Happy anniversary! - Mannen, myten, legenden - Arsène Wenger!

Wenger anländer till Highbury för första gången!

D
et här inlägget kommer helt och hållet ägnas åt mannen som har varit en oerhört stor del av klubben för en väldigt väldigt lång tid. Idag är det nämligen exakt tretton år sedan Wenger skrev på för Arsenal FC. Med det har han även blivit den manager som lett laget längst sedan George Allison (1934-1947). Wenger har varit coach för laget i 4749 dagar och fler lär det bli. Nu undrar ni naturligtvis hur det hela började? Jo, det var så här...

David Dein var under en tidsperiod på 24 år ordförande samt vice-ordförande för Arsenal. Dein hade sedan 1983 tagit kontroll då han hade ett innehav på 16,6 % av aktierna i klubben. Tre år efter att Dein hade kommit in i bilen hölls VM i Mexiko. Argentina skulle så småningom ta och vinna den åtråvärda VM-titeln, men vad innebar det för Arsenal? Ingenting, men det var just efter världsmästerskapen som Arsenal letade efter en ny manager för laget. Man letade febrilt och hittade en man vid namn Alex Ferguson (då var han ej Sir.). Ferguson fick även en förfrågan om han ville ta över Arsenal FC, men tackade nej då han ville ha mer betänketid, någonting som han inte fick. Vi kan bara tänka oss hur Arsenal skulle sett ut idag om Ferguson då tagit över laget. Men istället så valde man ett något säkrare kort. Nämligen så tog man och kontaktade den forne arsenalspelaren George Graham. Graham blev således lagets manager och han skulle bli rätt lyckosam, men efter att ha vunnit två ligacuptitlar, en fa-cup, tre ligatitlar och även Cupvinnarcupen så blev det inget mer. Efter en skandal där Graham skall ha tagit emot mutor m.m så sparkades han som manager i början av säsongen 1994-1995. Graham gick vidare och skulle sedan coacha både Leeds och Tottenham innan han avslutade sin managerkarriär.

George Graham skulle alltid bli ihågkommen som en lyckosam manager i klubben trots med- och motgångar, men istället blev han som sagt sparkad. Den assisterande managern för tillfället - Stewart Houston - tog över så länge, men det blev inte långvarigt. Redan inför säsongen 1995-1996 hittade man en annan manager, nämligen Bruce Rioch. Han ledde endast Arsenal i en säsong och man förstod det då Arsenal bara slutade femma den säsongen, någonting som var långt ifrån de ambitioner man hade. Det finns dock en sak alla arsenalsupportrar kommer vara evigt tacksamma för och det är att Bruce Rioch var mannen som köpte Dennis Bergkamp. Mer än det lyckades han inte åstadkomma i ett Arsenal vars ambitioner var att vinna varje säsong.

Bruce Rioch - mannen som köpte Dennis Bergkamp!

Så, tiden gick och gick och inför säsongen 1996-1997 letade man efter en ny ledare, en ny röst. Arsenalstyrelsen hade sedan länge satsat på inhemska managers och ordet lydde att utländska tränare aldrig kunde vara lyckosamma i Storbritannien. Styrelsen med Dein i spetsen tog därför ett beslut som fick många att öppna munnen och säga orden: "Vad gör de?". David Dein hade för första gången träffat Arsène Wenger under en match mellan Arsenal och Queen Park Rangers. En match som Arsenal vann med 2-0. De hade därefter hållt kontakten med varandra och även blivit ganska bra vänner. Wenger hade sitt fäste i Monaco där han varit tränare för laget sedan 1987. De första åren hade han varit väldigt lyckosam och både vunnit de inhemska cuperna och även ligan. Men efter att ha haft motgångar med Monaco så valde Monacos styrelse att släppa iväg honom. Wenger valde ett rätt så udda tränarjobb efter det. Han tog nämligen över ett japanskt bottenlag i den högsta ligan. På endast arton månader gjorde han succé och lyckades placera dem på andra plats i ligan. Detta tillsammans med Boro Primorac, en man som han fortfarande håller nära sig (ingår i Arsenals tränarstab).

Dein hade naturligtvis hört talats om Wengers succé borta i Japan och lyckades övertala styrelsen till det oerhört upphausade valet att anställa en utländsk tränare som tränare för Arsenal. Säsongen 1996-1997 var han även den enda utländska tränaren i Premier League och han skulle få många blickar på sig under början av sin karriär i Arsenal. Många kritiserade valet och media var snabbt där med kritiska frågor om hur (om) han skulle lyckas. Wengers uppgift var klar och det här var de följande orden han gav till all media:


My aim is simple - to make Arsenal not just the best in the Premiership, but the biggest and best club in the world.Media skrattade, supportrar undrade vad det var för fel på mannen och spelarna visste inte vad de skulle tänka. Wenger var självsäker som få och det var få som skulle säga någonting emot styrelsens val att anställa honom som manager efter ett par år i klubben.

Wenger hade en helt annorlunda stil än vad andra tränare hade och skulle ha i framtiden. Han var steget före i allting. Allt från hur träningar sköttes till hur spelare skulle behandlas. Någonting som snabbt fick en helt ny betydelse för spelarna var stretchning. Han tyckte det var oerhört viktigt och fick dem att stretcha på ett helt nytt sätt och efter ett helt nytt schema. Någonting som faktiskt gjorde att spelare som Tony Adams och Lee Dixon kunde förlänga sina karriärer med ett par år.

Första säsongen skulle inte bli en repris på hans första säsong med Monaco (då han vann ligatiteln), men Arsenal lyckades sluta trea och var endast några mål ifrån att sluta på en andraplats. Redan efter hans första säsong så var det inget snack om saken att han var speciell på sitt eget sätt. Allt vad han gjorde granskades noggrannt under hans första säsong, men många valde att redan efter en säsong hylla honom. Han hade redan då visat prov på att utländska tränare faktiskt kunde träna engelska klubblag. Men det var långt ifrån de hyllningar han skulle få året senare. Det var då Arsenal vann dubbeln och det med en fasansfull comeback. Vid jultid var Arsenal enormt efter i ligan och låg på en femteplats. Man var hela tolv poäng efter ledande Manchester United. Tony Adams var mannen bakom förändringen. Han hade med sitt medfödda ledarskap lyckats förändra både tränarens och spelarnas inställning och Wenger lyssnade på Adams, det gjorde han. För fem månader senare så hade man tagit igen Uniteds försprång och gått om dem. Man lyckades vinna ligan, men även FA-cupen. Wenger och hans trupp hyllades som få och nu hade han bevisat på riktigt att nationaliteten på en tränare absolut inte har någon betydelse.

Wenger & Adams!

Efter hans andra säsong i klubben följde några mellanår. Arsenal var enormt nära på att försvara titeln året efter, men föll med en poäng. Det var inte förräns 2001-2002 som man kom igen på riktigt och då med stil. Arsenals spel hyllades världen över och man pratade redan då om hur fin och effektiv fotboll Arsenal spelade. Dubbeln var ett faktum igen. Det var även år 2002 som han fällde ett uttalande som enormt många skulle skratta åt. Han blev naturligtvis inte idiotförklarad, men många undrade om han hade en skruv lös när han sade följande:


It's not impossible to go trough the season unbeaten and I can't see why it's shocking to say that.


Mycket berodde även på att man 2001-2002 hade förlorat hela fem matcher och till en början varit skakiga och ojämna i sitt spel. Men två år senare skulle Arsène Wenger och Arsenal FC gå till historien och Wenger skulle bli en levande legend på riktigt. 2003-2004 lyckades man vinna ligan utan att förlora en endaste match. Hyllningarna ville inte sluta och många frågade sig om man sett ett bättre och ett mer dominant engelskt klubblag någonsin. Man hade en av världens bästa anfallare som öste in mål där fram (Henry), man hade två av världens bästa mittfältare som rent ut sagt dominerade mittfältet (Vieira, Pires) och man hade två underskattade mittbackar där bak (Campbell, Touré) och allt detta kryddade man med en målvakt av yttersta världsklass (Lehmann). Wenger hade byggt ihop ett lag som visat sig vara oslagbart. Efter den säsongen så sågs Wenger som en levande legend, en intelligent tränare som visat sig tillhöra toppskiktet bland Europeiska tränare.

Kommentarer överflödiga...

Men året därefter så misslyckades man med att vinna ligan, men istället så kammade man hem FA-cupen. Efter den FA-cupvinsten år 2005 så står prisskåpet tomt. Laget hade börjat föråldrats och skadorna kom titt som tätt. Det krävdes en generationsväxling och det fick man, men man fick en större generationsväxling än man någonsin skådat. Wenger hade ett projekt, ett klart mål. Han skulle bygga ihop ett lag av unga talanger. Han skulle köpa billigt, låta spelare utvecklas i ungdomsakademin för att senare sakta men säkert spela in dem i a-laget. Hans nya policy skulle innebära att Arsenal skulle gå miste om titel efter titel, men det hade de flesta säkerligen räknat ut. Istället blev det säsongen 2007-2008 som nästan skulle innebära ett genombrott. Man ledde ligan efter vinteruppehållet och man var bara ett par minuter ifrån en semifinal i CL. Istället skulle det bli ännu ett nederlag och säsongen 2008-2009 vill de flesta bara glömma. Wenger har nu två år på det kontrakt han skrev på 2007. Han har själv gått ut och sagt att det är 2009-2010 samt 2010-2011 som Arsenal skall vara som bäst och även börja kamma hem titlar. Om man inte gör det så är risken stor för att en era med Wenger är slut. Om man dock lyckas vinna någon/några titlar så är det mycket som talar för att Wenger skriver på ytterligare ett nytt kontrakt. Vad utgången blir vet ingen, men om det är någonting som vi vet så är det att Wenger kommer för alltid att ses som en legend och som en av de bästa tränarna någonsin i Arsenal, oavsett vad som händer de nästkommande säsongerna.

Många har kritiserat honom, många har hyllat honom, många har ignorerat honom - men idag så är han värd ett grattis och en klapp på ryggen. Det han åstadkommit under sina tretton år här är stort, väldigt stort. Just nu finns det bara en tränare i England som lyckats lite bättre sett över en längre tid än Wenger och det vet vi alla vem det är. Annars är och förblir Wenger en av världens bästa tränare och vi alla supportrar skall vara stolta över att ha en så pass bra tränare för vårt lag. Grattis!

Wenger då och nu!

Kommentarer
Postat av: micke

IN ARSENE WE TRUST<33

2009-10-01 @ 17:17:50
Postat av: Durefelt

En bra blogg oftast med lite kritik.. Wenger anställdes inte inför 97/98.. hur kan det då vara 13 år? Han kom lite in på säsongen 96/97.. och så som du skrivit så vann de därmed också dubbeln 98/99.. när det i själva verket var ett år tidigare. Sen ska väl inte en blogg skriva världens wikipedia-artiklar men jaja..

2009-10-01 @ 17:28:44
Postat av: kicken

@Durefelt: Det är sådant som jag naturligtvis vet, men det handlar som slarvfel, precis som så många andra gånger. Tackar ändå! Angående wiki-artiklar eller ej så är det att bara kolla på exakt alla andra inlägg jag skrivit, då framgår det ganska tydligt att absolut ingenting är vad man skulle kunna kalla en wikiartikel.2009-10-01 @ 17:34:16
URL: http://arsenalblogg.se
Postat av: Daniel

Grattis Wenger!!!!! ,han hade snygga glasögon:P

2009-10-01 @ 19:18:17
Postat av: Markus

Jag hoppas verkligen Wenger tar sig i kragen och stannar även om det blir 3 år utan titel. Kan inte tänka mig att någon annan skulle göra det bättre än än.

In Arsene we trust!Härligt att Adebayor får ytligare 2 matchers avstängning, fast denna gång för mål firandet + en böter på 25 000 pund. Trycker att böterna borde svida lite i deras feta plånböcker.

2009-10-01 @ 20:03:59
Postat av: Grahnen

Är det bara jag eller ser det ut som om hans haka har växt!?!

2009-10-01 @ 21:19:51
URL: http://grahneniskogen@blogspot.com
Postat av: Simon

Jag hoppas verkligen att Wenger stannar lika länge till. Jag är förbredd att vänta ännu längre på titlar bara han stannar. För titlarna kommer, det kan jag lova. Ingen tränare i världen skulle göra hans jobb ens hälften så bra och jag drömmer mardrömmar om dagen han lämnar. Jag kommer föralltid ÄLSKA honom för vad hans gjort för Arsenal.Jag tror tyvär att det finns många otåliga fans därute som inte riktigt förstår hans storhet. Fans som bara ser titlar, fans som inte har en aning om hur det vara innan Wenger.2009-10-01 @ 22:49:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0