jag har tyvärr ingen större koll på exakt alla, utan jag får förlita mig på den officiella hemsidans rapporter efter att matcherna är avklarade. De brukar ge bra sammandrag från prestationerna. Men Bendtner kommer vara den som kommer följas mest ur både min och svenskarnas synvinkel och jag själv ser fram emot den matchen riktigt mycket. Det kan bli en riktig rysare. Ett annat lag som riskerar att missa VM är Frankrike och ifall så blir fallet så kan det ge kortsiktiga konsekvenser i Arsenal med tanke på hur pass många franska spelare vi trots allt har. Med konsekvenser menar jag att spelare kan ta ett eventuellt urtåg hårt (riktigt hårt..) och således prestera långt ifrån normal nivå i klubblaget under en kortare tid. Jag hoppas att Frankrike går till VM, inte bara för våra spelares skull, utan för att Frankrike skall vara ett landslag som alltid skall vara med och slåss om en VM-titel.

En fransk spelare vi har är Armand Traoré - dock ej med i den franska landslagstruppen - och han har följande att säga:


I've talked with the boss. He says I need to work hard and be patient and that's what I'm going to do. I've played a good amount of first-team games at Portsmouth. I think I've learnt a lot and have improved. But I will need to work on my positioning defensively because there's a lot of stuff I can improve on.  I need to start using my right foot if the boss wants me to play left-midfield. [I will have to] learn how to go inside and dribble with my right foot.


Traoré är för mig just nu ett stort frågetecken. Han kommer inte att få speltid på sin favoritposition (vänsterback) så länge inte både Gibbs och Clichy skadar sig vid ungefär samma ögonblick, så hans enda chans är att ta en plats på mittfältet eller möjligtvis en anfallsplats till vänster. Chansen till att spela på dessa positioner är enormt små då vi just nu har en hel drös spelare framför Traoré i ordningen. Frågan är vad som kommer hända med honom. Antingen har han tålamodet och kan vänta och jobba hårt på träningarna eller så åker han ut på lån igen och i värsta fall byter han klubb. Vad utgången är återstår att se.

Silvestre har något intressant att säga för er som har ATVO. Kan han ha något kvar må tro? Wenger pratar om Frankrike och dess landslag här. Walcott säger följande:


It was brilliant seeing him today. When your hero is here watching [and you have] his No 14 shirt on, it is a fantastic feeling. I got him to sign a 'Walcott 14' shirt so that's going on the wall next to the one he signed when I first joined.


Jag har missuppfattat hans relation till Henry då Henry i stort sett verkar vara en idol för unge Walcott. Men det var även någonting jag tänkte på i söndags, att Walcott klev in på banan med ett nummer som skulle hissats i taket om det här vore NHL. Men men...

Om ni vill veta hur Wenger handskas med unga talanger så får ni en liten förblick i det när Ramsey pratat om följande:


The manager has set me a target of 15 to 20 starts this season. We have little chats about my game, one-to-one and he does show a lot of interest in what I do. There is no question he looks after the youngsters like that, he has brought through so many young players. He has given them opportunities, developed them, and turned them into great players. I hope he can do that with me. He doesn't shout at you, he is relaxed and tells you ways that you can improve. He is also very quick to praise if you do something very well in a game. Like if you make an assist instead of trying to shoot yourself, then he will tell you how great you are but he will always tell you the negatives, too. He has a great influence on me, you must listen to what he says and learn.


Det där var mycket intressant läsning, åtminstone för min del. Man får en liten blick i hur Wenger handskas med spelare och hur han går tillväga och samtidigt får vi veta Ramseys personliga mål. Jag har ju som jag några gånger tidigare nämnt aldrig varit ett större fan av Ramsey, men jag kan nog samtidigt inte blunda för den potential han har. Han har ett bra skott och ett bra spelsinne och en grym talang, precis som så många andra, men han ligger just nu steget före alla andra talanger som vill upp i a-laget och visa hur bra de kan spela. Ramsey får hoppa in väldigt ofta, men startar matcher mer sällan. Hur som helst så utvecklas han inte lika snabbt som exempelvis Wilshere, men samtidigt så var han en halvfärdig produkt när han väl kom till Arsenal från Cardiff. Well, vi får hoppas på en ljus framtid för vår Walesare.

Sist men inte minst tänkte jag ta något kort om Rosicky, men före det så vill jag bara meddela er alla som missat det att Campbell kan komma att göra en liten comeback i Arsenal, men det handlar bara om träning. Rosicky säger hur som helst detta med tanke på att hans kontrakt är snart på väg att gå ut:


I have spoken with Mr Wenger on this matter. It is not the most current thing, though, and there are no negotiations running. Even if I haven't reached an agreement with Arsenal, I would still be able to find another club to play for in January - even though that might sound too self-confident. But there is no problem with my fitness. I think I am on the right course. The coach has gradually been applying the burden on me, and I feel it has been getting better and better.Saken är att Rosicky älskar Arsenal och när väl Rosicky inte är skadad så älskar även Wenger Rosicky, men just det senare har satt stora käppar i hjulet. Rosicky har visat sig vara enormt skadebenägen, men många hoppas att det är slut nu. RvP är en annan spelare som var enormt skadebenägen, men sen säsongen 08/09 så har han i princip varit skadefri. Jag hoppas detsamma för Rosicky. Wenger vill för tillfället bara vänta ut tiden och se hur Rosicky sköter sig både på och utanför plan innan han börjar diskutera kontraktsförlängning, för vem vet, det kanske kan lura en långtidsskada bakom hörnet, trots att det är aningen orealistiskt. Rosicky vill spela för Arsenal och hans bästa vänner finns här (bl.a Fabregas) och jag vill inte ens tänka på vilken påverkan det skulle ha hos Fabregas om Rosicky lämnade, för jag tror att Rosicky varit en stor pusselbit i hans formtopp under inledningen av säsongen.

Det var allt för idag, jag har lovat mig att se till att posta lite mer bilder i inlägg så att det inte bara blir löpande text och det är någonting jag skall förbättra. Förut gjorde jag det alltid, men det har blivit mindre på senare tid. Hur som helst, tack för idag, ha en bra dag!

Jag utlovade svar på alla frågor och svar på alla frågor fick ni!

KANON! Wow! Jag blev riktigt glad när jag kikade in i dag och fick se så pass många kommentarer, men framför allt så pass många frågor. Det har naturligtvis tagit sin lilla tid att besvara dessa, men här är svaren! Jag vill verkligen tacka alla som tagit tid att ställa frågor till mig, det har varit riktigt roligt och underhållande att svara på alla era frågor! Det kan förekomma ett eller annat stavfel, men jag hoppas ni ursäktar mig. Jag är ganska säker på att många här inte kommer ha tiden att läsa igenom alla frågor och svar så det bästa är att ni söker på den fråga ni ställde. I Firefox och Internet Explorer så är det bara att använda kortkommandot Ctrl+F och t.ex skriva in inledningen av din fråga (om du kommer ihåg den) så hoppar det automatiskt till frågan.

Om ni har kommentarer eller eventuella följdfrågor så är det bara att ställa dem i kommentarspåret. Samtidigt vill jag tacka för alla fina komplimang jag fått och jag tackar även för all konstruktiv kritik. Som jag sagt flera gånger förr så tröttnar jag aldrig på att läsa alla fina kommentarer jag får om bloggen och konstruktiv kritik hjälper mig även att förbättra bloggen. Tack, ett stort tack till er alla!

Imorgon kommer ett vanligt inlägg och jag hoppas ni alla fortsätter att följa bloggen i framtiden. Tack för ert stöd!

 • Jag undrar hur gammal du var när du började heja på Arsenal och varför du började heja på Arsenal?

Jag var runt 11-12 år då jag för första gången såg Arsenal spela på tv:n. Om jag inte minns helt fel så var det tipslördag och jag kan inte säga att det var kärlek vid första ögonkastet, men något var det. Det blev inte mitt favoritlag direkt då jag inte var så värst fotbollsintresserad, men runt ett halvår senare fastnade jag vid tv:n igen. Jag tror att det var en vinst över Leicester om jag inte minns helt fel och Arsenal spelade så vackert Arsenal kan/kunde spela. Då var jag verkligen fast och någon enstaka månad senare så vann vi även dubbeln då bl.a Ljungberg nätade i FA-cupfinalen. Jag såg naturligtvis matchen och det var första gången jag kan minnas att jag faktiskt satt och hejjade på Arsenal på ”riktigt”. Varför? Jag fastnade för spelet, för Ljungberg och för det fina matchstället!

 • Jag undrar om du tjänar pengar på din blogg? Och sen undrar jag hur det kom sig att du började blogga?


Ja, jag tjänar pengar på min blogg, men det handlar inte om drömsummor precis och det är verkligen inte så att jag gör det här för pengarna. Det ser jag bara som en bonus. Om det bara handlat om pengar så skulle jag redan ha förstört bloggen. Det ligger faktiskt en liten lustig historia bakom börjandet av mitt bloggande. Det var nämligen så att jag blev intresserad för att blogga för en ny ”fotbollsblogg” (http://fotboll-europa.blogspot.com/). De var hårdsatsande och sökte in supportrar bland alla stora lag i Europa. Jag anmälde mig och skulle även ha fått skriva, men de valde en annan kille, trots att de redan lovat mig ”jobbet”. Så, jag blev arg och startade min egna blogg där jag skrev ner tankar och funderingar. Jag trodde aldrig att den skulle bli så pass stor som den blivit nu då jag bara hade 20-30 läsare de första veckorna/första månaden, men så började det komma allt mer och mer och nu har jag en trogen skara läsare och bloggen har vuxit sig till den största arsenalbloggen i Sverige, någonting som jag är otroligt stolt över.

 • Vem är din favoritspelare?

Favoritspelare genom tiderna, favoritspelare i Arsenal genom tiderna eller favoritspelare just nu? Det är enormt svårt att svara på någon av dessa frågor, men jag antar att du undrar vem min favoritspelare är i laget (just nu). Det är svårt, riktigt svårt att avgöra. Jag gillar en massa, men at the end of the day så är det ändå Cesc Fabregas jag är lite småförälskad i. Van Persie kommer tätt följt tvåa!

 • Vem är den sämsta spelaren i Arsenals trupp, enligt dig?
 • Och vilken spelare tycker du att vi borde köpa in under vinterfönstret?

Jag borde egentligen inte säga det här, men jag måste säga det ändå. Personligen tycker jag Silvestre inte håller måttet på något sätt. Visst, han har erfarenheten och rutinen som krävs för att lyckas som en mittback och han är även bra på huvudet, men alla andra egenskaper sviker honom stort. I vinterfönstret behöver vi verkligen en defensiv mittfältare och jag tror även Wenger känner till det. Song kommer med stor sannolikhet dra iväg till de afrikanska mästerskapen och jag ser just nu ingen som kan ses som en värdig ersättare. Alla andra mittfältare i truppen är centralt eller offensivt lagda och den enda riktiga defensiva mittfältaren vi har är Song. Om Wenger inte planerat att spela in Senderos eller Vermaelen på den positionen så måste vi se till att antingen byta spelsystem eller få in någon som kan spela som en defensiv mittfältare.

 • Vilken sida är bäst om man vill kolla in höjdpunkter från matcherna? Inte bara från Blackburnmatchen utan Arsenalmatcher i allmänhet.


Som du vet så finns de vanliga (footytube, footyfilms och 101greatgoals) sidorna, men för att se specifika höjdpunkter från arsenalmatcherna har jag alltid två ställen jag checkar in på. Den ena är www.arsenalist.com vars YT-kanal där han lägger upp allt kan hittas här –> http://www.youtube.com/user/weoutthere
Det andra stället jag alltid kollar är http://myarsenalvlog.blogspot.com/ Killen/Tjejen som sköter den bloggen lägger förutom höjdpunkter och mål även upp matcherna. Uppskattas!

 • Vilken värvning, som Arsenal har gjort under 1990-2000 - talet tycker du har varit den bästa respektive den sämsta? Och varför har det varit den bästa resp den sämsta?


Menar du från tidsperioden 1990-2009 eller 1990-2000? Jag tolkade den först som 1990-2009, men blev sedan osäker och undrade om du kunde ha menat 1990-2000. Jag kan hur som helst svara rent generellt på den frågan.

Sämsta värvningarna:

Igor Stepanovs
Davor Suker
Rami Shaaban

Igor Stepanovs känner nog de flesta till här och det är ingen överraskning varför jag tycker som jag tycker. Han kom till som ett stort löfte, men lämnade Highbury som en förlorare. Om ni tycker att Cygan var dålig i sina sämsta stunder så var Stepanovs en mardröm.

Davor Suker kanske några av er känner igen. Han blev nämligen skyttekung i VM 98 om jag inte minns helt fel och Arsenal var ute efter honom ett längre tag och lyckades även dra till sig stjärnan. Suker gjorde bara 23 framträdanden och gjorde åtta mål. De flesta här kanske tycker att det var godkänt, men han var sämre än man anade. Han tappade i kvalitet helt och hållet och missade bl.a sin straff i UEFA-cupfinalen mot Galatasaray.

Rami Shaaban var en dålig värvning som bara den. Personligen var han jättenöjd och han såg en framtid i klubben, men klubben såg ingen framtid i honom efter ett tag. Han gjorde bara tre framträdanden i a-laget på två år och var ingenting annat än en misslyckad värvning.

Bästa värvningarna:


Dennis Bergkamp
Thierry Henry
Patrick Vieira
Cesc Fabregas

Det krävs knappast förklaringar till varför jag tycker som jag tycker. Bergkamp och Henry blev båda legender och Vieira skulle utvecklas till en av de bästa kaptenerna Arsenal någonsin haft. Fabregas kom nästan gratis och Wenger lyckades spela in honom i laget när han endast var sjutton år gammal. Sedan dess har han utvecklats på i rask takt och är i dag kapten och ikon för dagens Arsenal.

 • Tror du att Thierry Henry någonsin kommer att spela fotboll för Arsenal igen?


Nej, det tror jag inte och jag är ganska säker på min sak. Wenger har aldrig varit förtjust i att ta tillbaka gamla spelare och han har aldrig heller gjort det. Henry må vara en legend, men fotboll kommer han inte spela för oss igen. Det skulle även kunna förstöra det lag som Wenger byggt upp under en så lång tid. Hur blir stämningen i omklädningsrummet om en spelare som Henry kommer tillbaka? Blir han för respekterad? Floppar han? Vad skulle det kunna ge för signaler? Det skapas helt enkelt en helt annan aura kring laget och trots att det skulle vara uppskattat är jag inte så säker på om det skulle vara bra för laget när de lyckats komma så långt på egen hand.

 • 1. Hur kollar du själv på matcherna? Då menar jag premier league-matcherna. Canal+, stream eller pub?
  2. Är du medlem i Arsenal sweden? Nyfiken över det.
  3. Vilka spelare skulle du vilja se i Arsenal? Realistiska köp.
  4. Vem tror du blir Wengers nästa köp? Om man kollar på transferryktena.
  5. Vem anser du vara bästa spelaren genom tiderna?
  6. Och en sista fråga, varför tror du Wenger har Silvestre i truppen när han är så himla dålig?

 

 1. Jag varierar ganska ofta. Ibland blir det någon halvkass stream, ibland blir det Veetle, ibland blir det Canal+ och ibland blir det pub. Det varierar väldigt mycket helt enkelt. Det finns ingenting som jag gör mer än någonting annat, så det är svårt att ge ett klart svar på den frågan.

 2. Jag är inte medlem i Arsenal Sweden. Jag lovade att bli det, men ekonomiska problem satte stopp för det. Jag vet att det knappt kostar någonting, men jag frågar mig själv varför jag inte blivit det än. Det kommer!

 3. Jag har nästan ingen aning. Wenger har visat vilken oerhörd fingertoppskänsla han har och det är svårt att ens komma nära hans känsla för värvningar. Är verkligen en superstjärna det vi behöver? Behöver vi någon alls? Personligen skulle jag gilla Toulalan. Visst, Lyon skulle knappt släppa honom och frågan är vad som skulle hända med Song om en så pass bra defensiv mittfältare som Toulalan kom in i laget, men jag har alltid varit ett fan av Toulalan och skulle verkligen gilla en sådan värvning. Men å andra sidan tänker jag på laget och i så fall ser jag helst att han stannar i Lyon. Nej, detta är svårt, riktigt svårt!

 4. Hmm, svårt! Vieira skulle egentligen ha varit på Emirates men blev försenad och hann inte till matchen. Även Ljungberg har ryktats tillbaka som bara den och trots att Wenger aldrig varit för att köpa tillbaka gamla spelare förr så tror jag att vi antingen ser Vieira eller Ljungberg i Arsenal i vinter/vår.

 5. Pelé! Behövs ingen förklaring vah?

 6. Wenger värvade honom som fjärdeback inför 08/09, men våra skadeproblem gjorde att han fick göra fler framträdanden än vad han egentligen skulle gjort. Jag tror Wenger ville ha lite ålder, erfarenhet och rutin till en annars rätt så ung backlinje. Personligen tycker jag dock att det är en av få misslyckade värvningar av Wenger.
 • Är ett STORT Arsenal & Fabregas fan. Vi vet ju att Fabregas kommer lämna Arsenal en dag, en väldigt sorglig dag. Detta vet nog även Wenger. Min fråga är, tror du Wenger har nån backup redan nu som han har i åtanke för framtiden? Säkrar han sig på nåt sätt?

Precis som du säger så kommer det komma en dag då Fabregas lämnar, men den dagen är än så länge så pass långt borta så det inte behövs en diskussion om en eventuell ersättare. Det kommer att finnas massor med grymma talanger där ute när Fabregas väl lämnar och ingen spelare i hela världen skulle kunna ta Fabregas plats på direkten, så frågan är om det ens finns något/någon som kan kallas för en ersättare för Fabregas? Vissa spelare ses helt enkelt vara för bra för att kunna bli ersatta och Fabregas är en av dem.

 • Har du ngn bra sida som man kan beställa sportresor på?

http://www.reseguiden.se/erbjudanden/*/sport/30?gclid=CPTQl8Lapp0CFQkD3godxUha1Q
http://www.fotbollsresa.nu/
http://www.gosporttravel.com/?gclid=CPbC5sjapp0CFYsz3godzSk40Q

 • Tror du vi har någon chans att vinna PL och CL??

Jag tror att vi har en mycket realistisk chans att vinna någon av tävlingarna. Vilken det blir har jag ingen aning om. Jag tror dock att vi har större chans att vinna Premier League än Champions League i år. Jag är dock säker på att vi kommer gå långt i årets upplaga av Champions League, men jag tror att vi faller till slut. Däremot är jag rätt så säker på att vi kommer fightas in i det sista om Premier League!

 • När kommer du hem till mig så vi kan kolla på Arsenal?

Inom en snar framtid!

 • 1. Tycker du att Wenger borde värva någon spelare när Januari-fönstret öppnar? Isåfall vilken spelare?
  2. Vem är din favorspelare i Arsenal? (och säg nu inte att alla är dina favoriter :D)
  3. Hur ser du på Arsenals chanser att vinna Champions League? Vad skulle vara orsaken till att vi skulle kunna vinna/åka ut?


  1. Jag tar och kopierar in svaret från en föregående fråga då den passar lika bra här! Jag har nästan ingen aning. Wenger har visat vilken oerhörd fingertoppskänsla han har och det är svårt att ens komma nära hans känsla för värvningar. Är verkligen en superstjärna det vi behöver? Behöver vi någon alls? Personligen skulle jag gilla Toulalan. Visst, Lyon skulle knappt släppa honom och frågan är vad som skulle hända med Song om en så pass bra defensiv mittfältare som Toulalan kom in i laget, men jag har alltid varit ett fan av Toulalan och skulle verkligen gilla en sådan värvning. Men å andra sidan tänker jag på laget och i så fall ser jag helst att han stannar i Lyon. Nej, detta är svårt, riktigt svårt!

  2. Tyvärr så är nästan alla mina favoriter :D! Nej, men Cesc Fabregas har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Både Robin Van Persie och Rosicky är dock väldigt nära en förstaplats!

  3. De är större i år än de var förra året. I år har vi dels ett mindre skadedrabbat lag (ser åtminstone ut så för tillfället) och dels har vi ännu mer erfarenhet. För att vara ett så pass ungt lag som vi ändå är så spelar vi enormt moget och om det inte vore för utseendet skulle det vara omöjligt att bedöma vad för ålder spelarna hade. Som jag sade i min ljudblogg kommer det absolut viktigaste i år vara att hålla spelarna friska. Om vi håller oss minimalt skadedrabbat á la Fulham 08/09 så kan det gå hela vägen till final. Om vi inte håller oss friska så kommer det vara en väldigt stor risk att vi redan åker ut i kvarten.
 • Är många av dina fotbollsintresserade vänner Arsenalfans? Om inte, vad håller "majoriteten" på?

Många av mina vänner är fotbollsintresserade. Vissa är mer intresserade än andra och det smått ironiska är att tre vänner jag umgås med håller alla på de tre andra topplagen i Premier League (Chelsea, Liverpool och Manchester United). Så det blir väldigt ofta en hel del hektiska diskussioner kring vilka som är bäst. I fotbollslaget jag spelar i håller nästan alla på United.

 • 1. liten transfer undran, tycker du Zvjezdan Misimovic skulle vara något bra köp för Arsenal, själv anser jag honom som den andra bästa assist spelaren i världen efter Cesc, vad tycker du?
  2. Spelare från balkan har visat sig vara ett bra köp tycker du Arsenal borde köpa någon spelare från ex. Jugoslavien?

1 - Jag har tyvärr inte en större koll på Misimovic och har bara hört hans namn svischa förbi någon gång. Efter lite research ser han ut som en gedigen spelare, men jag kan inte hålla med dig om att han är den näst bästa assistspelaren i världen. Den positionen delar Xavi och Alonso på.

2 - Precis som du nämner så har vi faktiskt sett en ökning av spelare från balkanområdet det senaste decenniet och det känns som det handlar om väldigt underskattade spelare. Personligen tycker jag att grovjobb och hårt arbete kännetecknar spelare från det området väldigt mycket och det är sådant man uppskattar på plan. Rent spontant har jag inga namn på tungan som skulle passa bra i Arsenal, men Dzeko har ju växt fram till ett mycket intressant namn på sistone. Tyvärr skulle han vara för dyr.

 • Vilka av våra framtidslöften tror du kommer lyckas i Arsenal? Vilka lyckas inte? Varför? Varför inte?
 • Vart ser du Arsenal om 5 år? Är Wenger kvar? Vilka spelare är tagigt steget? Har vi vunnit nått?
 • Vilket är Wengers största misstag?
 • Lista din egen dröm 11. Anta att alla är skadefria och du får göra några realistiska värvningar.

Fyra enormt bra frågor! Det här blir både roligt och klurigt att svara på!

1 - Jag är inte säker på vad som kan klassas som ett framtidslöfte eller ej, speciellt med det unga lag vi har, men jag ska försöka ge dig ett bra svar! Tre spelare som kommer att lyckas förr eller senare i Arsenal är Wilshere, Merida och Nordtveit/Bartley. Wilsheres talang är helt enkelt så pass stor så det inte kommer att gå att misslyckas. I värsta fall blir han bara en "bra" spelare som tar plats i laget, men inte den superstjärna alla tror han kommer att bli. Men det är som sagt om det går dåligt för honom. Om det går bra för en av Europas största talanger och han utvecklas i en lika rask takt som Fabregas utvecklades i så kan det gå långt, väldigt långt.

Det är få som ser vilken enorm potential Merida har och det är lite tråkigt. Som tur är så har Wenger märkt det och han har flyttats upp till a-laget. Merida har nästan allt som Fabregas hade då han kom till Arsenal och det enda orosmolnet är att han kan bli för lik Fabregas och det kan skapa problem då man inte kan ha två spelare med exakt samma spelartyp på plan. Men vem säger att Merida inte kan komma att ta över den roll Fabregas haft i Arsenal under alla dessa år när Cesc väl lämnar för Barcelona.

Vi har inte haft två så lovande mittbackar som Nordtveit och Bartley på länge. Jag är väldigt säker på att någon av dessa kommer att lyckas, frågan är bara vem. Ena månaden känns det som att det lutar åt Nordtveits håll, medan det känns tvärtom nästa månad. Allt kommer bero på hur bra dessa spelare utvecklas i framtiden och hur lång tid det tar för dem att slåss om en plats i a-laget.

Framtidslöften som inte kommer att lyckas är svåra att utnämna, men jag tror inte Watt har det där lilla extra som krävs för att bli en målspruta. Därför tror jag att Watt är en av de framtidslöften som kommer få leta efter en annan klubb så småningom. Men han får gärna motbevisa mig.

PS. Carlos Vela glömde jag helt och hållet! Om ett par år kan han mycket väl kliva fram och ses som en av världens bästa anfallare, men det kommer ta en hel del tid.

2 - Om fem år ser jag Arsenal utmana om varenda titel, precis som det är nu. Hur Arsenal kommer se ut är omöjligt att svara på och exakt allt kommer handla om när Wenger väl väljer att gå i pension. Om Wenger stannar ett par år till så kommer vi säkerligen få se ett ganska likadant Arsenal. Jag tror dock att Wengers prio ett kommer att vara att behålla de spelare och de talanger han haft under så pass många år. Om han kan behålla den stomme framtidslöften vi har i dag kan vi absolut ha ett av världens absolut bästa lag om fem år. Men allt beror som sagt på om Le Boss stannar eller ej.

3 - Det är svårt att lista ut specifika misstag, det är det verkligen. Men jag har tre mindre misstag som åtminsonte kan ges som ett svar på den här frågan. Det första handlar om att han inte lyckades hålla kvar Anelka i Arsenal. Visst, han hade inte den rätta attityden och vi fick en hel del pengar för honom, men Anelka kunde blivit en legend om han stannat här i många år framåt. Att bara tänka på vilken skada en anfallsduo bestående av Henry och Anelka kunde gjort är skrämmande. Det andra misstaget är att han inte lyckades övertala Flamini och Hleb att stanna i Arsenal. Visst, det handlade om ett liknande scenario här, men Flamini kunde han åtminstone fått att stanna på något sätt. Det är exakt en sådan spelare vi saknar i dagens trupp. Det tredje misstaget är även det minsta, men jag kan inte låta bli att inte nämna det. Du kommer säkert ihåg förra årets semifinal i FA-cupen där Wenger ställde upp med en minst sagt ifrågasatt elva. Det absolut största misstaget var att inte starta Arshavin. En Arshavin som någon vecka senare skulle göra fyra mål på Anfield.

4 -
-------------------Fabianski/Mannone/Almunia----------
Sagna - Vermaelen - Mertesacker/Gallas - Clichy
---------Fabregas-Song/Toulalan-Alonso(*)----------
--------Rosicky----RvP---Arshavin--------

Det här var svårare än jag trodde. Jag vill inte förstöra det lag som Wenger byggt upp och det känns som jag höll på att göra det. Samtidigt saknas det stjärnspelare, men frågan är om jag ens skulle vilja ha det. Stjärnan bredvid Alonso var där för att fråga dig/mig själv om det egentligen är en realistisk värvning. Det kanske inte längre kan ses som en sådan då Real Madrid i så fall skulle ta väldigt mycket betalt för honom. I mål har jag ingen aning om vem jag skulle vilja ha, men jag tror inte att det behövs en ny målvakt. Om Gallas lämnar skulle jag gärna se Mertesacker som mittback. Annars är den ganska lik den vi har i dag.

 • Hur gammal är du?
 • Vart i Sverige bor du?
19, Eskilstuna!

 • Fick nyss reda på att vi bor ganska nära. (din profil) Så.. Finns det någon klädbtik du vet som säljer t.ex Arsenalmössor? Vill helst inte beställa från Internet.
Hmm, jag känner då till ingen som gör det här i närheten. Jag känner heller inte till vilka som i så fall skulle kunna sälja det. Tyvärr så har jag ingen aning.

 • Har du något favoritlag i allsvenskan?
 • Tror du att RVP någonsin kommer att växa upp och sluta med sina idiot-tacklingar han levererar med jämna mellanrum? Känns som det är väldigt lätt för våra motståndare att få han ur balans om de verkligen skulle vilja.
Jag håller ingen vidare koll på allvenskan (tittar lite då och då), men jag har alltid hållt på Örebro SK och kommer att fortsätta med det. ÖSK för hela slanten! Saken med RvP är att han mognat fruktansvärt mycket de senaste två åren. Han är långt ifrån den människa han var när han kom till klubben eller bara den spelare han var för några år sedan. Visst får man se lite av hans gamla sida då och då (tacklingen på Sörensen 08/09 och det grova försöket på att fånga upp en retur mot Olympiakos alldeles nyligen), men som människa har han mognat extremt mycket. Det finns flera intervjuer med honom (både tv och tidningar) där han bl.a visar upp den seriositet han lyckats få. Han uttryckte sig alldeles nyligen i en intervju om det du även nämner i slutet på frågan. Han sade ungefär följande: "Om en motståndarförsvarare tacklade mig hårt någon gång förut så var mitt sikte alltid inställt på att tackla tillbaka och göra livet surt för honom, men nu har jag förstått att det inte lönar sig och det slutade oftast med att jag själv skadade mig. Om någon motståndare spelar fult mot mig så glömmer jag bara det och mitt sikte är alltid inställt på att göra mål istället för att spela fult". Inte ordagrant, men ungefär!

 • Anser du som jag att vi ska värva en mittback i januari fönstret då djourou (staving) är borta så gott som hela säsongen nästan och efter januari börjar dom bli slitna?
Du stavade Djourou rätt :)! Ja, frågan är ju nästan om vi inte skall värva en mittback. Vi har ju Silvestre som kan fylla in lite då och då, men i värsta fall kan vi bli tvingade att spela ett backpar bestående av Silvestre/Senderos och Song. Visst, Song kan spela som mittback, men han gör inte bäst ifrån sig på den positionen. Senderos är underskattad och personligen hoppas jag att han får fler chanser så småningom, men Silvestre? Om det skall köpas in en mittback så skall det även vara en riktigt bra mittback, men ändå någon som accepterar att spelas som tredjeval.

 • Om du fick återuppliva en gammal Arsenal-legend och placera in i dagens Arsenal. Vem skulle du välja då?
Kul fråga! Jadu, allt beror ju på hur det lag vi har nu ser ut. Den spelare jag vill ha måste i så fall passa in i laget och inte bara på planen. Dessutom måste han kunna spelas i ett 4-3-3. Hmm, vi saknar en riktig ledare och en riktig backklippa där bak, så jag skulle utan tvekan återuppliva Tony Adams. Han har mycket som saknas i dagens trupp!

 • Henry på läktaren senast. Kommer han i Januari?
Kolla igenom alla frågor lite snabbt, jag fick en nästan likadan tidigare. Där finner du även svaret!

 • Vad gör du om du inte skriver på bloggen och följer Arsenal?
 • Har du själv spelat/ spelar fotboll eller någon annan sport?
 • Om du skulle välja att få mycket pengar, säg 10.000 eller att Arsenal vinner Champions League och Premier League tre år i rad.. vad skulle du välja då?
Om jag inte skriver på bloggen så går en hel del tid åt skolarbete. Jag är målmedveten och studierna är enormt viktiga för min del. Därför hinner man inte med så mycket mer än skolarbete och bloggskrivande på vardagarna. På fredagar och helger blir det antingen myskvällar eller festande då och då. Sedan jobbar jag även på vissa helger. Så, jag har fullt upp väldigt ofta!

Jag spelar fotboll själv och spelare som målvakt. För tillfället spelar mitt lag i Junior Elit (en divison lägre än juniorallsvenskan) och det går både upp och ner! Tidigare har jag spelat tennis väldigt mycket.

Saken är att jag aldrig varit så välbärgad och aldrig riktigt haft pengar, så den där frågan får en helt annan innerbörd för min del. Man kan säga att jag växt upp under ekonomiska problem hela mitt liv och 10.000 är mycket, men frågan är om det är så mycket. Jag skulle utan tvekan valt det senare alternativet om summan bara (bara och bara...) skulle varit 10.000. Om den däremot skulle varit lite större skulle jag nog hellre ta pengarna. Men det där är enormt svår fråga. Nästan omöjlig att svara på då jag heller inte vill att vi skall vinna "typ allt" hela tiden :)

Jag tog och såg det avsnittet på din rekommendation och jag håller med. Det var ett väldigt intressant avsnitt och jag gillade inslaget om rörelsemönster. Ett hett tips till alla att se det specifika avsnittet!

 • SETT ARSENAL LIVE?
Live som i live på arenan? Tyvärr inte, men i vår bär det förhoppningsvis av till London!

 • Vad tycker du om Kents nya låt töntarna och hur tror du att det nya albumet är?
Haha, en liten annorlunda fråga, men den är lika bra som alla andra :)! Jag är ett stort fan av Kent, men personligen gillar jag inte deras nya fokus åt electrohållet med starka influenser av 80-tal och keyboards. Kent är bra och kommer alltid att ses som Sveriges bästa rockband, men jag gillar det gamla Kent mer än det nya. Töntarna får mig att tänka på Tillbaka Till Samtiden och skillnaden är inte så pass stor tycker jag. Jag hoppas dock att de kan motbevisa mig med det nya albumet, men jag är rädd för att det kan komma att bli en kopia av Tillbaka Till Samtiden.

 • Hur ser du på Carlos Velas framtid och möjligheter i klubben? Vad är hans främsta egenskaper? Jag har inte så bra koll på honom ;). Om det ska köpas någon defmitt i kommande fönster, i så fall vem? Vermaelen som defmitt annars borde ju funka jäkligt bra, eller?
Velas möjligheter är mycket beroende på hur mycket Vela själv försöker. Om Vela har stora mål och drömmar så är det bara han själv som kan sätta stopp för hans utveckling. Wenger har dock hyllat honom tidgare och kallat honom för Arsenals framtide skyttekung och jag säger detsamma. Om han bara blir lite mindre egoistisk i sitt spel så kan han gå långt, väldigt långt. Om det skall köpas en defmitt skall det vara en bra defmitt, men samtidigt vill jag inte röja Song. För ett år sedan skulle jag nästan gjort vad som helst för att få bort Song från den positionen, men redan i slutet av förra säsongen och i inledningen av den här har han visat sig vara enormt bra. Jag gillar Toulalan enormt mycket och skulle gärna se honom i Arsenal, men samtidigt vill jag inte förstöra Song, så jag har ingen aning om hur jag skulle göra. Om jag skulle varit Wenger skulle jag antingen spelat in Senderos eller Vermaelen på Songs position (medan han är borta eller skadad) och köpt en mittback i vinter.

 • 1. vilket lag höll du på innan arsenal?
 • 2. hur går det för real madrid och barcelona i cl?
 • 3. borde man fortfarande spela med raul på topp i real eller ska han nöta bänk?
 • 4. tillbaka till arsenal: hur länge har du varit arsenalfan och hur började det*?
 • 5. vet du ungefär, huur många arsenalsupportrar det finns? ungefär
 • 6. hur tror du det går för anfallarna i arsenal? dem verkar göra mindre mål än backarna. deras uppgift är att göra mål och ändå gör dem inte det, vad kan det bero på?
 • 7. såg arsenals damer här uppe i umeå när du vann cl finalen med 1-0, hur kommer det sig att damerna lyckas bättre än herrarna?
 • 8. bästa laget i spanien och italien
 • 9. varför spelar inte henok goitom i svenska landslaget?

1 - Jag var aldrig riktigt fotbollsintresserad som ung, utan det var Arsenal som till viss del fick mig att bli det. Om det var något lag som jag absolut vet att jag höll på förutom Arsenal i min ungdom var det Degerfors IF.

2 - RM och Barca kommer vara med och slåss om CL-titeln, det är jag väldigt säker på, men mycket kommer bero på skador, dagsform och spelare när det väl är dags att gå in i utslagningsfasen. Jag tror dock att Real Madrid kommer misslyckas ännu en gång och kan komma att åka ut redan i kvartsfinal. Barcelona ser minst lika starka ut som förra året och frågan är om de inte går till final igen. Så länge de inte möter ett engelskt lag så tror jag att Barcelona kan gå till final.

3 - Jag ser gärna på honom som en "Giggs". En äldre spelare som betytt enormt mycket för klubben, men som inte riktigt är så bra för att starta. Raul borde få starta en hel del matcher, men han borde även få sitta på bänken lite då och då. Sedan kan hans erfarenhet framför mål vara enormt viktig när det kommer till CL, så där tycker jag absolut han borde få starta i viktiga matcher.

4 - Se första frågan och första svaret!

5 - Ingen som helst aning.

6 - De har en helt ny roll i det nya spelsystemet (4-3-3). Deras uppgift är naturligtvis att göra mål, men samtidigt är jag inte det minsta orolig om det fortsätter som det gör. Det är snarare bättre än sämre att så pass många i laget gör mål. Då kan många spelare ses som hot och att nästan alla spelare i vårt lag kan göra mål när som helst är någonting som är otroligt bra. Så länge anfallarna jobbar hårt och skapar chanser så kommer även målen komma, men så länge alla gör mål så är jag inte orolig.

7 - Intressant fråga. Jag är dock väldigt säker på varför damerna är starkare. Det går knappt jämföra den skara bra damlag det finns med den skara bra herrlag det finns. Arsenals damer är helt enkelt så starka att de tar de flesta lag och de flesta damlag har visat sig vara mediokra. Det finns helt enkelt inte så pass många bra damlag som det finns herrlag, tyvärr.

8 - Barcelona i Spanien, Juventus i Italien.

9 - Han behöver lite mer kött på benen. Han är riktigt där än. Men om några år så kan han mycket väl kämpa om en plats i startelvan i landslaget. Förutsatt att han fortsätter att prestera.

 • Enligt mig så vore en värvning av Chamakh inte helt fel. Men med tanke på målen vi gör och att van Persie är på gång så undrar jag, vilken värvning skulle du vilja se i laget till transferfönstret. Jag ser gärna att en spelare som Naldo för att förstärka backlinjen.
Precis som du säger så behövs inte Chamakh längre då nästan alla verkar göra mål för tillfället. Istället borde vi precis som du säger förstärka backlinjen och det med en bra mittback. Naldo eller Mertesacker skulle inte vara helt fel!

 • Hur ser du på affelay som en eventuell värvining för Arsenal? Tycker han är en bollskicklig spelare som gör väldigt få misstag och är dessutom riktigt duktig i luftrummet.
Affelay är en enormt intressant spelare och vi var även ute efter honom i somras (enligt vissa rykten). Han skulle absolut passa in i det lag vi har nu, men jag ser hellre en förstärkning av försvaret än mittfältet för tillfället.

 • Varför spelar inte henok goitom i svenska landslaget?
Han behöver lite mer kött på benen. Han är riktigt där än. Men om några år så kan han mycket väl kämpa om en plats i startelvan i landslaget. Förutsatt att han fortsätter att prestera.

 • Hur skall vi bli av med Diaby? Vad ser Wenger i honom?
 • Vad känner du inför att vi har två ytterbackar som iofs är jävligt snabba, men inte intresserade av att jobba hem (se 0-1 målet i söndags) och inte kan slå inlägg. Jag älskar Clichy och Sagna, men det håller inte.
Haha, jadu! Hur blir man av med Diaby? Nej men frågan är om vi behöver bli av med honom? Han har själv insett att han inte kommer få så många mer chanser (förutsett att nästan alla är friska) och om några veckor kommer han behöva slåss hårt för en plats i startelvan. Jag tror han själv inser att han måste börja prestera match in och match ut om han skall ha en chans. Om han inte tar den chansen så kommer han ryka förr eller senare. Om han tar chansen så kan vi bara glädjas för honom och för laget.

Vi har två enormt bra ytterbackar, men ingen av dessa har börjat säsongen riktigt superbra. Här handlar det istället om motivation och formsvackor. Jag är mycket säker på att både Sagna och Clichy kan mycket bättre och jag är även säker på att det bara är en tidsfråga tills de börjar prestera bra match in och match ut.

 • Om Arsenal vinner en titel de närmaste 1-2 åren, är vi då säkra på att Fabbe vill lämna? Den dagen Arsenal blir bättre än Barca, typ genom att vinna CL, är jag inte säker på att han vill lämna. Vad tror du?
 • Har du sett Arsenal live? I så fall: hur många gånger, och har hur många gånger har du varit på Highbury?
 • Vem är Arsenals tredje bästa anfallare sedan Wenger tog över? Tror vi kan komma överens om att Henry och Dennis B. är i topp, men vem kommer sedan? Ian Wright? Wiltord? Adebayor?
För någon månad sedan skrev jag ett specialinlägg om Fabregas och nämnde att han endast kommer att lämna vid följande tillfällen.

1 - Vi vinner inte en titel på flera år (2-4 år) och Fabregas ser längre ingen glädje i att spela för Arsenal, oavsett hur mycket han älskar klubben på grund av att det inte lönar sig.
2 - Vi vinner väldigt många titlar de närmsta åren och Fabregas tycker att han gjort sitt i klubben och lämnar för att uppnå samma saker med Barcelona.
3 - Oavsett vad som händer så spelar Fabregas ut sitt kontrakt som han har för Arsenal (tills han är 27 år). Sedan lämnar han gratis för Barcelona.

Vilket det blir av dessa har jag ingen aning om. Jag hoppas dock på alternativ två eller tre.

Jag har inte sett Arsenal live, tyvärr. Däremot kommer jag åka till London i vår och då måste man bara se en match!

Den sista frågan är svår att besvara. Mycket beror på hur man ser på dessa spelare. Wright skulle jag utan tvekan sett tvåa eller trea, men han spelade bara två ynka år under Wenger. Sedan var det inte då han var under sin peak, så då kan man nog exkludera Wright. Adebayor presterade bara på riktigt under en säsong och nu ses han som ett hatobjekt så han är långt ifrån en tredjeplats. Mitt slutgiltiga svar blir dock Robin Van Persie. Han har utvecklats enormt mycket som spelare och ledare under de år han spelat i en arsenaltröja och han har bjudit på en hel del magi, en hel del prestationer och en hel del mål.

 • Såg ovanstående klipp från svenska fans och blev ganska förvånad över dessa fyra herrars okunskap. Vore kul om du kunde ta upp det:
 • 1. Varför ironiserar de över Ray Parlour? Han var väl ingen suput som Tony Adams och Paul Merson direkt? Dessutom var han grym.
 • 2. Fabregas var den senaste att lyfta bucklan för Arsenal, men vilket år? 03/04 förslagsvis. Ska detta vara experter? Okej, de är inte Arsenalfans, men 03/04 är ju en historisk säsong. (Dessutom fanns väl Clichy med i truppen om jag inte minns fel?)
 • 3. Evra uttalade sig efter Uniteds seger mot Arsenal, "men against babies" bla, bla. Men lustigt nog menade Jonas D. att denna seger var komfortabel. Såg vi samma match? Hur kan de ha så dålig koll?
Först och främst får vi komma ihåg att dessa fyra herrar måste hålla koll på så pass mycket fotboll så att det nästan blir abnormt mycket. Sedan kan man absolut säga fel, det är mänskligt och det kan göras av vem som helst, till och med av fotbollsexperter. Men, jag skall absolut besvara frågorna.

1 - Jag tror de enbart skämtade till det lite och att det hela var egentligen oseriöst. Parlour var en fantastisk spelare och de vet de själva. Jag tror det handlar om missuppfattning.

2 - Den senaste titeln vi vann var 04/05 och då var flera spelare med från dagens trupp. Bl.a Clichy, Robin Van Persie och Fabregas. De håller nog inte så bra koll på FA-cupen och mindes helt enkelt fel då deras fokus ligger på ligan.

3 - Jag kommer inte ihåg exakt vilken match det var (första mötet eller returen?), men det Evra sade har gjort honom till en av de mest hatade spelarna på hela jordklotet av arsenalfans och detta inkluderar även mig. Men ja, jag tror att det handlade om att United var lite bättre på alla positioner sett över båda mötena, men visst, jag håller med dig. Så komfortabelt var det inte som han fick det att framstå.

Jag läste din text och den var riktigt bra! Absolut. Som tur är så kan detta landslagsuppehåll ses som lite dragplåster då det handlar om direkt avgörande matcher. Tack för komplimangen annars!

 • Hur ska det gå att täppa till bakåt? Vi kommer aldrig kunna göra 6 mål mot the big four, Barca, Real men däremot kommer vi med lätthet kunna släppa in fler än 2 om det ser ut som mot B'burn. Hur ska man på bästa sätt lösa den biten? Gallas/Vermaelen är inte tillräckligt bra än, men hur i helskotta ska det gå om en av dessa herrar skadar sig?!
Det du tar upp är oerhört intressant och det är någonting inte minst jag är orolig för. Gallas/Vermaelen är enligt mig ett grymt backpar när de väl spelar på sin toppnivå. Men de senaste matcherna har det blivit lite för många individuella misstag och sådant är okej att göra då och då, men nu har det hänt alldeles för ofta. Det bästa man kan göra är att använda förra årets mirakelformel. Då hade vi ännu större problem i försvaret, men enligt Sagna tog de sig alla samman och låg i hårdträning och tränade mycket mer försvarsspel än vad de gjort tidigare på träningarna. Så, om de skall lyckas att lösa det så måste det göra något liknande. De måste ta tag i sig själva och sort it out! Jag vill inte ens tänka tanken på vad som skulle hända om de skadar sig. Låt oss ta den biten när det väl kommer....

 • Borde vi värva en målvakt isf. vilken? TYcker själv Akinfeev skulle vara bra.
Personligen tycker jag Akinfeev är lite överskattad, men visst är han en bra målvakt. Personligen tycker jag även att vi inte är i ett direkt behov av en målvakt. Vi har erfarenhet och rutin i Almunia, vi har en grym talang i både Szczesny och Mannone och Fabianski har en stor potential att hota om förstaplatsen. Tills någon av målvakterna byter klubb så krävs det ingen ny målvakt och om det skulle behövas så skulle jag lägga alla pengar på Neuer.

 • Fråga 1. hur många läsare har din blogg i snitt per dag?
 • Fråga 2. vad anser du är vår svagaste del i truppen, (tex. backlinjen)
 • Fråga 3. Om vi då skulle förstärka denna del vem skulle då vara en bra spelare att värva?
 • Fråga 4. Har du sett Arsenal live och då vilken/vilka matcher?
1 - Det varierar väldigt mycket från tid till tid. Just nu har jag 400-600 läsare varje dag, men jag har perioder då jag endast har 200-300 och perioder då jag har upp till 800 läsare per dag. Det varierar väldigt mycket, men i månaden så ligger jag på runt 15 000 - 20 000 läsare.

2 - Försvaret är den svagaste länken för tillfället. Just på grund av att vi släpper in mål vi egentligen inte skall släppa in. Se andra svar för närmare detaljer.

3 - Naldo eller Mertesacker skulle förstärka försvaret på ett bra sätt och skulle vara perfekta värvningar!

4 - Nej, tyvärr inte, men jag skall till London i vår och då måste jag bara ta chansen och se Arsenal spela!

 • tjena! vem är din favorit spelare i arsenal och vilken spelare vill du helst vi ska köpa (av alla orealistiska också)
Åh, värvningssvåror har blivit svårare än jag trodde. Jag gillar det lag vi har just nu riktigt mycket och de har visat sig att de kan klara av svåra matcher (t.ex bortamatcher i CL och bortamöten mot bra lag i PL). Om det är någonting som saknas är det dels en riktig ledartyp och dels erfarenhet. Personligen så vill jag antingen ha Naldo eller Mertesacker i backlinjen och att förstärka mittfältet med t.ex Alonso skulle inte vara helt fel. Om vi skall lista helt orealistiska värvningar också så säger jag inte nej till Xavi, Iniesta eller Messi.

 • Skulle mer en gärna vilja driva en blogg som du gör om Arsenal som är laget i mitt hjärta. Därför undrar jag hur länge du har bloggat och hur du blev så framgångsrik?
I början är du nybörjare oavsett hur mycket du försöker, så du behöver absolut inte skämmas. Även jag var nybörjare. Bland det första jag gjorde var att börja skriva mycket och uppdatera jätteofta. Din blogg kan bli hur framgångsrik som helst, men folk kommer inte börja läsa den (klicka in ofta) så länge du inte uppdaterar med jämna mellanrum. Jag har nästan uppdaterat varje dag sedan jag började i April och har sedan dess bara siktat framåt. Skaffa dig lite kontakter som är villiga att t.ex göra en design åt din blogg eller göra reklam för den. Passa även på själv att göra reklam för den på olika sportsidor och se till att prata om din blogg ofta på fritiden (trots att det ibland kan vara skämmigt). Så länge fler och fler hör om bloggen så kommer du få allt mer läsare.

 • Tycker du Fabregas är rätt man (pojke) för jobbet som Kapten?
 • Vilken ungdomsspelare kommer ta det största klivet upp i år?
 • och sist men inte minst. Vilken del av truppen ser du skulle behöva förstärkas och isåfall med vem/vilka?
Fabregas själv har ju nyligen pratat om hur pass emotionellt det var för honom när han fick ta över kaptensbindeln och jag tvekar inte en sekund på att Fabregas är en av de spelare som kan göra jobbet som kapten, men frågan är om han är den ledartyp vi behöver? Wenger tror ju på delat ledarskap, men det krävs ändå en riktig ledartyp som kan leda laget och Gallas var en sådan. Just nu så skulle jag hellre sett att RvP haft kaptensbindeln. Han har varit hos oss länge och han har mognat rejält på senare år och han älskar klubben minst lika mycket som Fabregas. Han har även mer ledaregenskaper än vad Fabregas har.

Jag har besvarat den frågan lite längre upp. Sök på "Bartley" i firefox (Ctrl+F) så kommer du direkt till svaret.

Försvaret, utan tvekan! Naldo eller Mertesacker skulle passa perfekt!

PS. Jag skall absolut försöka korta ner på ljudbloggen. Andra har sagt samma sak, tack ändå :)

 • Vilket lag i Premier League avskyr du mest?
Jag kan göra en fin liten lista åt dig :)!

1. Man U
2. Liverpool
3. Chelsea
4. Tottenham
5. Hull

Där har du mina fem största hatobjekt i ligan!Frågestund med "kicken"! Fråga exakt vad ni vill! Jag utlovar ordentliga och seriösa svar på era frågor!

Well, jag tänkte ta ett litet avbrott från alla nyheter och annat krims&krams i dag. Det var en läsare som någon vecka sedan kom upp med en riktigt bra idé. Det handlade om att man ville ha en frågestund med mig. Jag var lite inne på samma spår och tyckte det lät som en galant idé. Så, jag vet att jag har väldigt många läsare, men oftast vågar/vill inte folk kommentera. Det behövs naturligtvis inte en kommentar efter varje artikel, men just nu skulle det vara roligt att ta emot så många frågor som möjligt. Så, oavsett om ni kommenterat tidigare eller ej, ta chansen och fråga mig exakt vad ni vill! Detta gäller exakt alla som läser det här och ni behöver inte vara rädda för att jag skall ta illa upp eller någonting annat.

Oavsett vilket lag ni håller på, oavsett hur ofta ni läser bloggen och oavsett hur gamla ni är - fråga på! Vad tror jag om Arsenals chanser att vinna än titel? Vem är min favoritspelare? Vad tycker jag om någon tidigare säsong? Hur skulle jag leda laget? Det finns som sagt tusentals frågor. Så, varsågoda!

PS. Frågorna ställs i kommentarspåret och svaren kommer sammanställas i ett inlägg imorgon. Jag kommer således inte svara på frågorna i kommentarspåret, utan svaren kommer i morgondagens inlägg. Så tills dess får ni fråga på som bara den! Jag vill se många frågor, kom igen! DS.

Det finns fortfarande stora problem defensivt, men offensivt tillhör vi bland de bästa i världen just nu!

Den 4 oktober 2009
Premier League | Emirates Stadium
Arsenal - Blackburn
6 - 2

[Steven Nzonzi - 4, Thomas Vermaelen - 17, David Dunn - 31, Robin van Persie - 33, Andrey Arshavin - 37, Cesc Fabregas - 57, Theo Walcott - 75, Nicklas Bendtner - 89]

**

Varför jag tycker som jag tycker? Lyssna!
Det som tas upp är bl.a detta:

Matchanalys
 • Kort sammanfattning av matchen!
 • Varför släpper vi in mål?
 • Varför tillhör vi bland de bästa i världen offensivt sett?
 • Hur kommer det fortsätta?
 • Kort analys av målskyttarna.
Vad andra tror om oss
 • Är vi underskattade?
 • Tror Laul att vi vinner en titel i år?
 • Kan det gå hela vägen?
 • Vad kommer det viktigaste vara om vi skall kunna utmana om en titel?
Premier League och Champions League i allmänhet
 • Vad håller United på med?
 • Hur slutar det i toppmötet mellan Chelsea - Liverpool i dag?
 • Hur ligger det till i våran grupp i CL och vad är siktet inställt på?
**
ArsenalVSBlackburn by kicken

**

 


Nu tar vi Blackburn av bara farten!

God dag! Äntligen dags att stilla vår arsenalabstinens! Då finns det inget bättre sätt än att sätta sig tillbaka och njuta av en match som vi bara skall vinna. Jag såg Manchester United - Sunderland i går och United hade så himla stora problem med ett rätt så aggresivt Sunderland. Det var enormt synd att United fick det sena målet, men jag har sett nog av United för att vara 100 % säker på att de inte kommer vinna i år. De har varit långt ifrån de spel de är kända för att spela och för mig är det glädjande. De saknar glöd, de saknar ett fruktat anfallspar, de saknar lagspel under många stunder och de saknar framför allt vilja. Det finns ingen chans i världen att jag skall behöva se United som slutsegrare i år igen då det finns ett par bättre lag än United i år, bl.a Arsenal, hur roligt det än låter för er Unitedsupportrar.

Men, nu ska vi fokusera på Arsenal! Det är dags för match och den här gången är det Blackburn som gästar Emirates. Blackburn är inte så himla olikt Wigan och vi alla vet hur det gick mot Wigan. Vi skall bara ta Blackburn och till och med om topplag visat sig ha större problem än vanligt i år så har Arsenal börjat enormt bra och endast förlorat mot två lag som kan ses som titelutmanare (jag tror att United kan utmana, men jag tror ej de vinner). Som jag nämnde i går har vi Eduardo borta, men Walcott tillbaka. Även Bendtner är tillbaka. Därför kommer vi kunna ställa upp med en rätt så stark elva idag. Det enda frågetecknet är om Diaby får spela från start eller ej, vi får se.

En annan sak som jag börjat märka tydligt är skiftandet av högerbackar. Det är rätt så tydligt hur Wenger tänker på den positionen. Mot lag som spelar en defensiv fotboll och som Wenger vet inte kommer ställa till med alltför mycket problem spelar Wenger med Eboué. Eboué är en mycket bättre offensiv spelare än Sagna, men han är långt ifrån lika bra defensivt som Sagna. Mot bättre lag ställer Wenger nästan alltid upp med Sagna. Så frågan är hur han ser på det idag? Jag är rätt så säker på att Sagna får starta trots allt, just därför Eboué spelade mot Olympiakos och Sagna vill nog inte sitta på bänken ännu en gång. Men allt beror på hur Wenger ser på matchen idag. Jag skulle inte bli överraskad om Eboué får fortsätta på högerbacken.

Matchen börjar väldigt tidigt idag, närmare sagt 14.30. Jag hoppas och tror att ni kommer följa matchen trots det. Personligen känns det som jag skrev klart inför-inlägg i går, så ni som vill tagga lite extra får läsa gårdagens post! Matchen kan ses gratis via myp2p eller p2ptv. Ni kan även lägga en liten slant på en stream med tv-kvalitet om ni så vill. I så fall får ni klicka er in här! Jag har själv provat och kan säga att det är guld värt. Analys/Ljudblogg kan komma efter matchen. Stay tune! :)

En lördag utan Arsenal är som glass utan strössel....

Arshavin blir bl.a hyllad av Wenger!

S
å, välkomna in i dagens inlägg. Vanligtvis skulle det här inlägget kryddas av matchdagskommentarer etc., men Arsenal spelar inte förräns i morgon och det händer inte så ofta att våra matchdagar hamnar på en söndag, men några gånger per säsong så får man ändå se fram emot söndagsmatcher. Så, vad finns det att berätta? Jag tog egentligen upp rätt mycket som tas upp i dag i går, men självklart så ska jag ge er något att hugga i.

Varje match från och med nu är enormt viktig. Att topplagen förlorat gör bara vår situation bättre, men det handlar inte längre om att lita på att andra gör jobbet åt oss. Arsenal 2.0 (två punkt noll) - Rit-Ola som myntat det uttrycket - skall bara fokusera på nästa match och se varje match som en avgörande match. Man måste strunta i att det är tidigt inpå säsongen, tre poäng är tre poäng och tre eller två tappade poäng kommer inte tillbaka. Varenda match är viktigare än viktigast och det kvittar om motståndet heter Wolverhampton eller Chelsea. Det gäller att göra en enda sak, att vinna. Man brukar säga att vissa matcher är lättare än andra, men personligen så tror jag inte på det. Varenda match har sin hake och det har vi sett tidigare. Hur som helst, i morgon väntar Blackburn och hemmaplan kan ännu en gång visa sig bli avgörande.

Vi har redan spelat 11 matcher (alla tävlingar) och vi har bara förlorat två och har heller inget likaresultat. Det är mer än bra, det tråkiga är att förlusterna kommit i PL. Fabregas har tidigare sagt att han heller vinner Premier League än Champions League. Wenger vill hellre vinna Champions League än Premier League. Supportrarna är nöjda med vilket som. Frågan är hur det kommer att gå. Topplagen kommer förlora många mer matcher än tidigare - precis som jag sagt flera gånger - och frågan är vem som ser till att förlora minst. Jag känner på mig att det kommer bli äckligt jämnt till slut och då kan varenda poäng vi skopar in just nu vara avgörande. En vinst mot Blackburn är därför ett måste.

Fabregas vill verkligen vinna Premier League.

Imorgon har vi Eduardo borta (skadad), men Walcott tillbaka. Walcott lär med 99 % sannolikhet starta på bänken och komma in i andra halvlek och jag ser framför mig samma lag som mot Olympiakos förutom att Bendtner kliver in i startelvan istället för Rosicky. Saken med Rosicky är att han kommit tillbaka från skadan bättre än förmodat jämfört med exempelvis Eduardo. Rosicky har lyckats hålla sig borta från flera småskador, men man måste fortfarande extra försiktig med honom. Det är även därför Rosicky inte kan starta vecka in och vecka ut. Men om han känner sig 100 % fit finns det ingen anledning att hålla honom tillbaka, men jag tror att Wenger väljer att börja med honom på bänken som en ren säkerhetsåtgärd.

Som ni säkert märkt har Wenger talat väldigt varmt om Arshavin och säger bl.a följande:


I believe he has a big challenge in front of him because he made his team in Russia, St Petersburg win, and if he manages to make Arsenal win he will become an all-time great. I just love Arshavin as a footballer because he has things that are just down to him. He is intelligent and he looks like he is a shrewd street-player because he creates something always in unexpected situations. He has a low centre of gravity, great pace and tricky dribble. He uses all that he has in the locker in an intelligent way and don't forget he is a winner as well.Jag har inte sett Wenger hylla en spelare så pass mycket på länge. Visst kommer det hyllningar då och då, men det här var ju rent ut sagt en riktigt stor hyllning. Jag vet dock inte om jag är beredd att hålla med honom. Kan han bli lika bra som Messi och Ronaldo? Mja, det kanske går. Är han det just nu eller är han nära på att vara lika bra? Nej. Visst, det är svårt att bedöma spelare rakt av. De flesta har olika egenskaper och det är omöjligt att jämföra spelare som t.ex Messi och Arshavin. Det den ena är bra på är den andra lite sämre på. Men visst är de lite lika i sitt spel, trots att Messi befinner sig på en lite högre nivå än Arshavin. Well, man trodde inte att Henry skulle bli en av Premier Leagues bästa spelare någonsin heller, så what the heck, kanske....

Kan han bli lika bra som Ronaldo&Messi?

Wenger har även talat gott om Bendtner, men med lite mindre bokstäver än vad han gjorde med Arshavin:

Since the beginning of the season I'm very happy with him. So far he has played in many games, performed and improved. He is a player who will improve every year. Nicklas is a good size and is a very pacey player considering his size. He has an intelligent game with good vision.


Det är ingen lögn att Bendtner börjat riktigt bra. Han har varit enormt kritiserad och är det fortfarande (bl.a av vår käre Leifby på AB). Frågan är vad folk vill ha av honom? Han kommer inte att göra över 20 mål än, han har inte den rollen i laget. Hans nya roll i laget är att skapa chanser och se till att vara ett hot i luften. Och hittills har han lyckats riktigt bra med det. Nickmålen har inte börjat falla in än, men det kommer. Trots det så har han varit ett ständigt problem för försvararna och han har växt till sig enormt som spelare sedan förra säsongen. Den enda frågan som är svår att avgöra är om han är en startspelare eller ej. Jag vet inte och jag vill inte avgöra det än. Vi får se hur han sköter sig i nästkommande matcher och framför allt om han har återhämtat sig sedan bilolyckan.

Mycket från Wenger i dag. Vi är många som undrar hur målvaktssituationen kommer att se ut när alla målvakter är friska och spelklara. Wenger hintar lite om vad han tänker:


Vito has done very well but I cannot say he has exceeded my expectations because I had never seen him play at that level in a consistent way. You have to accept that as long as the player is not under stress with the pressure to perform, you don’t know how he responds. And he has managed that very well.


Enligt mig så betyder det att Wenger kommer ställa Mannone i mål tills han börjar svajja. Han är som sagt inte helt nöjd då han vill ha konsistens från Mannone. Men hittills har Mannone varit trygg och självsäker. Hans kanoninsats mot Fulham visade det om något annat. Frågan är när (om?) Mannone börjar bli lite otrygg och när (om?) i så fall switchen kommer. Almunia har i alla fall något att bita i nu. Han trodde att han var ohotad etta, men nu har han fått ordentlig konkurrens. Personligen så tror jag att Mannone är en man för framtiden och att hans insatser varit riktigt bra. Men jag tror även att Almunia i slutändan är en bättre målvakt. Det bevisade han inte minst förra året. För Almunia gäller det bara att hitta sin form från förra säsongen.

Kan han verkligen ta över förstaposten?

Sist men inte minst har Merida något att säga och han får avsluta dagens inlägg! Tills i morgon får ni ha det så bra. Det kommer förhoppningsvis ett inför-inlägg då!


I am focused on the World Cup and when I come back and I will give my best to show him (Wenger) what I can do, and to show him I can help the team. Of course, playing well for the national team helps. I always want to improve, to get better, to get my place in the Arsenal side. Obviously playing with top, top players is nice, and Cesc (Fabregas) is one of them. I would love to make the first eleven at Arsenal, and that Cesc is there as well.


Bendtner måste tillbaka till verkligheten och Adebayor blir bötfälld!

God day to you all! Jag hoppas ni uppskattade inlägget i går och personligen så hoppas jag även att Wenger i år kan motbevisa alla de som kritiserat honom. Den som lever får se. Men, nu till de vardagliga händelserna. Som ni alla vet så var Bendtner involverad i en bilolycka i måndags och rapporter säger att han skulle ha kört i 160 km/h, men en av våra läsare har räknat ut att Bendtner skulle vid det här laget varit död om han kraschat in i trädet vid den hastigheten. Det är väl heller inte så svårt att förstå, men enligt ögonvittnen höll föraren - som i detta fallet var Bendtner - en rätt så låg hastighet men lyckades slira av vägen och köra in i trädet. Nicklas pappa Thomas har uttalat sig på följande vis:


He trained by himself on Monday on a bike in order to be careful and watch out. He is badly shaken and has some bruises but knows he was very lucky.


Well, bilen såg ut så här efter att han kraschat, så ni får döma själva utifrån bilden. (Kom ihåg att förarsätet sitter på höger sida i England).

 

Nicklas själv har sagt följande om händelsen:


Det var någon som vakade över mig. Jag vet inte vad eller vem, men i ett större sammanhang var det någon som hjälpte mig. Jag tror på allvar att tiden helt enkelt inte var inne för mig att redan nu avsluta mitt liv och försvinna härifrån. De säger att jag skulle ha varit död om jag inte använt säkerhetsbälte, eller om jag hade suttit i en mindre säker bil. Ja, de säger att det är ett mirakel att jag inte dog eller i alla fall inte drabbades av allvarliga skador.


Well, Nicklas måste hitta en väg tillbaka till verkligheten. Det han genomgått är säkerligen väldigt omtumlande, men han måste kunna lämna det bakom sig och acceptera det faktum att han faktiskt överlevde. Han spelar professionell fotboll i en professionell klubb och visst skall han få lite vilotid, men han måste tillbaka in i sitt vanliga liv så snabbt som möjligt. Vi får hoppas att han lyckas lägga det hela bakom sig och fokusera på fotbollen nu då han har en minst sagt lovande karriär framför sig.

Annars så laddar laget inför matchen mot Blackburn på Emirates på söndag. De fick som vanligt en vilodag efter matchen mot Olympiakos i tisdags och sedan torsdags så ligger laget i träning inför den viktiga matchen på söndag. Alla topplag har nu förlorat minst en gång, vilket gör att vi endast är tre poäng ifrån serieledaren (oavsett vilka det är då veckan är slut), men det faktum att vi har en match mindre spelad gör ju att vi i tabellen egentligen är sex poäng efter. Så, tills vidare kommer vi vara sex poäng bakom serieledarna med en match mindre spelad. Det ser naturligtvis mycket ut i tabellen, men det finns ingenting vi kan göra åt saken. Fokus skall nu läggas om på matchen mot Blackburn och det finns ingenting som säger att det inte kan bli en lika tuff match som mot Fulham.

Skadeproblemen ser till slut ut att ljusna till. Förutom det lilla faktum att Eduardo verkar ha dragit på sig en småskada så kommer Fabianski och Nasri återgå till full träning efter VM-kvalet. Sedan kommer de bägge även spela en match för reserverna och efter det är det upp till Wenger att bedöma hur redo de är för att kliva in i hetluften igen.

Vi alla känner till matchen mot Manchester City och hur pass osportsligt Adebayor spelade. Adebayor har varit avstängd i tre matcher och skulle egentligen få tre matcher till, men får nu istället betala en bot på hela 280 000 svenska kronor. Visst, det hela handlar om en väldigt förmögen man, men 280 000 kronor är ingen liten summa pengar, inte ens för Adebayor. Ja, det kommer inte att svida i plånboken precis, men jag är säker på att Adebayor inte vill bli av med flera hundra tusen kronor flera gånger i framtiden. Vi får helt enkelt hoppas att han har lärt sig sin läxa och när Manchester City spelar på Emirates så kommer Adebayor få känna på ytterligare en dom då jag har på känn att han kommer bli enormt utbuad.

Wenger firade som sagt tretton år i klubben i går och jag är säker på att spelarna ställde till med någon sorts överraskning för honom. Men under tiden så har Ferguson talat varmt om Wenger och Arsenal och säger följande:


Arsene has brought the best out of Arsenal. Since he has gone there, the success of the club has been fantastic. He sticks to what he believes in - and so do his players. That is why he has been there so long. I read some quotes from his players the other day that sum up the situation pretty well. They owe everything to him. That is nice to read. He has been an incredible manager for that football club. There is no question about that.


Ferguson och Wenger har som sagt haft en väldigt hätsk kamp under alla år som tränare för Arsenal respektive Manchester United. På senare år har de dock kommit närmare varandra och ser nu hellre på varandra som vänner än fiender. Mycket grundar sig på det lilla faktum att Arsenal inte lyckats vara ett aktivt hot mot United på senare år. Något som åtminstone jag hoppas ändrar på sig i framtiden.

Men tillbaka till mötet mot Blackburn. Fabregas som nyligen erkänt att Rosicky är hans bästa vän (någonting som de flesta vetat ett längre tag) säger följande:


Against teams like Blackburn you know you need to be more patient because you might not touch the ball that much because they mark you very tight, it’s always difficult. You know will get a chance and therefore you have to take that chance. When you play against Champions League teams, like Manchester United, it’s more of a passing game, both teams try to play football and score goals. There’s more space and more time. Touch and control is vital because when you play against teams like Blackburn they put a lot of pressure on you especially in midfield. They know if they let us play we can be dangerous. It’s very difficult to play against them because they are always on you quickly and tight. If your touch and control is not good enough you lose the ball.


Låter som Fabregas det. Riktigt roligt att han gläds så mycket åt att Rosicky är tillbaka. Nu hoppas vi att de två kan göra under på plan, verkligen! De är kapabla till det, det har vi sett förr, så varför inte?

Det är dags att avsluta det här inlägget så det inte blir för långt. Det är roligt att se att Wenger tror att Henry kan ha en tränarkarriär framför sig i Arsenal när han väl lägger av med fotbollen. Det finns absolut ingen arsenalsupporter som inte skulle tacka nej till det, om Henry nu hade egenskaperna för att bli en bra tränare. Varför inte en repris av George Graham? Han var både en lyckad spelare och lyckad tränare i Arsenal. Well, hoppas kan man. Vi får se, vi får se.....


Happy anniversary! - Mannen, myten, legenden - Arsène Wenger!

Wenger anländer till Highbury för första gången!

D
et här inlägget kommer helt och hållet ägnas åt mannen som har varit en oerhört stor del av klubben för en väldigt väldigt lång tid. Idag är det nämligen exakt tretton år sedan Wenger skrev på för Arsenal FC. Med det har han även blivit den manager som lett laget längst sedan George Allison (1934-1947). Wenger har varit coach för laget i 4749 dagar och fler lär det bli. Nu undrar ni naturligtvis hur det hela började? Jo, det var så här...

David Dein var under en tidsperiod på 24 år ordförande samt vice-ordförande för Arsenal. Dein hade sedan 1983 tagit kontroll då han hade ett innehav på 16,6 % av aktierna i klubben. Tre år efter att Dein hade kommit in i bilen hölls VM i Mexiko. Argentina skulle så småningom ta och vinna den åtråvärda VM-titeln, men vad innebar det för Arsenal? Ingenting, men det var just efter världsmästerskapen som Arsenal letade efter en ny manager för laget. Man letade febrilt och hittade en man vid namn Alex Ferguson (då var han ej Sir.). Ferguson fick även en förfrågan om han ville ta över Arsenal FC, men tackade nej då han ville ha mer betänketid, någonting som han inte fick. Vi kan bara tänka oss hur Arsenal skulle sett ut idag om Ferguson då tagit över laget. Men istället så valde man ett något säkrare kort. Nämligen så tog man och kontaktade den forne arsenalspelaren George Graham. Graham blev således lagets manager och han skulle bli rätt lyckosam, men efter att ha vunnit två ligacuptitlar, en fa-cup, tre ligatitlar och även Cupvinnarcupen så blev det inget mer. Efter en skandal där Graham skall ha tagit emot mutor m.m så sparkades han som manager i början av säsongen 1994-1995. Graham gick vidare och skulle sedan coacha både Leeds och Tottenham innan han avslutade sin managerkarriär.

George Graham skulle alltid bli ihågkommen som en lyckosam manager i klubben trots med- och motgångar, men istället blev han som sagt sparkad. Den assisterande managern för tillfället - Stewart Houston - tog över så länge, men det blev inte långvarigt. Redan inför säsongen 1995-1996 hittade man en annan manager, nämligen Bruce Rioch. Han ledde endast Arsenal i en säsong och man förstod det då Arsenal bara slutade femma den säsongen, någonting som var långt ifrån de ambitioner man hade. Det finns dock en sak alla arsenalsupportrar kommer vara evigt tacksamma för och det är att Bruce Rioch var mannen som köpte Dennis Bergkamp. Mer än det lyckades han inte åstadkomma i ett Arsenal vars ambitioner var att vinna varje säsong.

Bruce Rioch - mannen som köpte Dennis Bergkamp!

Så, tiden gick och gick och inför säsongen 1996-1997 letade man efter en ny ledare, en ny röst. Arsenalstyrelsen hade sedan länge satsat på inhemska managers och ordet lydde att utländska tränare aldrig kunde vara lyckosamma i Storbritannien. Styrelsen med Dein i spetsen tog därför ett beslut som fick många att öppna munnen och säga orden: "Vad gör de?". David Dein hade för första gången träffat Arsène Wenger under en match mellan Arsenal och Queen Park Rangers. En match som Arsenal vann med 2-0. De hade därefter hållt kontakten med varandra och även blivit ganska bra vänner. Wenger hade sitt fäste i Monaco där han varit tränare för laget sedan 1987. De första åren hade han varit väldigt lyckosam och både vunnit de inhemska cuperna och även ligan. Men efter att ha haft motgångar med Monaco så valde Monacos styrelse att släppa iväg honom. Wenger valde ett rätt så udda tränarjobb efter det. Han tog nämligen över ett japanskt bottenlag i den högsta ligan. På endast arton månader gjorde han succé och lyckades placera dem på andra plats i ligan. Detta tillsammans med Boro Primorac, en man som han fortfarande håller nära sig (ingår i Arsenals tränarstab).

Dein hade naturligtvis hört talats om Wengers succé borta i Japan och lyckades övertala styrelsen till det oerhört upphausade valet att anställa en utländsk tränare som tränare för Arsenal. Säsongen 1996-1997 var han även den enda utländska tränaren i Premier League och han skulle få många blickar på sig under början av sin karriär i Arsenal. Många kritiserade valet och media var snabbt där med kritiska frågor om hur (om) han skulle lyckas. Wengers uppgift var klar och det här var de följande orden han gav till all media:


My aim is simple - to make Arsenal not just the best in the Premiership, but the biggest and best club in the world.Media skrattade, supportrar undrade vad det var för fel på mannen och spelarna visste inte vad de skulle tänka. Wenger var självsäker som få och det var få som skulle säga någonting emot styrelsens val att anställa honom som manager efter ett par år i klubben.

Wenger hade en helt annorlunda stil än vad andra tränare hade och skulle ha i framtiden. Han var steget före i allting. Allt från hur träningar sköttes till hur spelare skulle behandlas. Någonting som snabbt fick en helt ny betydelse för spelarna var stretchning. Han tyckte det var oerhört viktigt och fick dem att stretcha på ett helt nytt sätt och efter ett helt nytt schema. Någonting som faktiskt gjorde att spelare som Tony Adams och Lee Dixon kunde förlänga sina karriärer med ett par år.

Första säsongen skulle inte bli en repris på hans första säsong med Monaco (då han vann ligatiteln), men Arsenal lyckades sluta trea och var endast några mål ifrån att sluta på en andraplats. Redan efter hans första säsong så var det inget snack om saken att han var speciell på sitt eget sätt. Allt vad han gjorde granskades noggrannt under hans första säsong, men många valde att redan efter en säsong hylla honom. Han hade redan då visat prov på att utländska tränare faktiskt kunde träna engelska klubblag. Men det var långt ifrån de hyllningar han skulle få året senare. Det var då Arsenal vann dubbeln och det med en fasansfull comeback. Vid jultid var Arsenal enormt efter i ligan och låg på en femteplats. Man var hela tolv poäng efter ledande Manchester United. Tony Adams var mannen bakom förändringen. Han hade med sitt medfödda ledarskap lyckats förändra både tränarens och spelarnas inställning och Wenger lyssnade på Adams, det gjorde han. För fem månader senare så hade man tagit igen Uniteds försprång och gått om dem. Man lyckades vinna ligan, men även FA-cupen. Wenger och hans trupp hyllades som få och nu hade han bevisat på riktigt att nationaliteten på en tränare absolut inte har någon betydelse.

Wenger & Adams!

Efter hans andra säsong i klubben följde några mellanår. Arsenal var enormt nära på att försvara titeln året efter, men föll med en poäng. Det var inte förräns 2001-2002 som man kom igen på riktigt och då med stil. Arsenals spel hyllades världen över och man pratade redan då om hur fin och effektiv fotboll Arsenal spelade. Dubbeln var ett faktum igen. Det var även år 2002 som han fällde ett uttalande som enormt många skulle skratta åt. Han blev naturligtvis inte idiotförklarad, men många undrade om han hade en skruv lös när han sade följande:


It's not impossible to go trough the season unbeaten and I can't see why it's shocking to say that.


Mycket berodde även på att man 2001-2002 hade förlorat hela fem matcher och till en början varit skakiga och ojämna i sitt spel. Men två år senare skulle Arsène Wenger och Arsenal FC gå till historien och Wenger skulle bli en levande legend på riktigt. 2003-2004 lyckades man vinna ligan utan att förlora en endaste match. Hyllningarna ville inte sluta och många frågade sig om man sett ett bättre och ett mer dominant engelskt klubblag någonsin. Man hade en av världens bästa anfallare som öste in mål där fram (Henry), man hade två av världens bästa mittfältare som rent ut sagt dominerade mittfältet (Vieira, Pires) och man hade två underskattade mittbackar där bak (Campbell, Touré) och allt detta kryddade man med en målvakt av yttersta världsklass (Lehmann). Wenger hade byggt ihop ett lag som visat sig vara oslagbart. Efter den säsongen så sågs Wenger som en levande legend, en intelligent tränare som visat sig tillhöra toppskiktet bland Europeiska tränare.

Kommentarer överflödiga...

Men året därefter så misslyckades man med att vinna ligan, men istället så kammade man hem FA-cupen. Efter den FA-cupvinsten år 2005 så står prisskåpet tomt. Laget hade börjat föråldrats och skadorna kom titt som tätt. Det krävdes en generationsväxling och det fick man, men man fick en större generationsväxling än man någonsin skådat. Wenger hade ett projekt, ett klart mål. Han skulle bygga ihop ett lag av unga talanger. Han skulle köpa billigt, låta spelare utvecklas i ungdomsakademin för att senare sakta men säkert spela in dem i a-laget. Hans nya policy skulle innebära att Arsenal skulle gå miste om titel efter titel, men det hade de flesta säkerligen räknat ut. Istället blev det säsongen 2007-2008 som nästan skulle innebära ett genombrott. Man ledde ligan efter vinteruppehållet och man var bara ett par minuter ifrån en semifinal i CL. Istället skulle det bli ännu ett nederlag och säsongen 2008-2009 vill de flesta bara glömma. Wenger har nu två år på det kontrakt han skrev på 2007. Han har själv gått ut och sagt att det är 2009-2010 samt 2010-2011 som Arsenal skall vara som bäst och även börja kamma hem titlar. Om man inte gör det så är risken stor för att en era med Wenger är slut. Om man dock lyckas vinna någon/några titlar så är det mycket som talar för att Wenger skriver på ytterligare ett nytt kontrakt. Vad utgången blir vet ingen, men om det är någonting som vi vet så är det att Wenger kommer för alltid att ses som en legend och som en av de bästa tränarna någonsin i Arsenal, oavsett vad som händer de nästkommande säsongerna.

Många har kritiserat honom, många har hyllat honom, många har ignorerat honom - men idag så är han värd ett grattis och en klapp på ryggen. Det han åstadkommit under sina tretton år här är stort, väldigt stort. Just nu finns det bara en tränare i England som lyckats lite bättre sett över en längre tid än Wenger och det vet vi alla vem det är. Annars är och förblir Wenger en av världens bästa tränare och vi alla supportrar skall vara stolta över att ha en så pass bra tränare för vårt lag. Grattis!

Wenger då och nu!

RSS 2.0